Hlavní obsah

Velký správce fondů říká: Inflace není dočasná, zasáhne ekonomiky na roky

Foto: Amundi

Inflace bude dlouhodobá, odhaduje Amundi a její investiční šéf Pascal Blanque.

Reklama

Centrální banky mají další vývoj inflace ve svých rukou. Ve středním až dlouhodobém horizontu mohou být investičně zajímavé asijské trhy, naopak rizikem mohou být technologická odvětví. Evropu potáhnou investice do ESG.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Svět financí se v otázce současné inflační vlny rozdělil na dvě části. Ta první tvrdí, že jde o dočasný fenomén, který s postpandemickým oživení odezní. Druzí tvrdí, že o dočasnosti nemůže být řeč a naopak varují, že ceny porostou rychleji mnohem déle a ona „dočasnost“ se může protáhnout na roky.

Společnost Amundi, která je České republice významným hráčem v poskytování služeb kolektivního investování a po celém světě spravuje necelé dva biliony eur, patří k tomu druhému táboru. Svůj výhled vývoje celosvětové ekonomiky představila na online setkání s novináři, kde hovořili šéf investic Pascal Blanque, jeho zástupce Vincent Mortier a ředitelka výzkumu Monica Defendová.

Inflace není vysoká jen dočasně, můžeme očekávat její dlouhodobé zasažení do ekonomik po celém světě.
Pascal Blanque, Amundi

Podle investiční společnosti nastává nová éra ekonomiky. Zatímco celosvětový hrubý domácí produkt (HDP) patrně sníží svůj potenciál růstu, tak vyšší inflace začíná být naopak velkým problémem.

„Inflace není vysoká jen dočasně, můžeme očekávat její dlouhodobé zasažení do ekonomik po celém světě,“ odhaduje šéf investic Blanque.

Centrální banky musí jednat

Rozhodující proto bude, jak se k problému postaví centrální banky. Ty musí svými kroky zvýšit svoji kredibilitu a přijmout správná opatření k podpoře ekonomik. Jako nevyhnutelné se podle Amundi jeví také zvýšení sazeb, ke kterému přistoupí dříve centrální banky z rozvíjejících se ekonomik.

Samotný výhled globální inflace je dle skupiny čtyři procenta v roce 2022. „Ekonomiky si budou muset zvyknout a svézt se na vlně vyšší inflace i vyšších sazeb,“ tvrdí Monika Defendová. Domnívá se, že už skončilo období sazeb poblíž nuly s velmi nízkou inflací.

Kromě čtyřprocentní inflace očekává skupina v příštím roce čtyřprocentní růst HDP.

Potenciál v Asii, Evropu potáhnou zelené investice

Co se týče jednotlivých regionů, vidí zástupci společnosti ve středně až dlouhodobém horizontu velký potenciál v Asii. Záležet přitom bude zejména na Číně, kde je třeba uklidnit realitní trh, k čemuž pravděpodobně čínská vláda využije finanční injekci na podporu bydlení. Jaký způsob nakonec Peking zvolí, bude více jasné v prvním čtvrtletí příštího roku.

Podle investiční skupiny představuje zajímavý potenciál i vyspělé Japonsko a mezi rozvíjejícími se trhy zazněla také Indonésie, která má stále ještě poměrně levnou pracovní sílu a solidní ambice růstu hospodářství. Podle zástupců Amundi budou právě do Asie směřovat velké západní investice, což by mělo přeměnit strukturu ekonomiky některých tamních exportních zemí.

Experti společnosti se na konferenci v Paříži vyjadřovali také k evropskému trhu. Ten podle nich potáhnou „zelené“ investice, které povedou ke snížení uhlíkové stopy celého regionu. Právě investice do udržitelnosti a ESG se tak podle zástupců Amundi jeví jako velmi rozumné. Zároveň ale experti vyjádřili obavy, že velké investice do ekologických projektů budou táhnout státní výdaje a také dluhy jednotlivých států Evropy.

Řečníci také zmínili obavu ohledně vývoje v Německu, jehož hospodářství je podle nich velmi citlivé na vysokou inflaci, a díky tomu by se v příštích letech mohlo ocitnout v takzvané stagflaci, tedy v kombinaci nulového nebo nízkého růstu HDP a vysoké inflace. Německo přitom funguje jako motor evropské ekonomiky a jeho zadrhnutí by velmi zásadně dopadlo také na českou ekonomiku. Zhruba třetina tuzemského vývozu totiž míří právě do Německa.

Přesto všechno vidí Amundi větší potenciál v evropských aktivech než v těch amerických.

Současné ceny odpovídají ziskům, kterých budou technologické firmy dosahovat až za deset let. Trh absolutně nereaguje na jakékoliv špatné zprávy, a ceny technologického sektoru stále rostou.
Vincent Mortier, Amundi

Z hlediska sektorů je dle představitelů společnosti nejrizikovější technologické odvětví. Zástupce šéfa investic Vincent Mortier přirovnal současné ocenění technologických firem k takzvané „dotcom“ bublině z počátku století.

„Současné ceny odpovídají ziskům, kterých budou technologické firmy dosahovat až za deset let. Trh absolutně nereaguje na jakékoliv špatné zprávy, a ceny technologického sektoru stále rostou,“ tvrdí Mortier. Odvětví technologií připodobnil Mortier z pohledu investorů k videohře nebo loterii, kde sázíte své žetony na různé firmy a čekáte, která z nich vyroste.

Podle šéfa investic Pascala Blanquea tak vstupujeme do nové etapy, kdy pravidlo poměru akcií k dluhopisům 60/40 přestává platit, a je třeba portfolio namíchat jinak a hledat další zdroje, jak investice před inflací ochránit.

„V inflačním prostředí je vhodné hledat v sektoru financí, energie a materiálů. A také v sektorech s nejvyšší ziskovou marží, protože tyto firmy nejlépe přesunou inflaci i do svých cen. Kombinace kvalitních růstových a pečlivě vybraných hodnotových titulů pravidelně nakupovaných skrze podílové fondy s cílem mnohaleté držby, je pro většinu neprofesionálních investorů nejlepším řešením,“ říká k výhledu šéf investic české pobočky Petr Šimčák.

Reklama

Doporučované