Hlavní obsah

Ministerstvo osekalo jednu z šancí na levnější energie

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do cen elektřiny by se mohl vrátit poplatek 500 Kč za MWh na podporu obnovitelných zdrojů. Ministerstvo průmyslu po debatě s koalicí výrazně snížilo částku, kterou chce poplatky dotovat. O dotacích rozhodne definitivně vláda.

Článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) otočilo a výrazně snížilo podporu obnovitelných zdrojů energie (POZE). Ještě v pátek navrhovalo, aby státní rozpočet pro příští rok vyčlenil na dotace poplatků za POZE 36 miliard Kč, ale nakonec náklady seškrtalo na 9,35 miliardy Kč.

Podle zdrojů Seznam Zpráv osekalo MPO původní částku na základě politických rozhodnutí koalice necelé tři dny poté, co navrhlo, aby stát dotoval obnovitelné zdroje i v roce 2024. „V nařízení vlády pro rok 2024 se na základě rozhodnutí koaličních stran stanoví prostředky na dotaci ze státního rozpočtu ve výši 9,35 mld. Kč,“ uvádí resort v předkládací zprávě zveřejněné v elektronické knihovně eKlep.

Návrh se bude projednávat ve středu odpoledne na jednání vlády o rozpočtu na příští rok. S původně požadovanými 36 miliardami Kč však státní kasa vzhledem ke snaze státu šetřit veřejné finance už nepočítá. To pravděpodobně znamená, že se náklady na POZE přenesou zpět na domácnosti a firmy.

Od loňského října do konce roku 2023 má POZE odběratelům ještě dotovat stát. Dříve poplatky platily domácnosti a firmy v cenách elektřiny a představovaly 500 Kč bez DPH za každou spotřebovanou MWh elektřiny, což je maximální částka stanovená zákonem.

Ještě loni se o úhradu POZE stát dělil s domácnostmi a firmami. Celkové náklady činily asi 43 miliard Kč, z toho 18 miliard platili spotřebitelé a zbytek doplácel stát. Z těchto 18 miliard připadlo 12 na domácnosti a firmy připojené na hladině nízkého napětí a zbylých šest miliard platily velké firmy na vysokém a velmi vysokém napětí.

Provozní podpora OZE se odvíjí od ceny elektřiny na trhu, ale zároveň mají zákonem daný strop, díky kterému domácnosti neplatí více než právě 500 Kč bez DPH. Cokoli nad tento strop doplácel stát a tato částka činila přibližně 200 Kč za každou spotřebovanou MWh elektřiny. Tyto náklady tak odpovídají 9,35 miliardy Kč.

Zastropování výše poplatku tedy nezmizí, ale někdo bude muset uhradit zbytek částky, se kterou už rozpočet na příští rok nepočítá. Stát by tedy měl vyřešit, na koho se v příštím roce náklady přenesou. Pokud je nebude platit stát, zbývají už jenom spotřebitelé, tedy domácnosti a firmy.

V takovém případě by se ale zvýšila její cena o 500 Kč bez DPH (599 Kč s DPH) za každou spotřebovanou MWh elektřiny.

MPO však chce na vládě prosazovat takové řešení, které na spotřebitele nedopadne. Schůdnější variantou je pro něj financovat POZE z jiných zdrojů. Pokud to nebude státní rozpočet, mohly by to podle resortu být výnosy z emisních povolenek. Ačkoli je podle MPO tato varianta možná, například Ministerstvo životního prostředí, které své dotační programy také financuje z emisních povolenek, to považuje za nereálné.

Podle něj je totiž z výnosů z emisních povolenek možné financovat pouze nové projekty, nikoli stávající. POZE totiž inkasují třeba i solární podnikatelé na projekty, které vznikaly kolem roku 2010. Tuto podporu mají přislíbenou zhruba na 20 let dopředu a zajištěnou zákonem. Proto ji nebylo možné zrušit, jak původně navrhoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Reklama

Doporučované