Hlavní obsah

Bloomberg: Starlink by mohl jít na burzu v roce 2024. „Lež,“ reagoval Musk

Foto: Rokas Tenys, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Firma Starlink, která spadá pod Muskovu SpaceX, hodlá podle agentury Bloomberg koncem příštího roku vstoupit na burzu. Americký miliardář to ale popírá.

Článek

Společnost SpaceX zvažuje úpis akcií rychle rostoucích satelitních služeb Starlink na burzu. Starlink je dceřinou společností firmy SpaceX, která patří nejbohatšímu muži planety, Elonu Muskovi. Podle zpravodajské agentury Bloomberg, která tuto informaci přinesla, by firma mohla vstoupit na burzu koncem příštího roku.

Tímto krokem se má SpaceX pokusit využít vysokého zájmu o komunikaci prostřednictvím vesmíru. Aby se SpaceX připravila na plánovanou transakci, přesouvá aktiva své satelitní jednotky do dceřiné společnosti, uvádí Bloomberg.

Podívejte se na poslední start a vynesení 22 satelitů od Starlinku, které raketa Falcon 9 od SpaceX na oběžnou dráhu dopravila 1. září.Video: SpaceX

Dceřiná společnost by nakonec mohla být vyčleněna v rámci veřejné nabídky akcií (IPO). Konečné rozhodnutí ovšem ještě podle Bloombergu nepadlo a existuje možnost, že si SpaceX svou satelitní jednotku ponechá. Uvedení akcií na burzu by se také mohlo odložit na rok 2025.

Musk o plánovaném vstupu Starlinku na burzu hovoří už několik let, ale přesný termín zatím blíže neupřesnil. V roce 2021 americký vizionář uvedl, že vesmírná internetová služba se na burze objeví až poté, co bude růst příjmů a cash flow plynulý a lépe předvídatelný. Loni pak svým zaměstnancům sdělil, že premiéra na veřejně obchodovaném trhu může nastat až za několik let.

Musk zprávu popřel

  • Americký miliardář na sociální síti X (dříve Twitter) spekulace o plánovaném vstupu Starlinku na burzu popřel. Na druhou stranu Musk je známý svými nekonzistentními a kontroverzními prohlášeními na sociálních sítích, která často neodpovídají realitě.
  • Například v roce 2018 „tweetnul“, že má zajištěné financování na vykoupení akcií své společnosti Tesla, což se ukázalo jako lež. Za podvody a falešné informace, které poškodily investory a obchodníky na burze, mu Komise pro cenné papíry (SEC) udělila pokutu 20 milionů dolarů.
  • V roce 2020 pak „tweetnul“, že cena akcií Tesly je příliš vysoká, což způsobilo jejich propad. O tom, jak Musk několikrát měnil názory a rozhodnutí, když kupoval sociální síť Twitter, jsme psali zde.
  • Muskovo čerstvé stanovisko, že Starlink příští rok na burzu nepůjde, by tedy mohlo, ale nemuselo být pravdivé.

„Elon Musk oznámil projekt v roce 2015 a o pět let později dal jasně najevo, že IPO bude nutností. Výše investice do Starlinku přesáhla deset miliard dolarů. Musk si finanční ukazatele hlídá, protože na nich závisí datum IPO společnosti,“ uvedl před časem Maxim Manturov, ředitel skupiny Freedom Finance Europe pro investiční analýzy.

V poslední době se Muskův vesmírný byznys rozjel solidním tempem. SpaceX očekává, že celkové tržby Starlinku budou v příštím roce atakovat hranici deseti miliard dolarů, v přepočtu asi 255 miliard korun. To je víc než zbytek jejího podnikání s raketami a budou to dvě třetiny na celkovém objemu tržeb SpaceX, popisuje Bloomberg.

SpaceX od svého založení v roce 2002 vypustila obrovské množství satelitů, které poskytují vysokorychlostní internet ve více než 60 zemích. Firma na vybudování této konstelace satelitů vyčlenila miliardy dolarů a investice staví Starlink do pozice klíčového hráče na konkurenčním poli vesmírné komunikace, kde soupeří s konkurenty, jako je projekt Kuiper společnosti Amazon.

Starlink

Starlink je služba tvořená velkým množstvím družic i pozemních stanic, jež poskytují širokopásmové připojení k internetu. Družice létají v současné době na oběžné dráze ve výšce přibližně 550 km. Satelity se pohybují v různých výškách okolo této hodnoty. Celkem má být na oběžnou dráhu umístěno 12 tisíc družic do roku 2027. Vypouštění bylo zahájeno v roce 2019. Ačkoliv je družic nyní výrazně méně, než je finální množství, služba již funguje.

Jeff Bezos chce jako zakladatel Amazonu dostat na oběžnou dráhu celkem 3236 družic pod hlavičkou své společnosti Blue Origin. Současné prototypy ale slouží jen k ladění systémů, první internetový signál by měly družice šířit až na počátku příštího roku.

Musk začátkem listopadu oznámil, že Starlink dosáhl kladného cash flow, což představuje výrazné zlepšení oproti předchozímu roku. Musk tehdy naznačil, že jeho největším cílem pro podnik je, aby nezkrachoval.

Za rok 2022 vykázal Starlink příjmy ve výši 1,4 miliardy dolarů (zhruba 30 miliard korun), což je meziročně asi o 222 milionů dolarů více. Představy firmy z let minulých ale hovořily o tom, že v tomto roce Starlink vygeneruje roční příjmy alespoň okolo 12 miliard dolarů a dosáhne na provozní zisk ve výši 7 miliard amerických dolarů.

Veřejně obchodovatelná by mohla být v budoucnu i samotná SpaceX, Musk ve svých dřívějších prohlášeních ale uvedl, že se tak určitě nestane dříve, než se firmě podaří dostat první lidi na Mars. Nyní je vesmírná společnost jednou z nejhodnotnějších soukromých firem ve Spojených státech, její hodnota je odhadována na 150 miliard dolarů, což je v přepočtu přes 3,8 bilionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované