Hlavní obsah

ČEZ s Australany koupil za miliardu pozemky pro zpracování lithia z Cínovce

Foto: Unsplash.com

Lithium je klíčovou součástí pro výrobu elektromobilů (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Společnost Geomet získala v Česku pozemky pro továrnu na zpracování lithia z dolu na Cínovci. Kupní cena dosáhla téměř miliardy korun. Jedním z prodávajících je bývalý šéf středočeských silničářů.

Článek

Těžba lithia, klíčové suroviny pro výrobu baterií, se v tuzemsku výrazně přiblížila. Společnost Geomet koupila průmyslový areál Dukla, kde hodlá vystavět závod na výrobu lithia z Cínovce.

Firmu Geomet vlastní tuzemská energetická firma ČEZ (51 procent) a australská těžební společnost European Metals Holdings (49 procent). „Oznámení, které zveřejnila společnost European Metals Holdings, můžeme potvrdit v  plném rozsahu. Rádi bychom ale zdůraznili, že vydané oznámení se týká zejména získání opcí na dotčené pozemky,“ uvedl mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Průmyslový areál vzdálený šest kilometrů od obce Újezdeček vyjde podle prezentace firmy European Metals Holdings celkem na 966 milionů korun. V areálu Dukla pak firma plánuje postavit závod na zušlechťování rudy a závod na výrobu lithia pro baterie.

„Koupě těchto pozemků je nedílnou součástí projektu Cínovec – akvizice pozemků, na kterých má být postaven závod na výrobu lithia. Blízká poloha areálu Dukla k místu těžby je klíčová a zajistí minimalizaci nákladů na dopravu a dopadů na životní prostředí. Získané pozemky jsou určeny pro průmyslové využití,“ uvedl ve zprávě pro investory výkonný ředitel společnosti European Metals Keith Coughlan.

Dozimetr

Pozemky areálu Dukla vlastnily čtyři soukromé firmy, přičemž všechny přilehlé pozemky relevantní pro tuto lokalitu jsou ve vlastnictví českého státu nebo místních úřadů. Firma Geomet v rámci smlouvy jeden z pozemků koupila ve veřejné dražbě, na získání dalších tří uzavřela předkupní právo.

Koupený pozemek vlastní firma Datou. Podle evidence skutečných majitelů ji vlastní Jan Lichtneger, odvolaný ředitel středočeských silničářů, který figuroval v kauze Dozimetr. Za půlhektarový pozemek už byla zaplacena záloha 120 tisíc korun a 930 tisíc korun bude vyplaceno po zápisu do katastru nemovitostí, který se očekává na začátku července.

„Společnost Geomet nabyla předmětný pozemek na základě toho, že v dražbě učinila nejvyšší podání,“ doplnil mluvčí ČEZu Kříž.

Největší pozemek (17,5 hektaru) včetně parcel pro železniční vlečku přiléhající ke stávající železniční trati prodává firma Imola Company, již podle rejstříku vlastní Stanislav Perman. Dalšími prodávajícími jsou FVE Tech Zdeňka Kyselého a MC Centrum Michala Tokarika.

Na ústeckém krajském odboru územního plánování už bylo požádáno o změnu územního plánu v okolí areálu Dukla, aby mohl vzniknout koridor pro dopravu rudy. Výsledek se čeká ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Na výsledku pak závisí i koupě dalších tří pozemků, respektive využití opcí na jejich koupi.

Geomet tedy podepsal smlouvy s budoucími opcemi na získání všech potřebných pozemků v lokalitě Dukla v celkové hodnotě 966 milionů korun. Společnost European Metals Holdings už poskytla společnosti Geomet půjčku ve výši 5,51 milionu USD (121 milionů Kč) na její podíl na všech vkladech a opčních poplatcích. „Skupina ČEZ se na financování také podílela,“ dodal Kříž.

Světové zásoby

Firmu Geomet založil Čechokanaďan Otto Janout společně s kolegy a poté, co získala souhlas s průzkumem ložiska, ji v roce 2012 prodali australské firmě European Metals Holdings. Geomet s novým majitelem pokračoval v průzkumu a sháněl financování.

V roce 2017 pak před sněmovními volbami podepsala australská firma memorandum s Ministerstvem průmyslu a obchodu, ale proti tomu tehdy ostře vystoupil Andrej Babiš s výrokem, že sociální demokraté chtějí lithium prodat do zahraničí. Nakonec koupila ve firmě 51 procent polostátní firma ČEZ.

Firma Geomet provádí průzkum těžby lithia pod Cínovcem a v následujících letech zde plánuje těžit. Pod Cínovcem v Krušných horách se nachází tři až pět procent světových zásob lithia, a Česko je tak jedním z nejvýznamnějších ložisek tohoto kovu v Evropě.

Čistá současná hodnota v cínoveckém hlubinném ložisku je 1,94 miliardy dolarů (43 miliard korun). Lithium je zásadním prvkem pro výrobu baterií, které slouží k akumulaci elektrické energie.

Aktualizovali jsme o vyjádření skupiny ČEZ.

Reklama

Doporučované