Hlavní obsah

Zaděláváme si na další metanolovou aféru, říká prodejce pálenek

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Na internetu je možné snadno koupit lihoviny bez kolku. Ilustrační snímek.

Reklama

Internet se hemží nabídkami černých kořalek za hubičku. Litr slivovice a jiných pálenek se dá sehnat za polovinu pultové ceny. Bez kolku a jasného původu.

Článek

Litr kalvadosu s obsahem alkoholu 52 procent nabízí Helena z Opavska na tržišti (Marketplace) sociální sítě Facebook za 270 korun. „Ano, dodáme i do hospody, kolik si vezmete?“ odpovídá starší žena na otázku, zda je možný prodej i ve větším množství. Na dotaz, zda je možné vystavit účet, odpovídá „spíš ne“. A nakonec přiznává, že nemá potřebnou koncesi na prodej lihovin.

Tak v Česku vypadá typický černý trh s ovocnými pálenkami. Podobných nabídek je na internetu spousta. Kontroloři – Celní správa ČR a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) – nemají podle destilatérů kapacity s tímto trendem bojovat.

V domácích podmínkách se pálenky pálit nesmí. Ten, kdo chce mít vlastní kořalku, musí své ovoce svěřit některé z palíren s povolením od Ministerstva zemědělství. Podepisuje přitom čestné prohlášení, že ovoce je z vlastní zahrady. I kdyby byl inzerovaný alkohol legálně vyroben, nesmí se dál bez koncese prodávat.

Černý trh se profesionalizuje. Některé nelegální palírny mají produkci opravdu na úrovni profesionálního lihovaru, ale alkohol nedaní.
Jakub Gottwald, majitel Lihovárku

„Všechny subjekty prodávající lihoviny, ať už kdekoliv – v obchodě, restauraci i na internetu –, musí mít koncesi,“ upozorňuje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Výrobci ovocných pálenek varují, že černý trh narůstá. A že je už větší než oficiální trh, kde se ročně otočí alkohol zhruba za jednu miliardu korun. Mezi hříšníky prý už dávno nejsou jen drobní pěstitelé, kteří si přivydělávají prodejem destilátů z vlastního ovoce.

„Černý trh se profesionalizuje. Některé nelegální palírny mají produkci opravdu na úrovni profesionálního lihovaru, ale alkohol nedaní. Mají kotle, vybavení a dokážou vyprodukovat tisíce lahví,“ říká Jakub Gottwald, majitel Lihovárku a člen Unie destilatérů, který podával na jednu z firem podnět celnímu úřadu.

Podle něj celníci, kterým přísluší povinnost tento trh kontrolovat, na to nemají dost personálních kapacit. Deset let po metanolové aféře připomínají internetové inzeráty s pálenkami Divoký západ. Po aféře, při níž zemřelo 47 Čechů a tři Poláci a přes sto lidí mělo trvalé následky (například oslepnutí) po otravě jedovatým roztokem, který byl prodáván načerno jako levnější náhražka etanolu.

Tento pohled je nicméně v kontrastu se zjištěními, která vykazuje Celní správa ČR. Ta například za poslední dva roky narazila na internetu v Olomouckém kraji pouze na pět nabídek prodeje neznačených lihovin (včetně ovocných pálenek).

Černý trh už není, co býval. Většinou ho tvoří nabídka domácí výroby a daňové úniky už nesahají do miliard korun, ale Gottwald se domnívá, že další tragédie je jen otázkou času.

„Není otázkou, zda vůbec, ale kdy vypukne další metanolová aféra,“ komentuje. V oboru například kolují zvěsti o dodávce, která v Jihočeském kraji objíždí hospody a nabízí jim levnou kořalku. Nezdaněnou a bez kolku. „Tady už se blížíme k tomu, že si tito překupníci v jeden den řeknou: dodávám tam slivovici, proč by to nemohl být tuzemák? A začnou míchat jako při metanolové kauze,“ dodal.

Situaci v restauracích popsal anonymně jeden z restauratérů: „Na vesnicích je to časté, ale také v Praze je to tvrdý byznys. Jak může přežít vesnická hospoda s dvouprocentní profitabilitu? Nejsme ze zlata.“ Dělá se to podle něj například tak, že hospodský objedná malé množství oficiálně, které se účetně přizná, a vedle toho se nalévá podpultový černý alkohol.

Úniky jen za dva miliony

Obavy destilatérů mírní Celní správa ČR. „Trh s ovocnými destiláty je dosti malý segment celkového trhu s lihovinami (…) Za uplynulé dva roky odhalili celníci celkem čtyři nelegální výrobny lihu a lihovin, a to ve Zlínském a Olomouckém kraji,“ uvedla mluvčí úřadu Hana Prudičová.

Loni sice podle celníků stoupl počet podezření z porušení předpisů v oblasti správy daně z lihu meziročně o deset procent na 703 případů, ale z toho bylo ovocných destilátů jen 470 litrů. Většina porušení se týkala lihovin (22 003 litrů). Předběžný daňový únik odpovídal téměř 1,9 milionu korun, což je o 16 procent méně než v roce 2021.

Na největší daňový únik, a to přes 70 tisíc korun, narazili celníci v nelegální výrobě v hospodářském stavení na Zlínsku, kde zabavili stovky litrů čiré bezbarvé tekutiny s lihovým aroma. Majitel potvrdil výrobu lihu. Početně však bylo nejvíce případů zjištěno v Praze.

Gottwald, který prodává licencované pálenky asi 50 tuzemských výrobců, uvádí, že černé kořalky lze jednoduše rozeznat i podle ceny. Za 200 až 300 korun není možné slivovici vyrobit, aniž by se dotyčný vyhnul daňové povinnosti. Oficiální cena slivovice se dostala nad 500 korun za půllitr. Z toho přibližně 180 korun tvoří spotřební daň a DPH.

Chystané postupné zvýšení spotřební daně podle něj bude nahrávat rozkvětu černého trhu. V příštím roce se spotřební daň zvýší o desetinu. Na lahvi slivovice to dělá zhruba osm korun. V následujících třech letech se zvýší o dalších 15 procent. Dohromady oproti dnešku o 27,3 procenta, protože daň se bude počítat z navýšené ceny.

Konsolidační balíček a důchodová reforma přehledně

  • Konsolidační balíček: Co obsahuje a čeho se dotkne? Podívejte se na přehled.
  • Důchodová reforma: Změny v penzijním systému, úpravy výpočtu výše důchodů nebo odchod do důchodu. Čtěte níže v článku.

Reklama

Doporučované