Hlavní obsah

Čínské úřady vyšetřují kolos v elektronice Foxconn kvůli daním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Čínské úřady vyšetřují kolos v elektronice Foxconn kvůli danímVideo: Jan Marek

 

Reklama

Tchajwanská firma Foxconn, která v Asii montuje produkty společnosti Apple, přitáhla pozornost úřadů v pevninské Číně, které ji prošetřují ohledně daní a využití půdy.

Článek

Tchajwanský Foxconn se ocitl v hledáčku úřadů dohlížejících na daně v pevninské Číně, které provedly inspekci v jeho klíčových provozech v provinciích Kuang-tung a Ťiang-su, uvedl v neděli zpravodajský portál Global Times s odvoláním na nejmenované zdroje.

V závodech výrobce mobilních telefonů s logem nakousnutého jablka v provinciích Che-nan a Chu-pej zároveň proběhlo vyšetřování ohledně způsobu, jakým firma využívá tamní půdu, uvedl deník ovládaný Komunistickou stranou Číny rovněž s odkazem na nejmenované zdroje. Deník Global Times k těmto vyšetřováním neuvedl bližší podrobnosti.

Zakladatel Foxconnu Terry Gou, který mimo jiné vlastní zámek v Roztěži v České republice, přitahuje pozornost Pekingu nejen svými podnikatelskými aktivitami, ale také kandidaturou na post prezidenta Tchaj-wanu ve volbách v lednu příštího roku.

„Daňové inspekce a vyšetřování využití půdy podnikatelských subjektů v Číně jsou normální úkony dohledu nad trhem, jež jsou opodstatněné a legální. Provozy Foxconnu mají za povinnost spolupracovat a společně dodržovat tržní podmínky a měly by být připraveny napravit svá pochybení, pokud se najdou nějaké prohřešky,“ citují Global Times Zhanga Wenshenga z Xiamen University.

Zhang podle Global Times upozornil na to, že tchajwanské firmy jsou v pevninské Číně vítány, aby zde investovaly, přičemž je jim poskytována obvyklá právní ochrana. Zároveň by ovšem podle něj měly tyto firmy plnit svůj díl společenské odpovědnosti. „Měly by aktivně přispívat k prohlubování mírových vztahů na obou stranách Tchajwanského průlivu a hrát pozitivní roli v jejich rozvoji.“

Foxconn uvedl, že bude s vyšetřovateli spolupracovat. „Dodržování zákonů a regulace je pro skupinu celosvětově základní zásadou,“ uvedla firma v prohlášení.

Deník upozorňuje na to, že čínské úřady již dříve v době zvýšeného napětí tlačily na místní pobočky tchajwanských firem právě prostřednictvím regulačních vyšetřování.

Foxconn

  • Nadnárodní korporace s hlavním sídlem na Tchaj-wanu v Tchu-čchengu, čtvrti speciální obce Nová Tchaj-pej.
  • Foxconn je jedním z největších výrobců elektroniky a počítačových součástek na světě. Vyrábí pro jiné firmy. Mezi jeho výrobky patří například Mac mini, iPod, iPad a iPhone pro Apple, základní desky pro Intel, komponenty různých objednávek pro Hewlett-Packard a Dell, PlayStation 2, PlayStation 3 a PlayStation 4 pro Sony, Wii pro Nintendo, Xbox 360 pro Microsoft, různé mobilní telefony pro Motorolu a zařízení značky Cisco.
  • V Česku má dvě továrny na elektroniku, v Pardubicích a Kutné Hoře. Zaměstnává zde okolo 5000 lidí.

Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území a vyhrazuje si právo jej obsadit silou, pokud by se Tchaj-pej stavěla proti sjednocení.

Analytici podle Global Times odhadují, že ačkoli stojí Terry Gou názorově blízko hlavní opoziční straně Kuomintang, jeho kandidatura by mohla opozici spíše rozdělit, což by mohlo nahrát kandidátovi Demokratické pokrokové strany, která se staví za nezávislost ostrovního státu.

List The New York Times v souvislosti s vyšetřováním Foxconnu uvedl, že se šéf Applu Tim Cook před několika dny v Pekingu sešel s čínským ministrem průmyslu a informačních technologií. „Obě strany si vyměnily názory na rozvoj Applu v Číně a spolupráci v rámci průmyslových dodávkových řetězců a další záležitosti,“ uvedlo podle deníku ke schůzce ministerstvo.

Gou předal vedení firmy již před čtyřmi lety, ve firmě nicméně stále drží podíl 12,5 %. Třiasedmdesátiletý miliardář v současnosti disponuje podle agentury Bloomberg jměním v objemu 6,7 miliardy dolarů neboli zhruba 160 miliard korun.

Reklama

Doporučované