Hlavní obsah

Česká autobusová jednička mění majitele. Arrivu kupuje americký investor

Foto: Ian Dewar Photography, Shutterstock.com

Londýnský autobus, který provozuje společnost Arriva.

Reklama

Společnost Deutsche Bahn jedná o prodeji britského autobusového dopravce Arriva. O dopravní skupinu, která například v Česku provozuje tisíce autobusů a desítky vlaků, má zájem investor I Squared.

Článek

Americká společnost I Squared Capital, která se zaměřuje na dlouhodobé investice do dopravy, je blízko k dohodě o koupi mezinárodní dopravní společnosti Arriva, která je jedním z největších provozovatelů londýnských červených autobusů a vlaků ve Spojeném království. Informoval o tom list Finacial Times (FT). Dopravce, který patří pod německou Deutsche Bahn, je známý i v Česku, kde provozuje na dva tisíce autobusů, desítky trolejbusů a vlaků a zaměstnává přes tři tisíce lidí.

S odkazem na zdroje obeznámené s jednáními by k dohodě o koupi společnosti, která ročně v deseti zemích přepraví 1,5 miliardy cestujících, mohlo dojít během několika dní. Některé ze zdrojů podle FT uvedly, že hodnota Arrivy činí přibližně 1,6 miliardy eur včetně dluhů. Upozornily však, že dohoda ještě nebyla dokončena a časový harmonogram se může posunout.

Společnost I Squared, patřící egyptskému rodákovi Sadeku Wahbymu, se odmítla k obchodu vyjádřit. Deutsche Bahn ve svém prohlášení odmítla potvrdit podrobnosti transakce, ale uvedla, že chce Arrivu prodat do konce roku 2024. „Proces probíhá a za poslední dva roky jsme dosáhli významného pokroku. V několika zemích jsme již prodali své provozy,“ uvedla společnost.

Německá státní železniční společnost Deutsche Bahn zvažovala částečný prodej Arrivy již v roce 2016. Dopravce se chtěla zbavit, aby získala hotovost na snížení svého dluhu a investice do svých domácích aktivit.

Arriva má 35 500 zaměstnanců a provozuje autobusy, ale i tramvaje a další železniční dopravu. Významné zastoupení má ve Velké Británii, kde provozuje 4700 autobusů a 15 procent osobních vlaků, včetně systému London Overground a franšíz CrossCountry a Chiltern Railways.

Podle výroční zprávy Deutsche Bahn vzrostly tržby Arrivy v roce 2022 meziročně o 3,6 procenta na 4,2 miliardy eur, což představuje 7,5 procenta celkových tržeb německé skupiny. Jednotka je sotva zisková, v loňském roce vykázala provozní zisk ve výši pouhých 12 milionů eur, přičemž v roce 2021 vykázala provozní ztrátu 73 milionů eur.

Společnost se zbavila některých svých podniků a stáhla se z některých zemí včetně Dánska, Srbska a Švédska. Očekávaná transakce by se uskutečnila v rámci řady dopravních transakcí, kdy byly některé z největších britských železničních a autobusových společností kotovaných na burze převedeny do soukromých rukou.

Společnost I Squared Capital je globálním dlouhodobým investorem v různých odvětvích, jako je doprava, energetika a telekomunikace. Například v roce 2018 koupila společnost TIP, která se zabývá pronájmem přívěsů.

I Squared se loni snažila koupit britského železničního a autobusového dopravce FirstGroup, ale její nabídka v hodnotě 1,23 miliardy liber byla odmítnuta, protože byla „výrazně podhodnocená“.

Vedoucí představitelé odvětví veřejné dopravy se domnívají, že sektor bude těžit z cíle evropských vlád omezit používání automobilů a podpořit veřejnou dopravu. To by mělo pomoci dosáhnout nižších emisí oxidu uhličitého. Na britském trhu také dochází k posunu směrem k dlouhodobým smlouvám, které mohou být atraktivní pro investory do infrastruktury.

Reklama

Doporučované