Hlavní obsah

Mráz přichází z Kremlu. Jak bude vypadat energetika po 24. únoru 2022?

Michal Macenauer
Ředitel strategie poradenské společnosti v energetice EGÚ Brno
Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ruská invaze na Ukrajinu překresluje mapu Evropy, ale také jízdní řád, podle kterého se chtěl Brusel zbavovat závislosti na fosilních palivech. Unie už se nemůže spolehnout na ruský plyn, píše analytik Michal Macenauer z EGÚ Brno.

Článek

Útokem Ruska na Ukrajinu dne 24. února 2022 skončilo období stupňované hospodářské, společenské a energetické naivity. A tím vlastně nastal i konec Green Dealu v podobě, kterou EU designovala posledních 15 let. Co se nyní nastane? Vyjmenuji několik nejdůležitějších změn.

Uhlí zpět ve hře

V nejbližších letech budeme sledovat výrazný nárůst využití uhlí i s obnovením výroby v uzavíraných a i v některých již uzavřených elektrárnách. Zemní plyn bude velmi drahý a bude se méně využívat k samostatné výrobě elektřiny. Uplatnění nalezne jen tam, kde je opravdu technologicky nezbytný, tedy v průmyslu, teplárenství a v domácnostech.

Zemní plyn

Evropa výrazně diverzifikuje dodávky zemního plynu. Zároveň se bude snažit období navýšeného využití plynu co nejvíce zkrátit. Ne však již dominantně pod ideologií boje se změnou klimatu, ale z řádově důležitějšího důvodu zajištění vlastního přežití. Náhradou bude zčásti biomasa, zčásti energie okolí (tepelná čerpadla), zčásti uhlí a zčásti jaderná energie, která se bude realizovat i v menším formátu.

Povolenky

Pravděpodobně dojde k revizi systému obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého. Buď bude jeho působnost upravena, omezena, nebo bude systém úplně opuštěn. Jisté je, že nynější stav nemůže setrvat. Povolenka se musí vrátit na cenovou úroveň okolo maximálně 40 eur za tunu.

Jaderná energie

Postupně budeme sledovat velký příklon k jaderné energetice, který bude sílit. Jádro je totiž jediný spolehlivý a masově využitelný bezemisní zdroj energie. Dojde k akceleraci vývoje malých modulárních reaktorů. Navýší se úsilí o ovládnutí jaderné fúze a možná se konečně dočkáme i politické a finanční podpory.

Obnovitelné zdroje

Změní se strategie navyšování výroby energie z obnovitelných zdrojů. Obnovitelné zdroje jsou vynikajícím prostředkem boje s energetickou závislostí na Rusku. První místo by měla dostat energie okolí, tedy využití tepelných čerpadel pro vytápění. Na druhém místě předpokládám větrnou energetiku, na třetím pak fotovoltaiku. Navýší se plochy pro pěstování biomasy, možná i cíleně.

Ropa

Využití ropy bude nejméně postiženo, protože za ni není rychlá náhrada. Nicméně větší důraz bude kladen na hybridní pohony, méně na čistou elektromobilitu. Umožní to snížit spotřebu ropných paliv o 40 procent. Vývoj posledních let ukazuje, že renomované automobilky umí vyrobit vynikající automobil s elektrofosilním pohonem.

Doufám a důvodně předpokládám, že nynější brutální ruská agrese na Ukrajině výrazně stmelí hlas Evropské unie a pomůže jí vrátit se na pragmatickou cestu budování lépe fungující společnosti nejen v otázce energetiky.

Reklama

Doporučované