Hlavní obsah

Co dělat, když to vypadá beznadějně. Rady pro solárníky v nesnázích

Foto: archiv Acetex.cz

V Česku čekají na instalaci objednaných solárních panelů desítky tisíc zákazníků.

Reklama

Pro fotovoltaiku platí stejná pravidla jako v jiných odvětvích ekonomiky, říká Jan Krčmář, výkonný ředitel Solární asociace. „V případě problémů s dodavatelem se obraťte na právníky, ČOI ani ERÚ to nevyřeší,“ doporučuje.

Článek

Současnou obrovskou poptávku po rychlé montáži malých solárních elektráren provázejí problémy. Česko nemá dostatek instalačních firem a kvalitu práce některých z nich provázejí potíže.

Problémům s odbavením všech nasmlouvaných zakázek nyní čelí například Energetický holding Malina, FG Energy nebo Solaris Industria Solarexpert.

Obecně si zákazníci stěžují na nedostatek vyškolených montérů, a tedy nekvalitně odvedenou práci, dlouhé čekací lhůty nebo i poměrně vysoké zálohy placené předem. Zajímá je proto, jak poznat ověřenou a kvalitní dodavatelskou firmu, ale i to, co mají dělat, když nejsou s firmou a její prací spokojeni.

V Česku nyní na instalaci už objednaných solárních panelů čekají desítky tisíc zákazníků. Co dělat, když situace vypadá beznadějně? Na ty nejčastější otázky odpovídá Jan Krčmář, výkonný ředitel Solární asociace.

1. Co dělat, když firma nesplnila lhůtu dodání a termín stále odkládá?

Podle našich zásad by instalační firmy neměly požadovat úhradu zálohy vyšší než 60 % z ceny díla. Pokud firma posouvá termín dodávky, záleží na tom, jak je tato situace řešena ve smlouvě a zda je vůbec společnost ve stavu, kdy své závazky bude moc plnit.

Ve fotovoltaice platí stejná pravidla a povinnosti jako v jiných odvětví ekonomiky a v určitém okamžiku patrně nezbývá zákazníkům jiná cesta než soudní spor.

2. Co dělat, když firma, která projekt začala, nekomunikuje? Nikdo nezvedá telefony a nereaguje na maily apod.

Zde je nutné znovu připomenout, že fotovoltaika je jako každé jiné odvětví ekonomiky. Pokud třeba nekomunikuje stavební firma při rekonstrukci či jiný dodavatel, je nutné zvolit stejný přístup, obrátit se na právníky. Je ale dobré preventivně zavolat například dalším instalačním firmám a zjistit, zda jsou ochotny (za úhradu) projekt dokončit.

3. Na koho se obecně obrátit v případě problémů s konkrétní firmou? Kdo může pomoci? Právník, Česká obchodní inspekce, Energetický regulační úřad, někdo jiný?

Ani ERÚ, ani ČOI nemají podle mě v kompetenci řešit zákaznické spory. Když firma už ani nekomunikuje, je to těžké. Jak je už uvedeno, nejlépe je obrátit se na právníka.

Co je potřeba pro umístění, povolení a kolaudaci fotovoltaiky, která je jako samostatná stavba?

U zdrojů do 50 kW musí být vždy v souladu s územně plánovací dokumentací.

UmístěníRealizaceKolaudacePovolovací orgán
Pokud nejde o stavbu vodního díla, kulturní památky, stavbu ve zvláště chráněném území, památkové rezervaci nebo památkové zóně.NENENEŽádný
Pokud jde o stavbu ve zvláště chráněném území, památkové rezervaci či památkové zóně.Územní souhlasOhlášeníNEObecní stavební úřad
(Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj)

4. Co dělat, když distributor odmítne připojit fotovoltaickou elektrárnu z důvodu, že panely nejsou instalovány správně?

Většinou se to netýká instalace panelů, ale jiných problémů při přípravě odběrného místa na připojení. U dobré firmy je naprosto samozřejmé, že je FVE dokončena teprve, když je připojena a zprovozněna. Dodavatelská firma tak musí odstranit vady tak, aby k připojení došlo.

5. Co dělat, když je FVE v záruce, objeví se technický problém, zákazník chce reklamovat a dodavatelská firma už neexistuje?

Doporučuji obracet se na společnosti, které jsou „certifikované“ v rámci asociací. Solární asociace má například své „Zásady pro instalační firmy“ a na našem webu je vidět, které firmy se k nim zavázaly.

Takové společnosti, pokud mají kapacitu, provedou posouzení celé instalace a stanoví podmínky, za jakých je možno přejít k nové servisní smlouvě. Každopádně v takových případech ale nové společnosti nedrží záruku na původně dodávané dílo a pracují podle jiného (vlastního) ceníku, než bylo dohodnuto s původním dodavatelem.

Co je potřeba pro umístění, povolení a kolaudaci fotovoltaiky, která je součástí stavby?

Podmínky stavebních úprav:

  • Nezasahují do nosných konstrukcí stavby.
  • Nemění způsob užívání stavby.
  • Nevyžadují posouzení vlivu na životní prostředí.
  • Jsou splněny podmínky požární bezpečnosti podle prováděcího právního předpisu.
  • Stavba není kulturní památkou.
Fotovoltaika do 50 kW jako součást stavbySplnění všech podmínekNesplnění některé z podmínek
Územní rozhodnutí nebo územní souhlasNENE
Stavební povolení nebo ohlášeníNEANO
KolaudaceNEANO
(Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj)

Reklama

Doporučované