Hlavní obsah

Přehledně: Jak bude fungovat nově schválený úsporný tarif

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda dnes schválila návrh úsporného tarifu, který pomůže domácnostem s vysokými cenami energií. Průměrná výše podpory bude celkem zhruba 15 000 korun, letos dostanou domácnosti asi 4000 korun. Zde je přehled toho důležitého.

Článek

„Základní složkou naší pomoci je tzv. úsporný tarif a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje energie, které dnes vláda schválila. Díky nim občané ušetří za energie v průměru 15 000 korun a z toho průměrně zhruba 4 000 korun už v letošním roce. Na kompenzace v podobě úsporného tarifu mají nárok všechny domácnosti, na odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje jak domácnosti, tak firmy, tak samozřejmě také organizace. Cílenější podpora směřuje k ohroženějším skupinám,“ popsal podobu pomoci premiér Petr Fiala.

Kdo bude moci využívat takzvaný úsporný tarif?

Úsporný tarif je určený pro domácnosti. Celková výše pomoci kombinuje příspěvek přes úsporný tarif a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energií, který činí 599 korun včetně DPH za každou megawatthodinu elektřiny. Odpouštění poplatku za obnovitelné zdroje se týká nejenom domácností, ale i firem či organizací.

Podle původního plánu na opatření proti energetické krizi nebyla zahrnuta pomoc pro klienty tepláren. Sněmovna následně návrh rozšířila právě o možnost čerpat příspěvek v rámci úsporného tarifu také na dodávky tepla z vlastních domovních kotelen nebo centrálních zdrojů.

Od kdy začne pomoc fungovat?

Pomoc s energiemi přes úsporný tarif se začne zohledňovat ve fakturách za říjen. Od října bude platit také odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Odpuštění poplatků má trvat také po celý příští rok. Ročně se na obnovitelné zdroje přispívá asi 45 miliard korun, zhruba 27 miliard z toho hradil stát.

Snížení konečné ceny za dodávku energie tedy proběhne ve dvou vlnách. První poznají domácnosti na svých vyúčtováních na začátku topné sezony. Druhá, masivnější finanční pomoc bude následovat uprostřed topné sezony od 1. února, přičemž ta zohlední i případné změny ve způsobu vytápění domácností (a tudíž ve spotřebě), k nimž došlo v mezidobí.

Kolik s úsporným tarifem ušetřím?

Průměrná výše podpory s energiemi bude celkem zhruba 15 000 korun, letos z toho dostanou domácnosti zhruba 4000 Kč.

Podle prohlášení ministra obchodu a průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) celková výše podpory s energiemi dosáhne u domácností s nízkou spotřebou zhruba 11 000 korun, u domácností se střední spotřebou zhruba 14 000 až 15 000 korun, domácnosti s nejvyšší spotřebou dosáhnou až na zhruba 18 000 korun.

Kolik peněz vláda na pomoc vyčlenila?

Dohromady má na úsporný tarif jít 40 miliard korun. Vláda dnes navýšila částku na úsporný tarif pro letošní rok, z původně vyčleněných 25 procent se zvýšila na až zhruba 40 procent, zbytek půjde na příští rok.

Letos se bude příspěvek na energie vyplácet přes smlouvu na elektřinu. V příštím roce již přes jednotlivé komodity, tedy přes elektřinu, plyn a teplo.

Jak podat žádost o úsporný tarif?

Příspěvek se bude vyplácet přes operátora trhu přímo jednotlivým obchodníkům, kteří by ho měli zohlednit jak do výše měsíčních záloh, tak v celkovém vyúčtování. O příspěvek na elektřinu a plyn tedy nebude nutné žádat.

Podle předloženého návrhu bude naopak nutné podávat pro příští rok žádosti o příspěvek na teplo, typicky by je musela podávat například společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ).

U zákazníka, který platí zálohy přes SIPO nebo bankovním inkasem, bude podle výše této státní pomoci automaticky upravena výše zálohy. Zákazník, který platí zálohu trvalým příkazem, si bude moci zálohu sám upravit změnou trvalého příkazu. Slevu uvidí zákazník v nejbližším vyúčtování. Finanční pomoc pro rok 2023 bude vyplacena na začátku daného roku.

V září vláda spustí informační kampaň, která poradí lidem, kde mohou hledat pomoc. Vláda také zprovozní kalkulačku, která lidem pomůže. Lidé ji ale pro úsporu nebudou potřebovat, vše proběhne automaticky, lidé dostanou novou sumu ve vyúčtování.

Reklama

Doporučované