Hlavní obsah

STAN chce změnit úsporný tarif. Domácnosti by mohly získat víc peněz

Foto: Seznam Zprávy

STAN navrhuje průměrnou dotaci formou úsporného tarifu a odpuštění POZE zvýšit ze 4 na 10 tisíc Kč. Ilustrační foto.

Reklama

Vláda minulý týden schválila definitivní podobu příspěvku na energie domácnostem formou úsporného tarifu. Pomoc je však třeba podle Starostů předělat, protože se situace změnila. Chtějí vyšší příspěvek a pomoc nerozdávat plošně.

Článek

Úsporný tarif, na němž Ministerstvo průmyslu a obchodu pracovalo sedm měsíců, se nejspíš bude muset od základů překopat, zní od Starostů a nezávislých. Domácnosti mají podle nového návrhu dostat ještě letos více než dvojnásobek slibované pomoci.

„Úsporný tarif ve své dosavadní podobě je nedostatečný, vznikal v červnu, kdy byla jiná situace,“ řekl liberecký hejtman Martin Půta (STAN) pro SZ Byznys. „Upozorňovali jsme již zkraje léta premiéra, že na podzim situace v energetice bude gradovat, bohužel naše varování nebylo bráno vážně,“ dodal hejtman.

Systém, který jeho stranický kolega, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, oznámil před dvěma týdny, se podle něj bude muset přepracovat. „Od začátku příštího roku už by se pomoc neměla poskytovat plošně,“ uvedl Půta.

Šéf resortu průmyslu a obchodu ve středu ráno oznámil, že má v plánu navrhnout vládě navýšení podpory pro domácnosti. Jen letošní náklady na úsporný tarif by podle Půty vzrostly z 18 miliard korun až na 54 miliardy korun, jak uvedl na twitteru.

„Jsme připraveni o návrhu ministra Síkely diskutovat na jednání vlády. K případným dopadům do státního rozpočtu se proto budeme schopni vyjádřit až po rozhodnutí vlády,“ uvedla za Ministerstvo financí Michaela Lagronová.

Pro letošní rok by měla být pomoc domácnostem podle návrhu STAN ještě plošná. Od Nového roku chce ale Síkela zacílit hlavní část pomoci na „zranitelné zákazníky“. Definici toho, kdo by do takové skupiny spadal, plánuje připravit do konce roku.

V průměru má domácnost získat čtyři tisíce, STAN chce víc než dvakrát tolik

Letos v říjnu by domácnosti měly podle zatím schválené podoby tarifu obdržet příspěvek ve výši 2 tisíc Kč, pokud mají distribuční sazbu D26d, D35d, D45d, D56d, D57d a až 3 500 Kč se sazbou D01d, D02d a D25d.

Pokud se k úspornému tarifu přičte úleva ze zrušeného poplatku na obnovitelné zdroje energie (POZE), který představuje 599 Kč za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny, průměrná podpora odběratelů dosáhne 4 tisíc Kč.

STAN navrhuje tuto částku, tedy dotaci formou úsporného tarifu a odpuštění POZE, zvýšit na 10 tisíc Kč.

Hlavní charakteristika dosud schváleného modelu je, že nastavená pomoc je plošná. Což má nevýhodu. Omezený balík peněz se tak distribuuje i ke spotřebitelům, kteří jsou zatím chráněni smlouvami s fixovanou cenou z dřívějších let, takže kompenzace nepotřebují. Zato program v navrhovaném objemu nestačí pro domácnosti s vysokou spotřebou energií. Proto chce STAN pro příští rok pomoc více zacílit na zmíněné zranitelné zákazníky.

Přečtěte si, co v boji s drahými energiemi rozhodla ve středu vláda:

Dalších 28 miliard korun by podle Půty mělo putovat na podporu firem, které se potýkají s dopady ruské agrese na Ukrajině. Ve středu ministr průmyslu Síkela oznámil, že se zatím připravuje pomoc pro firmy ze zpracovatelského průmyslu.

Reklama

Doporučované