Hlavní obsah

„Recese v eurozóně je velmi pravděpodobná,“ napsali výzkumníci

Foto: Shutterstock.com/NATALIA61

Ilustrační foto.

Reklama

Investoři počítají s ekonomickou recesí, přesto však eurozóně věří víc než před měsícem.

Článek

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v srpnu mírně zvýšila poté, co se v červenci propadla na nejslabší úroveň za více než dva roky. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila společnost Sentix. Podle šéfa Sentixu však zůstává velmi pravděpodobné, že ekonomika eurozóny vstoupí do recese.

Index důvěry se v srpnu zvýšil na minus 25,2 bodu z červencových minus 26,4 bodu. „Ekonomická situace v eurozóně zůstává obtížná,“ uvedl ředitel Sentixu Manfred Hübner. „Recese v eurozóně je stále velmi pravděpodobná,“ dodal. Poukázal na slabou spotřebitelskou důvěru, vysokou inflaci a drahou energii.

Evropský statistický úřad Eurostat koncem července uvedl, že mezičtvrtletní růst ekonomiky eurozóny ve druhém čtvrtletí zrychlil na 0,7 procenta z 0,5 procenta v prvním kvartálu. Meziroční tempo růstu však zpomalilo na čtyři z předchozích 5,4 procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc snížil odhad letošního růstu hrubého domácího produktu (HDP) zemí používajících euro na 2,6 procenta z 2,8 procenta předpokládaných v dubnu. Odhad růstu pro příští rok zredukoval téměř o polovinu na 1,2 procenta.

Reklama

Doporučované