Hlavní obsah

Cena plynu trhá rekord za rekordem. Zdražuje ale i ropa a pohonné hmoty

Foto: Shutterstock.com/Vova Shevchuk

Cena plynu ve středu stoupla a dosáhla rekordní výše.

Reklama

Ceny zemního plynu, ropy a pohonných hmot dosáhly rekordní výše. Plyn se nyní obchoduje za 194 eur za MWh. Cena benzinu i nafty dále rostla i proti pondělnímu maximu.

Článek

Ruská invaze na Ukrajinu otřásá světovými energetickými trhy. Ceny plynu, ropy i pohonných hmot poslala na historická maxima.

Cena plynu ve středu stoupla na rekordních 194 eur za MWh, čímž pokořila i vysoké ceny z loňského prosince, kdy překonala 140 eur. Minulý týden ve čtvrtek, kdy ruská vojska napadla Ukrajinu, jeho cena vzrostla asi o třetinu na 130 eur za MWh.

Za skokovým nárůstem stojí hlavně obavy z toho, že Rusko zavře kohoutky a plyn přestane do Evropské unie přitékat. „Bez plynu se Evropa v tuto chvíli obejít nemůže a eskaluje riziko, že ruská strana teď udělá něco neuváženého a na to cena plynu reaguje,“ říká analytik Michal Macenauer z poradenské společnosti EGÚ Brno.

Krátce před polednem se ale cenový růst zmírnil a MWh se obchodovala za zhruba 160 eur.

Kde se cena plynu zastaví je však velmi nejisté, ale dá se očekávat, že ještě poroste. „Vytrvale roste i ropa a stejným dílem může růst i cena plynu, a to nejen ta krátkodobá, ale i produkty například na rok či sezony dopředu,“ popisuje Macenauer.

Do kolísajících cen na burze promlouvají například zprávy o posílení dovozu LNG (zkapalněného zemního plynu) do Evropy, který na starý kontinent putuje především z USA.

Ceny ropy a pohonných hmot se už v pondělí dostaly na maxima a nyní dále pokračují v růstu.

Cena benzinu Natural 95 se v Česku v úterý dostala na 38,9 koruny za litr. Ještě v pondělí se litr benzinu průměrně prodával za 38,82 koruny. Nejvyšší cena do této doby byla ze září 2012, kdy dosáhla 38,56 koruny za litr.

Dnes již starý rekord v pondělí překročila i nafta, když stála 35,05 koruny. V úterý se již dostala na 38,19 koruny za litr.

„Rozhodujícími faktory budoucího vývoje cen pohonných hmot bude vývoj ceny ropy. To se promítá do kótovaných cen na burzách paliv, které také významně rostou,“ vysvětluje Václav Loula, expert z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Cenu pohonných hmot žene nahoru cena ropy, která stoupá už od začátku roku, ale od napadení Ukrajiny Ruskem jdou její velkoobchodní ceny strmě nahoru. V pondělí byla cena ropy Brent lehce nad 99 dolary za barel, v úterý už překročila 108 dolarů za barel.

Na růstu cen pohonných hmot se podepisuje i slábnoucí koruna. Její kurz vůči dolaru je nyní na 22,8 koruny. „U ropy je kurz v dolarech za barel. Korunová cena vlivem slábnoucí koruny dál roste,“ popisuje Loula.

Rostou také ceny olejnatých a cukernatých plodin, ze kterých se vyrábí biolíh nebo estery mastných kyselin, které musí paliváři povinně přidávat do pohonných hmot v rámci snížení uhlíkové stopy. Ty se na jejich ceně rovněž podepisují.

Se zásobováním ropou by podle Louly neměla teď mít Česká republika problémy. Ropa k nám proudí z Ruska ropovodem Družba a ze západu ropovodem IKL (Ingolstadt – Kralupy nad Vltavou – Litvínov). „Zásobování je plynulé. Ropa teče spolehlivě na základě nasmlouvaných kontraktů. Zásoby mají distributoři na vysoké úrovni,“ říká.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované