Hlavní obsah

Průmysl se nejvíce bojí o plyn, to je Putinova nejsilnější zbraň

Radek Špicar.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

České firmy doufaly, že už vidí světlo na konci tunelu, ale válka Ruska s Ukrajinou vše změnila. Jak krize poznamená naši ekonomiku hodnotí v pořadu Agenda viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dnes oznámila, že musí od tohoto týdne kvůli ruské invazi na Ukrajinu omezit výrobu. Chybí jí totiž díly od dodavatelů z Ukrajiny. Podle Radka Špicara ale český autoland nebude jediný segment, který válka zásadně postihne. „Je tu další černá labuť, ve chvíli, kdy jsme si mysleli, že už vidíme světlo na konci tunelu,“ zhodnotil současnou situaci Špicar.

Radek Špicar

Viceprezident pro hospodářskou politiku a export Svazu průmyslu a dopravy ČR. V letech 2004 až 2006 působil jako náměstek místopředsedy vlády pro ekonomiku. Mezi roky 2006 a 2012 byl ředitelem pro vnější vztahy v automobilce Škoda Auto. Vystudoval Univerzitu Karlovu a University of Cambridge.

„Nemyslím si, že se škodovka zavře, ale morových ran na tuto firmu už bylo mnoho. Od pandemie přes požáry u jejích dodavatelů, nedostatek čipů až po současnou situaci v Rusku a Ukrajině. škodovka tvoří pět procent českého HDP, to se propíše i do celého českého autolandu, který tvoří 10 procent HDP,“ popisuje Špicar.

Válka ale dopadne na celý průmysl. „Mysleli jsme, že se už zvedáme a průmysl bude opět tahounem celé ekonomiky, ale teď je tu další velké riziko, a to je plyn. Ten je Putinovou nejsilnější zbraní proti Západu.“ Český průmysl totiž spotřebuje 61 procent našeho dovozu plynu. Problémy s dodávkami by tak nejvíce postihly především chemický průmysl, sklárny nebo potravinářství. Špicar odhaduje, že problémy těchto oblastí by se na celkovém českém HDP projevily v poklesu o jednotky procent.

Válka ale také přiměla firmy, které teď musí například hledat nové dodavatele, více zvažovat, s kým vlastně spolupracovat. „Svět se mnohem více rozděluje na ten demokratický, trží, svobodný a ten jiný, který těmito slovy lze jen těžko nazvat. Předvídatelnost a stabilita je pro byznys vzácné zboží a v těchto zemích na to spoléhat nelze,“ řekl Špicar.

Firmy podle něj samozřejmě věděly, že je rizikové podnikat v Rusku, ale i v Číně, ale doufaly, že situace takto eskalovat nebude. „Na Západě se hádáme, ale neválčíme spolu,“ poznamenal.

Celý rozhovor můžete vidět ve videu výše anebo si ho poslechnout v audioverzi.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované