Hlavní obsah

Hodnota bitcoinu se letos zdvojnásobila. Pokud regulátor dovolí, může dál růst

Foto: Shutterstock/CKA, Shutterstock.com

Hodnota bitcoinu se letos zdvojnásobila. Pokud regulátor dovolí, může dál růst.

Reklama

Cena nejznámější digitální měny se během letošního roku už stihla zdvojnásobit. Jen za posledních pět dní bitcoin posílil o téměř 14 procent nad 34 tisíc dolarů. Na takových úrovních byl naposledy loni v květnu.

Článek

Cena bitcoinu letos letí vzhůru. Růst největší kryptoměny dle tržní kapitalizace do značné míry přiživuje především očekávání, že ve Spojených státech bude schválen bitcoinový fond obchodovaný na burze (ETF), píše agentura Bloomberg. Na maximu téměř 69 tisíc dolarů se bitcoin ocitl v listopadu 2021, pak ho čekal výrazný pád až k 16 tisícům dolarů.

K růstu kryptoměn momentálně přispívá rovněž zpráva, že americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) se patrně neodvolá proti rozhodnutí soudu, že neměla zamítnout žádost společnosti Grayscale o povolení bitcoinového ETF.

„Ačkoliv bitcoin od začátku roku zdvojnásobil svou hodnotu, je potřeba se podívat na kontext. K historickým maximům mu stále schází přes 100 procent, což znamená, že bude potřeba velká míra důvěry a nadšení ze strany investorů, aby bitcoin zopakoval v dalších deseti měsících něco podobného. Z 16 tisíc dolarů byl totiž dosavadní růst jistě mnohem jednodušší,“ komentuje vývoj kryptoměny analytik Štěpán Hájek z brokerské společnosti XTB.

Náladu na kryptoměnovém trhu pomůže podle něj zlepšit postupné zařazení kryptoměn do světa tradičních aktiv přes ETF. „Podle reakce trhu je však v tuto chvíli ideální scénář zaceněn. V kontextu slabšího růstu akciových trhů a aktuální korekce však může růst na bitcoinu vrátit do krypto aktiv spekulativní kapitál a retailové investory, které se nechají nadšením strhnout,“ dodává.

Americký regulátor SEC momentálně posuzuje až deset žádostí o povolení burzovně obchodovaných fondů, které by mohly do bitcoinu investovat napřímo. ETF fondy mohou doposud do bitcoinu investovat prostřednictvím takzvaných futures kontraktů, které fondům zaručují právo nebo povinnost koupit nebo prodat bitcoin za stanovenou cenu v určitém čase v budoucnosti.

Tímto způsobem mohly ETF fondy spekulovat na pohyb ceny bitcoinu, aniž by musely samotný bitcoin vlastnit. Pokud by SEC nyní schválila fondy ETF, které investují do bitcoinu přímo, mohlo by to zvýšit poptávku po této nejstarší kryptoměně, protože by to bylo pro investory snazší a levnější.

Žádost společnosti ARK Invest investorky Cathie Wood je nejstarší. Lhůta 240 dnů pro podání připomínek SEC k této žádosti vyprší 10. ledna 2024. Do té doby ji regulační orgány musí buď zamítnout, nebo schválit. Mezi několika dalšími firmami, které ve Spojených státech podaly žádosti o bitcoinové fondy, jsou například jedni z největších světových správců aktiv BlackRock, Fidelity či Invesco.

Reklama

Související témata:

Doporučované