Hlavní obsah

Fed vytasil jestřábí drápy. Znovu utahuje šrouby americké ekonomice

Foto: Shutterstock.com

Americká centrální banka ve středu znovu zvýšila úrokové sazby. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Americká centrální banka (Fed) ve středu ukončila své dvoudenní zasedání, jehož výsledkem je další zpřísnění měnové politiky kvůli vysoké inflaci v USA. Podle očekávání centrální banka zvedla úroky o 0,75 procentního bodu.

Článek

Americký Fed znovu šlápl na brzdu a výrazně zvedl úrokové sazby. Finanční trhy očekávaly, že měnový výbor centrální banky v čele s šéfem Jeromem Powellem po třetí v řadě zvýší svou základní sazbu o 0,75 procentního bodu. To se nakonec potvrdilo.

Základní úroková sazba se tak nyní nachází v pásmu tři až 3,25 procenta, tedy na nejvyšší úrovni za 14 let. Zvýšení úrokové sazby zdražuje úvěry a snižuje poptávku. To pomáhá zpomalovat inflaci, zároveň ale oslabuje hospodářský růst.

Fed v letošním roce ve snaze bojovat s inflací zvedl úrokové sazby už pětkrát, a to celkem o tři procentní body. V nové ekonomické prognóze centrální banka uvedla, že bude vhodné úroky zvyšovat i nadále. Trhy nyní předpokládají, že hlavní úroková sazba bude v příštím roce na úrovni 4,6 procenta. O rok později by měla klesnout na 3,9 procenta.

Šéf Fedu Jerome Powell již minulý měsíc varoval, že přísná měnová politika potřebná k potlačení vysoké inflace „přinese určitou bolest“ americkým domácnostem a podnikům. Řada ekonomů se domnívá, že boj s inflací se neobejde bez hospodářské recese a růstu nezaměstnanosti.

Meziroční míra inflace ve Spojených státech se v červnu vyšplhala až na 10,1 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za čtyři desetiletí. V červenci nicméně klesla na 8,5 procenta a v srpnu se snížila na 8,3 procenta. Srpnová inflace však byla vyšší, než očekávali analytici, kteří ji odhadovali na 8,1 procenta.

Americký dolar bezprostředně zareagoval posílením vůči ostatním měnám včetně koruny. Během okamžiku česká měna oslabila až nad úroveň 25,10 Kč/USD, ale později část ztrát umazala. To však nic nemění na tom, že od začátku roku je vůči dolaru slabší přibližně o 15 procent.

Další zvyšování přijde

Podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin se dá očekávat, že Fed bude zvedat sazbu i v budoucnu, a to i za cenu mírného utlumení americké ekonomiky.

„V předchozích dlouhých měsících Fed podporoval ekonomiku nízkými sazbami a podařilo se mu zotavit trh práce. Počet dávek v nezaměstnanosti se prakticky dostal na hodnoty ze začátku roku 2020, a tak si nyní může dovolit být v oblasti utahování měnových podmínek přísnější,“ uvedl.

„Guvernér Powell na tiskové konferenci uvedl, že nikdo neví, zda kroky Fedu povedou k recesi. To představuje posun, pokud vezmeme předchozí úzkostlivou snahu představitelů Fedu doručit hladké ekonomické přistání. Kromě toho šéf centrální banky varoval před nemožností porážky inflace, dokud nedojde k ochlazení přehřátého trhu práce,“ komentuje Powellova slova analytik Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus.

„Akciové trhy reagovaly na zveřejněný zápis ze zasedání a nové ekonomické projekce propadem. Dolarový index dokonce vzrostl na nejvyšší úrovně v historii. Nicméně Powellovi se během tiskové konference podařilo obchodníky částečně uklidnit, i když vysoká volatilita nadále převládala,“ komentuje bezprostřední reakci trhů analytik Jiří Tyleček ze společnosti XTB.

Trhy podle něj nabyly dojmu, že Fed bude i přes vysoký cenový růst stále vnímat také vývoj ekonomiky. „Do konce roku můžeme čekat další růst sazeb, čímž by se sazby měly dostat na čtyřprocentní úroveň,“ dodává.

Nabitý týden

Ve středu také začalo dvoudenní zasedání měnového výboru japonské centrální banky. Všeobecně se očekává, že banka zůstane u masivních stimulačních opatření a zachová svoji mimořádně uvolněnou měnovou politiku.

Podle analytiků by ale mohl přijít zlom v japonské měnové politice dříve, než se doposud předpokládalo, protože centrální banka při popisu zvýšené inflace nedávno upustila od vyjádření, že je zvýšená „dočasně.“

„Měl to být týden zcela ve stínu dnešního zasedání Fedu. Nicméně již úterní překvapivé rozhodnutí švédské centrální banky zvýšit sazby o procentní bod upozornilo na to, že to nebude jen Fed, ale celá plejáda měnových autorit Západu, která tento týden vytasí jestřábí drápy proti inflaci,“ uvedli analytici Patria Finance.

Ve čtvrtek rovněž zasedá vedení britské centrální banky, ale i švýcarská a norská centrální banka. Ve všech třech případech se očekává zvýšení hlavních úrokových sazeb o půl až tři čtvrtě procentního bodu.

Aktualizace: Doplnili jsme informace o rozhodnutí Fedu a komentáře analytiků.

Reklama

Doporučované