Hlavní obsah

Nečekaný pomocník. Slabá čínská měna pomohla snížit českou inflaci

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Poměrně silná koruna v současném roce válcuje čínský jüan. I to je jeden z důvodů zpomalování tuzemské inflace. Množství zboží dováženého z Číny je totiž nyní levnější.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká koruna si během posledních měsíců vybudovala pevnou pozici. Vůči euru sice část předchozích zisků odmazává, silnou úroveň si ale drží proti čínskému jüanu.

Čínská měna je momentálně k mání za tři koruny a tak levné jüany nebyly k dispozici posledních 11 let. Koruna je od začátku roku proti jüanu silnější zhruba o desetinu, za poslední rok pak o 15 procent.

Růst koruny proti jüanu tak může vyvolat úsměv na tváři minimálně dovozcům z Číny. Ta je totiž po Německu druhým největším importérem do Česka. Díky pevné koruně je tak dovážené zboží levnější a hodnota zboží dovezeného z Číny v roce 2022 podle dat Českého statistického úřadu meziročně vzrostla o více než pětinu na 588 miliard korun.

V posledních letech tvoří dovoz z Číny stabilně zhruba 10 až 15 procent celkového tuzemského dovozu. Naopak vývoz do Číny je z pohledu tuzemských exportérů jen minimální a pohybuje se okolo jednoho procenta.

Dobré zprávy pro naši ekonomiku

„Oslabující jüan vůči koruně je pro českou ekonomiku pozitivní zprávou, kdy na jednu stranu dochází ke zlevňování poměrně výrazné části dováženého zboží, na druhou stranu jen malá část exportérů tratí na horší konkurenceschopnosti dané nominálním ale i reálným posílením koruny vůči jüanu,“ uvedl analytik Vratislav Zámiš z Raiffeisenbank. Vývoze totiž za jüany dostane méně korun, které ale potřebuje na platy českých zaměstnanců.

Nominální posílení znamená, že hodnota koruny vůči jüanu roste pouze z pohledu kurzu. Reálné posílení pak odkazuje na situaci, kdy je hodnota koruny vůči jüanu vyšší i po zohlednění inflace v obou zemích.

„Jüan je aktuálně nejslabší od září 2012. Aktuální situace je zajímavá především tím, že se zde sešlo více faktorů. Oslabení čínské měny je totiž velmi rychlé a silné, což je v kombinaci s objemem zboží, které se z Číny každý rok doveze, velmi dobrá zpráva pro spotřebitele i české importéry, kterým umožňuje lépe se vyrovnat s vyšší cenou ostatních vstupů,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti Ebury Tomáš Kudla.

„Pokud bychom předpokládali neměnnou cenovou hladinu v Číně, což vzhledem k červnové nulové meziroční inflaci platí, a plné propsání nominálních změn kurzu do tuzemské ceny, tak za poslední rok oslabil čínsky jüan vůči koruně o 15 procent, což by se mělo odrazit průměrně v 15procentním zlevnění dováženého zboží z Číny, vysvětluje Zámiš z Raiffeisenbank.

Tento měnový efekt má tak vliv na celkovou inflaci v Česku, kdy levnější zboží z Číny pomáhá v celkových číslech tlačit ceny alespoň trochu dolů.

„To (dováženého zboží z Číny) tvoří určitou část spotřebního koše, na základě kterého je sestavována míra inflace Českým statistickým úřadem. Díky tomuto zlevnění zboží z Číny je pak celkový meziroční růst inflace v Česku nižší, než by byl bez posílení koruny vůči jüanu,“ doplňuje analytik, podle nějž je situace v praxi ovšem složitější.

Dovozci a prodejci totiž nemusí plně reflektovat změnu do svých cen a změny kurzu využijí také ke zvýšení svých marží. Podle Zámiše lze ovšem v celkovém pohledu poměrně bezpečně říci, že oslabující jüan byl jeden z faktorů, který přispěl k rychlejšímu zpomalení tuzemské inflace.

Jüan potápí nepříznivá čísla

Jedním z hlavních důvodů, proč čínská měna ztrácí půdu pod nohama, je slabší výkon tamní ekonomiky. Po konci proticovidových opatření a znovuotevření čínské ekonomiky se zdálo, že ekonomický růst bude výrazně silnější. Opak je ale pravdou. Tempo růstu druhé největší světové ekonomiky sice ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 6,3 procenta z 4,5 procenta v prvním čtvrtletí, růst je však stále o jeden procentní bod zaostal za odhady.

„Z Číny přišla v poslední době slabá data, která naznačují výraznější zpomalení ekonomického vývoje, než se očekávalo. To pak přispělo k oslabení jüanu. Je otázka, zdali na to čínská vláda zareaguje zvýšením výdajů a podporou ekonomiky. Obecně se čeká, že spíše ano, a proto bych pro příští čtvrtletí očekával, že jüan část ztrát zkoriguje,“ uvedl ekonom Jiří Polanský z České spořitelny.

Přímý vliv kurzu asijské měny a koruny na českou inflaci by však Polanský tolik nepřeceňoval. „Významnější může být celkové ochlazení globální ekonomiky, které sníží poptávku po komoditách, surovinách a podobně. A tím i ceny vstupů pro české firmy, s čímž bude souviset i možný pokles ceny přepravy zboží z Asie do Evropy,“ dodává.

Firmy si zajišťují kurz

Přestože je aktuální situace z pohledu dovozců i českých spotřebitelů unikátní, může se podle odborníků stát na několik let novým normálem. Českým firmám se totiž nyní nabízí možnost zafixovat si současný kurz i na několik let dopředu.

„Ačkoli primárním cílem kurzového zajištění je fixace směnného kurzu a možnost vhodného stanovení cenové politiky jednotlivých firem, aktuální situace nabízí firmám dovážejícím zboží z Číny poměrně vzácnou příležitost uzamknout si kurz na současné hladině a z výhodného kurzu těžit i v dalších letech,“ říká Kudla z Ebury.

To si podle něj už začaly firmy uvědomovat, protože poptávka po zajištění kurzu čínského jüanu od začátku roku vzrostla o desítky procent.

Reklama

Doporučované