Hlavní obsah

Cena slavného burgeru ukázala, jak moc je koruna podhodnocená

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Koruna je vůči oběma hlavním světovým měnám od začátku roku na silnějších úrovních. Cena slavného burgeru Big Mac ovšem ukazuje, že je stále podhodnocená.

Článek

Česká koruna je podle indexu Big Mac podhodnocená vůči dolaru o 13 procent. Zatímco ve Spojených státech stál ke konci července populární sendvič s hovězím masem 5,58 dolaru, v Česku to bylo 105 korun.

Z toho vyplývá, že kurz by měl být na úrovni 18,82 koruny za dolar. S koncem července byl ovšem o necelé tři koruny slabší na 21,65 Kč/USD.

Ještě více je česká měna podhodnocena proti euru. Při porovnání ceny sendviče u nás se zeměmi, kde se platí eurem, vychází koruna podhodnocena o téměř 17 procent. Oblíbený sendvič stojí v eurozóně v průměru 5,28 eura.

To znamená, že při české ceně burgeru 105 Kč by měl být kurz 19,89 Kč/EUR. Na konci minulého měsíce však stálo jedno euro 23,87 koruny.

Big Mac index je neformální ukazatel počítaný od roku 1986 dvakrát ročně, v lednu a v červenci, časopisem The Economist jako jednoduchý a zábavný způsob porovnávání kupní síly měn mezi různými zeměmi. Index vychází ze srovnání cen hamburgeru Big Mac, který se prodává v různých zemích a používá se k odhadu, zda je měna dané země podhodnocená nebo nadhodnocená vůči americkému dolaru.

„Základní myšlenkou je, že americký burger je mezinárodně dostupným produktem prodávaným pod značkou McDonald's ve více než 100 zemích světa. Tím pádem by cena Big Macu měla být ovlivněna různými ekonomickými faktory v jednotlivých zemích, jako jsou náklady na suroviny, mzdy či inflace,“ píše The Economist.

Pro doplnění, pohledem inflace zdražil burger v Česku meziročně o 10,5 procenta, zatímco v USA o 8,3 procenta.

Nedostatky indexu

  • Samotní tvůrci přiznávají, že světově populární index není dokonalý. Kritici často poukazují na to, že parita kupní síly je pouze ekonomickou teorií a v praxi naráží na řadu překážek.
  • Jedním z mnoha argumentů je, že díky levnější práci a nákladům je přirozené, že v rozvojových zemích stojí hamburger mnohem méně.
  • Britský týdeník proto v roce 2011 přišel s druhou upravenou verzí Big Mac indexu, která bere v potaz také mzdové náklady v různých zemích. Jeho výpočet je založen na hrubém domácím produktu na osobu.
  • V tomto kontextu koruna již nevychází tak podhodnocená jako u základního Big Mac indexu. Alespoň vůči dolaru, k němuž by měla být touto metrikou silnější o sedm procent.
  • Vzhledem k euru však rozdíl zůstává velký. Podle indexu je koruna podhodnocená o 20 procent (oproti 21 procentům v základní verzi, viz v textu výše).

Zdroj: The Economist

Nižší výnos

Před rokem byla podle indexu tuzemská měna vůči dolaru podhodnocena o 23 procent, když se měnový kurz pohyboval kolem 24 korun za dolar. Se začátkem loňského podzimu ovšem začala nabírat na síle a za poslední rok má proti americké měně přibližně osm procent navrch.

Vítr do plachet jí dopřávaly vyšší úrokové sazby České národní banky (ČNB) v porovnání s americkou centrální bankou. Ty zvyšovaly atraktivitu koruny v očích investorů, kteří hledali vyšší výnosy. Mezi výhody silné koruny patří levnější dovážené zboží ze Spojených států.

Na druhou stranu, pokud například čeští investoři nakupují americké akcie, které jsou vyjádřeny v dolarech, hodnota investic se může kvůli silné koruně snížit. To znamená, že i kdyby hodnota akcií zůstala v dolarech teoreticky naprosto stejná, při přepočtu na koruny mohou mít nižší hodnotu.

Index sestavovaný britským týdeníkem dále ukazuje, že například polský zlotý je vůči dolaru podhodnocen o 10,7 procenta a maďarský forint o 28,5 procenta. U zlotého jde o výrazné posílení, ještě na konci ledna byl vůči dolaru podhodnocen téměř o čtvrtinu.

To je podle analytika Petra Lajska z brokerské společnosti Purple Trading dáno tím, že polská měna byla podobně jako česká pro spekulanty atraktivní díky vysokým úrokovým sazbám.

„Značně podhodnocený, o více než 43 procent, je stále japonský jen, což souvisí se stále extrémně uvolněnými měnovými podmínkami na japonském trhu. Japonská centrální banka totiž jako poslední na světě drží úrokové sazby v záporu,“ upozorňuje analytik.

Koruna může oslabit

Zajímavý je podle Lajska také pohled na euro, které bylo loni dokonce několik týdnů pod hranicí parity, tedy ve stavu, kdy byl dolar silnější než euro. Aktuálně se kurz pohybuje kolem 1,10 dolaru za euro. Společná evropská měna je tak podle indexu nadhodnocena o 4,3 procenta. Ve srovnání s lednem jde o výrazný rozdíl. Tehdy bylo euro naopak podhodnoceno vůči dolaru o 1,5 procenta.

I přes další zvyšování úrokových sazeb v USA Lajsek očekává spíše mírné oslabení amerického dolaru směrem ke konci roku.

„Euro by pak mohlo být ještě výrazněji nadhodnoceno. V eurozóně je stále vysoká inflace a boj s ní bude vyžadovat ještě vyšší úrokové sazby. Oslabit by naopak mohla česká koruna, kde trh již postupně vyhlíží první snížení úrokových sazeb. K tomu by mohlo dojít možná již tento rok. ČNB navíc formálně ukončila intervence na podporu české koruny, ta by tak mohla v následujících měsících výrazněji oslabit,“ odhaduje analytik.

Reklama

Doporučované