Hlavní obsah

Indie otočila a plánuje digitální rupii. Obchody s kryptoměnou zdaní

Foto: Pixabay.com

Indická rupie se zřejmě dočká digitální podoby. Ilustrační foto.

Reklama

Podle indické ministryně financí plánuje tamní vláda v novém fiskálním roce spuštění digitální verze rupie. Vedle toho chce Indie zdanit příjmy z kryptoměn. Původně uvažovaný zákaz těchto měn se tak v zemi nejspíše konat nebude.

Článek

Indie se dlouhodobě dívá na kryptoměny skrze prsty, tamní úřady je dokonce chtěly zakázat. Snaha ale nevyšla a Indové obrátili – tak moc, že plánují spuštění digitální verze rupie.

Podle indické ministryně financí Nirmaly Sitharamanové očekává centrální banka země zavedení měny „pomocí blockchainu a dalších technologií“ někdy v novém fiskálním roce, který začíná v dubnu. Informoval o tom server CNN Business.

Sitharamanová při prezentaci ročního rozpočtu Indie v parlamentu řekla, že digitální rupie „poskytne velkou podporu digitální ekonomice“. Neuvedla ale žádné další podrobnosti o tom, co by spuštění znamenalo, jak široce by se zpočátku mohla digitální rupie používat nebo jaký by to mohlo mít vlastně dopad.

Tímto krokem se Indie zařadí mezi další země, které už na vlastní virtuální měně pracují. Čína například v posledních dvou letech zkoušela ve velkých městech svůj digitální jüan. Je to také jedna ze tří platebních metod dostupných pro sportovce, úředníky a novináře, kteří se tento měsíc zúčastní zimních olympijských her v Pekingu.

Indie přitom po léta vyjadřovala ohledně kryptoměn obavy a navrhovala možnosti jejich regulace. Tamní centrální banka pak často prezentovala názor, že kryptoměny mohou být použity k praní špinavých peněz a k financování terorismu.

Místo zákazu tučné zdanění

Ve svém úterním projevu Sitharamanová uvedla, že úřady jsou i nadále ochotné povolovat obchodování s kryptoměnami, i když s určitými pravidly. Jedním z nich má být i zdanění příjmů z kryptoměn ve výši 30 procent.

„Došlo k fenomenálnímu nárůstu transakcí s virtuálními digitálními aktivy. Rozsah a četnost těchto transakcí si tak vynutila nutnost stanovit specifický daňový režim,“ řekla indickému parlamentu Sitharamanová.

Projev o rozpočtu uvítali s úlevou především tamní kryptoinvestoři. Odborníci z oboru podle CNN Business vnímají poznámky Sitharamanové jako jasné znamení, že třetí největší asijská ekonomika nezakáže virtuální měny.

„Doufám, že v Indii uvidíme snížení strachu ze zákazu kryptoměn. Je toho hodně k řešení, ale celkově je to velmi pozitivní krok pro kryptosystém v Indii,“ tweetoval v úterý Nischal Shetty, zakladatel kryptoměnové platformy WazirX.

Virtuální měny nabraly v Indii od začátku pandemie na popularitě. Tamní vláda sice nemá jasná data o tom, kolik lidí vlastně s kryptoměnami obchoduje, zprávy z médií opírající se o odborníky z oboru ale naznačují, že země může mít až 20 milionů kryptoinvestorů.

„Zdanění virtuálních digitálních aktiv je krok správným směrem. Dává tolik potřebnou jistotu a důvěru v odvětví,“ řekl Sumit Gupta, spoluzakladatel burzy CoinDCX, která je také prvním takzvaným krypto jednorožcem v Indii.

Reklama

Doporučované