Hlavní obsah

Energožrouti v domácnosti stojí tisíce ročně, ale lze je levně porazit

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Spotřeba takové lednice bude mnohonásobně vyšší, než kolik píše energetický štítek. Ilustrační foto.

Reklama

Cena elektřiny roste. Jak se vyrovnat s těmi největšími „žrouty“ energie ve vaší domácnosti? Kdy je čas vyměnit ledničku a proč si zkontrolovat bojler? Nejen na to odpovídají odborníci.

Článek

Domácí elektrospotřebiče mohou být pěkný žrout elektrické energie. Obzvlášť v domácnostech, které elektřinou kromě spotřebičů také ohřívají vodu nebo topí.

Zaměříme se právě na ty domácnosti, které elektřinu používají jako zdroj energie pro ledničku, pračku, myčku a další spotřebiče a zároveň jí ohřívají vodu v bojleru.

Elektřinu podle posledního šetření Českého statistického úřadu z roku 2015 (výsledky dalšího šetření budou zveřejněny na konci letošního roku) odebíraly všechny domácnosti v Česku. Průměrná domácnost spotřebuje za rok 3 000 kWh. Domácnost, která elektřinou netopí nebo neohřívá vodu, pak spotřebuje v průměru 2 000 kWh za rok.

Způsobů, jak na elektřině ušetřit, je spousta. Často však platí zásada, že aby mohl člověk dlouhodobě ušetřit, musí nejdříve zainvestovat. Někdy stačí pouze změnit své návyky a kromě úspory peněz udělá člověk svou domácnost bezpečnější.

Vytápění

Zdaleka nejvíce energie potřebují spotřebiče, které něco ohřívají. Ať už je to topení, které ohřívá vzduch v místnosti, nebo třeba bojler. A právě na provozu těchto dvou spotřebičů se dá také nejvíce ušetřit.

Pokud snížíte teplotu v domácnosti o 1,5 stupně, můžete uspořit až devět procent celkových nákladů na topení, uvádí v analýze pro SZ Byznys energetická společnost Centropol. „U vytápění znamená snížení teploty o jeden stupeň úsporu přibližně šest procent z nákladů. Například v domě o výměře 120 m², kde na vytápění spotřebují asi 14,4 MWh za rok, lze snížením teploty vytápění ve všech místnostech o 1,5 °C ušetřit až 4 200 Kč,“ vysvětluje člen představenstva společnosti Centropol Jiří Matoušek.

Vytápění plynem

  • Snížení teploty v místnostech o 1,5 ℃ = úspora až 9 % z nákladů na topení
  • Roční spotřeba 14,4 MWh, při ceně 3305 Kč za MWh, celkové náklady 47 592 Kč
  • Snížení teploty o 1,5 ℃ = roční spotřeba 13,1 MWh, celkové náklady 43 308 Kč
  • Roční úspora: 4 283 Kč

Doporučené teploty v místnostech

  • obývací pokoj 19 – 21 ℃
  • ložnice 17 - 19 ℃
  • koupelna 20 – 22 ℃
  • kuchyně 17 – 19 ℃
  • chodba 15 – 17 ℃

Zdroj: Centropol

A snížit teplotu můžete i v elektrickém bojleru na ohřev vody. Pokud snížíte teplotu ohřevu z 60 na 50 stupňů, nejen, že ročně ušetříte více než 4 900 korun, ale ještě zamezíte tvorbě vodního kamene. Voda se z pravidla ohřívá v takzvaném nízkém tarifu. Více o tarifech si můžete přečíst v předchozím článku seriálu Jak bojovat proti drahým energiím.

Ohřev vody v elektrickém bojleru

  • Snížení teploty ohřevu vody ze 60 ℃ na dostačujících 50 ℃, kdy se navíc netvoří vodní kámen, objem boileru 152 litrů
  • 60 ℃: roční spotřeba 3,2 MWh (nízký tarif) za 24 615 Kč
  • 50 ℃: roční spotřeba 2,6 MWh (nízký tarif) za 19 692 Kč
  • Roční úspora: 4 923 Kč

Pozn:: Výpočet proveden u distribuční sazby D 25d – rodinný domek, cena elektřiny včetně distribuce, ostatních poplatků a DPH 21 % za 1 MWh (nízký tarif) 7 636 Kč

Zdroj: Centropol

Na co si také dát pozor, zejména při pořizování nového bojleru, je jeho objem. „Obecně se doporučuje pro běžnou čtyřčlennou domácnost bojler o objemu zhruba 125–150 litrů. Větší objem bojleru je už obvykle zbytečný,“ vysvětluje Alena Pudilová, která ve společnosti E.ON připravuje projekt E.ON Rádce.

Počet členů domácnosti včetně dětí Spotřeba teplé vody v litrech za den
NízkáStředníVysoká
130-5040-5050-80
240-5050-8080-120
365-8080-120100-150
475-100100-150150-200
580-100120-200160-300
6100-120150-200175-300

Lednice

Lednice běží nepřetržitě celý rok, přesto lze na jejím provozu ušetřit. V první řadě je důležité zaměřit se na její energetickou náročnost.

„Modely vyrobené před rokem 2000 spotřebují až o 70 procent víc energie a hned po vytápění se řadí na druhou příčku mezi největšími energetickými žrouty,“ vysvětluje Pudilová z EO.N. Takto staré lednice spotřebují 750 až 1 000 kWh za rok, zatímco běžné nové lednice s energetickým štítkem D spotřebují ročně kolem 150 až 250 kWh. Investice se vám vrátí nejpozději za čtyři roky, pokud pořídíte levnou ledničku, tak i za rok.

Typ ledničkySpotřeba v kWh za rokRoční náklady v Kč
stará neúsporné lednička4374108
nová úsporná lednička1881767

Zkontrolujte si i teplotu uvnitř lednice. „Nastavte si na termostatu chladničky +4 °C ve střední polici a u mrazničky -18 °C. Jen o dva stupně nižší teploty znamenají vyšší spotřebu až o 15 %,“ radí na webu ČEZ.

A ušetřit můžete i s trochou údržby. I půlcentimetrová námraza na stěnách lednice může zvýšit její spotřebu až o 30 procent, takže se vyplatí ledničku čas od času odmrazit. To samé platí i pro mrazáky. Některé nové lednice a mrazáky toto zvládnou samy. Důležité je také jejich správné těsnění, aby z nich neunikal chlad. Pokud máte pocit, že dveře netěsní, je na čase je vyměnit.

U ledniček i mrazáků je důležité i jejich umístění. V případě, že jsou blízko nějakého zdroje tepla, ať už sporáku, nebo třeba topení, spotřebují na vychlazení více energie. Stejně je to i v případě, že dovnitř dáte ještě teplé jídlo. Lednice pak musí vynaložit mnohem více energie na jeho zchlazení.

Svícení

Kolik lze ušetřit při výměně žárovek

  • LED žárovka má životnost 10 let, klasická asi 1 rok
  • 8 žárovek, 3 hodiny svícení denně = 2 495 Kč / rok
  • 8 LED žárovek, 3 hodiny svícení denně = 287 Kč / rok
  • Roční úspora včetně pořizovacích nákladů žárovek: 2 279 Kč

Pozn.: Výpočet proveden u distribuční sazby D 25d – rodinný domek, cena elektřiny včetně distribuce, ostatních poplatků a DPH 21 % za 1 MWh (nízký tarif) 7 636 Kč

Zdroj: Centropol

Klasické wolframové žárovky jsou třikrát levnější, ale vydrží 15krát kratší dobu a jejich roční provoz stojí šestkrát víc. Vyměňte proto staré klasické žárovky za nové LEDky a ušetřete jen na svícení stokoruny ročně bez příliš velké počáteční investice. Tématu svícení se budeme ale ještě podrobně věnovat v samostatném článku.

Zásuvky

Přestože jsou spotřebiče vypnuté, stále spotřebovávají nějaký zlomek energie.

„Překvapivě vysokou položku jak ve spotřebě elektřiny, tak v nákladech na energie představuje příkon spotřebičů v takzvaném pohotovostním neboli stand-by režimu. Jak ukazuje přehled, v součtu nejde o zanedbatelné částky,“ vysvětluje Matoušek z Centropolu.

Spotřebič Spotřeba ve stand-by režimu (kWh/rok) Cena (Kč/rok)
LED TV (OLED)3,65 34
Hi-fi2,92 27
Modem146 1 373
PC sestava29,2275
Notebook21,9206
Celkem zaokrouhleno 204 1 915

Kromě toho, pokud je například nabíječka stará nebo jinak poškozená, hrozí riziko zkratu a jejího vznícení. A stejné riziko je i u rychlovarných konvic. U těch se doporučuje když ne vypojení ze zásuvky, tak alespoň sundání z podstavce.

A pokud nechcete každý den před odchodem vypojovat deset zásuvek, můžete si pořídit prodlužovačku s vypínačem. Pak stačí vypnout přísun elektřiny tlačítkem do prodlužovačky a rázem se „vypojí“ i všechny do ní zapojené spotřebiče.

Ostatní velké spotřebiče

Stejně jako u ledniček i myčky, pračky nebo sušičky staré více než 10 let spotřebují mnohonásobně více energie. Pokud to jde, pořiďte si myčku. „Oproti mytí pod tekoucí vodou myčka šetří až 60 procent vody, a tím i 40 procent energie vynaložené na ohřev vody,“ radí ČEZ.

Na vysokou teplotu nemusíte ani prát. „Běžně zašpiněné prádlo stačí vyprat pomocí krátkého programu na 30 až 40 °C. Hodně zašpiněné prádlo zkuste předem namočit ve vodě s pracím práškem. Vyhnete se tak předpírce, a tedy dalšímu navyšování spotřeby energie. Šetrným praním nešetříte jen energii, ale i své oblečení, které díky takovému zacházení vydrží déle jako nové,“ uvádí ve svém rádci Innogy.

Energetické štítky

V případě, že se rozhodnete obměnit své staré drahé spotřebiče za nové efektivnější, určitě zaměřte svou pozornost na takzvané energetické štítky.

Ty jsou od března minulého roku trochu jiné, než na které jste mohli být doposud zvyklí. Ze štítků zmizela znaménka + a místo nich už mají štítky značení pouze A až G. „Výrobky, které doposud splňovaly požadavky stávající nejlepší třídy A+++, se nově ocitají v kategorii B až C, protože se změnil i proces testování a přidělování příslušných tříd,“ vysvětluje Matoušek z Centropolu.

Hlavní změna nastává ale u způsobu, jakým se energetická náročnost měří. Nově se uvádí spotřeba kW na 100 cyklů místo spotřeby za rok. Roční spotřeba se uvádí pouze u spotřebičů, které běží celoročně jako například lednice nebo vinotéky. U svítidel nebo monitorů se uvádí spotřeba na tisíc hodin. Štítek zároveň obsahuje doplňující informace jako hlučnost nebo objem a další informace získáte i z QR kódu v pravém horním rohu.

A pokud si nejste jistí, kolik spotřebiče ve vaší domácnosti „sežerou“ energie, můžete si pořídit takzvaný wattmetr.

„Spotřebu elektřiny umí změřit wattmetr, který koupíte za pár stovek v každém lepším elektru a zapojíte mezi zásuvku a zástrčku spotřebiče. Wattmetr vám s přijatelnou přesností ukáže nejen aktuální spotřebu, ale také celkovou spotřebu elektřiny v čase a náklady na ni. Dozvíte se, kolik vás třeba stojí jeden prací cyklus pračky, uvaření vody v rychlovarné konvici nebo třeba celodenní provoz počítače,“ uzavírá Pudilová z E.ON.

Reklama

Doporučované