Hlavní obsah

Svět do konce dekády bude preferovat zelenou energii. OPEC před tím varuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Výhled IAE do 2030: Fosilní paliva spadnou, čistá energie poroste. O kolik?Video: Jan Marek

 

Reklama

Světovou energetiku čekají velké změny. Fosilní paliva podle IEA brzy dosáhnou svého maxima a následně zažijí pokles, v růstu je vystřídá čistá energetika. OPEC před rychlou změnou ale varuje.

Článek

Globální energetický systém se podle výhledu Mezinárodní energetické agentury (IEA) do konce desetiletí výrazně promění. Fosilní paliva podle něj dosáhnou svého vrcholu a poté zažijí výrazný vzestup čisté energie. Organizace také zpochybňuje argumenty obhajující nutnost vyšších investic do produkce fosilních paliv.

Po silnicích bude v roce 2030 podle výhledu jezdit až desetkrát více elektromobilů, například ve Spojených státech by polovinu všech nových vozů mohly tvořit elektromobily, kterých loni bylo pouze 12 procent. Fotovoltaika by podle zprávy mohla vyrábět více elektřiny než celá americká energetická soustava, podíl obnovitelných zdrojů by se mohl ze současných 30 procent zvednout na 50 procent a investice do nových projektů větrných elektráren na moři by se oproti uhelným a plynovým elektrárnám ztrojnásobily.

„Přechod na čistou energii pokračuje po celém světě a je nezastavitelný. Není otázkou zda, ale jak brzy. A čím dříve, tím lépe pro nás pro všechny. Vlády, firmy a investoři musejí přechod na čistou energii podpořit, místo aby mu bránili,“ uvedl výkonný ředitel IEA Fatih Birol.

IEA uvádí, že svůj výhled zakládá na současné politice světových vlád, ze kterých je poprvé patrný vrchol poptávky po ropě, zemním plynu a uhlí již v průběhu tohoto desetiletí. Do konce roku 2030 by pak podíl fosilních paliv na dodávkách energie měl klesnout z 80 na 73 procent, přičemž celosvětové emise oxidu uhličitého související s energetikou dosáhnou vrcholu v roce 2025.

„S ohledem na přetrvávající napětí a volatilitu na tradičních energetických trzích se dnes tvrzení, že ropa a zemní plyn představují bezpečnou volbu pro budoucnost světové energetiky a klimatu, zdají být slabší než kdykoli předtím,“ dodává Birol.

Podle názoru členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) jsou ale výzvy k zastavení investic do ropy chybné, riskantní a nepraktické.

„Takováto prohlášení pouze připravují globální energetický systém na velkolepý neúspěch. Vedlo by to k energetickému chaosu potenciálně bezprecedentního rozsahu, který by měl neblahé důsledky pro ekonomiky a miliardy lidí na celém světě,“ uvedl v tiskové zprávě generální tajemník OPEC Haitham al-Ghais.

Zásadní změny podle zprávy čekají také Čínu, která se v posledním desetiletí téměř dvěma třetinami podílela na růstu globální spotřeby ropy. Její ekonomika aktuálně zpomaluje a prochází zásadními změnami, zpráva tedy předpokládá, že celková poptávka po energii v Číně dosáhne vrcholu přibližně v polovině tohoto desetiletí a postupně se z ní stane velmoc čisté energie.

Na zmírnění klimatické krize snaha nestačí

Pokud by země plnily své národní závazky v oblasti energetiky a klimatu včas a v plném rozsahu, pokrok v oblasti čisté energie by byl podle reportu ještě rychlejší. K tomu, aby se splnil klimatický cíl omezit globální oteplování na 1,5 °C, by ovšem bylo potřeba opatření ještě zpřísnit. Za současného stavu totiž bude poptávka po fosilních palivech příliš vysoká na to, aby se daly plnit cíle Pařížské dohody.

„Náklady na nečinnost by mohly být obrovské: navzdory působivému růstu čisté energie založenému na dnešním nastavení politiky by globální emise zůstaly dostatečně vysoké na to, aby v tomto století zvýšily průměrnou globální teplotu přibližně o 2,4 °C, což je výrazně nad klíčovou hranicí stanovenou v Pařížské dohodě,“ uvádí organizace ve zprávě.

Pro nasměrování světa na správnou cestu do roku 2030 navrhuje proto zpráva strategii skládající se z pěti základních pilířů. Mezi ně patří ztrojnásobení celosvětové kapacity obnovitelných zdrojů, zdvojnásobení tempa zlepšování energetické účinnosti, snížení emisí metanu z provozu fosilních paliv o 75 procent, ztrojnásobení investic do čisté energie v rozvojových ekonomikách a zajištění řádného poklesu využívání fosilních paliv, včetně ukončení schvalování nových uhelných elektráren.

„Každá země si musí najít svou vlastní cestu, ale pro urychlení přechodu na čistou energii je zásadní mezinárodní spolupráce,“ uzavírá Birol.

Reklama

Související témata:

Doporučované