Hlavní obsah

Apple uvede na trh nové iPhony

Foto: Seznam Zprávy

Apple plánuje uvést nové iPhony 7. září.

Reklama

Apple plánuje na 7. září uvedení nového iPhonu, prodávat by se nové telefony měly začít v polovině měsíce.

Článek

Americký technologický gigant Apple plánuje uvedení nových zařízení iPhone 14. Podle zdrojů obeznámených se záležitostí tak firma učiní 7. září, informuje agentura Bloomberg.

Nové iPhony zahájí nabitou podzimní produktovou sezónu, která bude kromě mobilů zahrnovat také několik nových počítačů Mac, iPadů a tři modely hodinek Apple Watch.

Novinky přicházejí v době, která je pro technologický sektor velmi nejistá. Apple se tím ale očividně netrápí, a dokonce se mu podle všeho daří lépe než jeho konkurenci. Své dodavatele ujišťuje, že nepředpokládá pokles dodávek.

Technologický gigant z kalifornského Cupertina obvykle vedle iPhonu oznamuje i další produkty, včetně nejnovějších hodinek Apple Watch. Společnost obvykle uvádí nový iPhone do obchodů zhruba týden a půl po jeho představení a očekává se, že se bude tohoto schématu Apple držet i letos. Někteří zaměstnanci maloobchodních prodejen dostali upozornění, že se mají připravit na uvedení nového důležitého produktu 16. září.

Kromě zařízení i nový software

Apple je známý svými precizními prezentacemi nových produktů. Prezentace, na kterých šéf Applu Tim Cook představuje nové produkty, ale nadále probíhají jen online. Pokračuje tak v přístupu, který společnost přijala na začátku pandemie.

Mluvčí společnosti Apple odmítla čas akce komentovat. Vzhledem k tomu, že do oznámení zbývají ještě asi tři týdny, mohou se plány společnosti změnit. Apple však obvykle představuje nejnovější iPhony v první polovině září.

Poslední akci uspořádala společnost v červnu, aby oznámila další sadu softwarových aktualizací – iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9 a macOS Ventura. Na tu v rámci pomalého návratu „do normálu“ pozvala novináře a vývojáře do svého kampusu, kde mohli osobně zhlédnout videozáznam prezentace.

V pondělí společnost oznámila svým firemním zaměstnancům, že od 5. září, dva dny před plánovaným oznámením produktu, budou muset pracovat alespoň tři dny v týdnu v kancelářích.

Nové iPhony

Nový iPhone 14 se nebude příliš lišit od posledního iPhonu 13. Ruší ale 5,4palcovou verzi „mini“ a místo něj přidá standardní model s 6,7palcovou obrazovkou. Bude to poprvé, kdy Apple uvede na trh iPhone s takto velkým displejem, který ale není z řady Pro.

Poprvé v historii bude mít také nový iPhone stejný čip jako ten loňský. Upgradu se tak dočkají jen iPhony řady Pro. Právě ty dostanou i většinu dalších změn. Změní se například takzvaný notch v horní části displeje, který nahradí otvor ve tvaru pilulky. Ten bude obsahovat přední fotoaparát a senzory pro Face ID.

Nejvýznamnější změny iPhonu 14 Pro se budou týkat fotoaparátů. Modely Pro získají 48megapixelový širokoúhlý fotoaparát spolu s 12megapixelovými ultrawide a teleobjektivy. Apple plánuje také vylepšení nahrávání videa a výdrže baterie.

Hodinky se zaměří ještě víc na zdraví

U nejnovějších hodinek Apple Watch, známých jako Series 8, Apple přidá funkce pro zdraví žen a snímač tělesné teploty. Standardní hodinky budou vypadat podobně jako Series 7, ale nový profesionální model půjde více po sportovnějších zákaznících. Bude mít větší displej, odolné titanové pouzdro, nové funkce pro sledování kondice a větší výdrž baterie. Společnost také plánuje nové Apple Watch SE, své „levné“ chytré hodinky s rychlejším čipem.

V září se také dočkáme nových operačních systémů iOS 16 a watchOS 9. A v říjnu společnost plánuje uvést macOS Ventura spolu s iPadOS, operačním systémem pro iPad. Druhý jmenovaný software byl zpožděn asi o měsíc, částečně kvůli chybám kolem jeho nového multitaskingového systému Stage Manager.

Reklama

Doporučované