Hlavní obsah

Jak bude vypadat úsporný tarif. Průměrná domácnost dostane 15 tisíc

Tisková konference po jednání vlády začala v 16:00.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda představila detaily úsporného tarifu, který má domácnostem pomoci s vysokými cenami energií. Stát letos vyplatí domácnostem přes úsporný tarif 4 000 korun.

Článek

Vláda na svém dnešním jednání schválila návrh takzvaného úsporného tarifu, který pomůže domácnostem s vysokými cenami energií. Průměrná výše podpory s energiemi bude celkem zhruba 15 000 korun, letos z toho dostanou domácnosti zhruba 4000 Kč. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Úsporný tarif je určený pro domácnosti. Celková výše pomoci kombinuje příspěvek skrze úsporný tarif a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje, který činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny. Odpouštění poplatku za obnovitelné zdroje se týká nejenom domácností, ale také firem či organizací.

Pomoc s energiemi přes úsporný tarif se začne zohledňovat ve fakturách za říjen. Od října bude platit také odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Odpuštění poplatků má trvat také po celý příští rok. Ročně se na obnovitelné zdroje přispívá asi 45 miliard korun, zhruba 27 miliard z toho hradil stát.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) uvedl, že pomoc se bude odvíjet podle jednotlivých distribučních sazeb, částka pro letošní rok byla navýšena například u distribučních sazeb D01d a D02d (velmi malá a středně velká spotřeba energie), které jsou nejpoužívanější.

Síkela dále uvedl, že vláda navýšila částku na úsporný tarif, z původně vyčleněných 25 procent se zvýšila na až zhruba 40 procent. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) již dříve uvedlo, že na úsporný tarif mělo jít původně deset miliard korun, dalších 30 miliard se mělo rozdělit příští rok, celkem tak jde o 40 miliard.

Letos se bude příspěvek na energie vyplácet přes smlouvu na elektřinu. V příštím roce již přes jednotlivé komodity, tedy přes elektřinu, plyn a teplo. Síkela dnes dopoledne před jednáním vlády uvedl, že celková výše podpory s energiemi na nadcházející topnou sezonu dosáhne u domácností s nízkou spotřebou zhruba 11 000 korun, u domácností se střední spotřebou zhruba 14 000 až 15 000 korun, domácnosti s nejvyšší spotřebou dosáhnou až na zhruba 18 000 korun.

MPO dnes nebo ve čtvrtek spustí kalkulačku, která domácnostem spočítá, jak vysokou podporu mohou dostat.

Příspěvek by se měl vyplácet přes operátora trhu přímo jednotlivým obchodníkům, kteří by ho měli zohlednit jak do výše měsíčních záloh, tak v celkovém vyúčtování. Zálohy za energie by se tak lidem měly snížit. O příspěvek na elektřinu a plyn nebude nutné žádat. Podle předloženého návrhu bude naopak nutné podávat pro příští rok žádosti o příspěvek na teplo, typicky by je musely podávat například společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ).

„Seznam těch domácností, kterých se to týká, je dán včerejším datem (23. srpna), protože to bylo poslední datum, které se mohlo pro dnešní vládu použít,“ řekl Síkela. Dnes ráno jednal s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) o finančních nárocích.

Letos sleva jen na elektřinu

Letos se příspěvek vyplatí přes smlouvu na elektřinu, a to kvůli nižší administrativní náročnosti. V příštím roce bude příspěvek vyplácen již přes jednotlivé komodity, tedy elektřinu, plyn a teplo.

Ačkoli původně měla být výše pomoci odstupňována podle spotřeby domácností, nakonec si do konce roku všichni občané sáhnou na stejně vysokou pomoc z úsporného tarifu. Ušetřenou částku však může měnit odečtení POZE, protože na něj bude mít dopad počet spotřebovaných MWh. Všechny domácnosti ušetří 599 korun včetně DPH za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny.

U zákazníka, který platí zálohy přes SIPO nebo bankovním inkasem, bude podle výše této státní pomoci automaticky upravena výše zálohy. Zákazník, který platí zálohu trvalým příkazem, si bude moci zálohu sám upravit změnou trvalého příkazu. Slevu uvidí zákazník v nejbližším vyúčtování. Finanční pomoc pro rok 2023 bude vyplacena na začátku daného roku.

Ministerstvo zároveň řeší, jak ulevit těm, kteří odebírají teplo. „U tepla bude stanovena paušální výše slevy na jeden byt vytápěný z domovní kotelny a výše slevy na byt vytápěný z centrálního zásobování teplem,“ uvádí mluvčí.

U dodávek tepla z domovních kotelen bude nutné, aby zákazník, typicky společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ), oznámil distributorovi plynu počet vytápěných bytových jednotek.

Podobně v případě dodávek tepla z centrálního zásobování teplem bude muset zákazník, například SVJ, oznámit dodavateli tepla počet vytápěných bytových jednotek. Následně SVJ zohlední tuto slevu uživatelům bytů. Zákazníci by měli o příspěvek žádat do konce listopadu.

Domácnostem zdražují energie meziročně o desítky až stovky procent. Současná vláda ulevila zatím jen těm nejpotřebnějším formou příspěvků na bydlení, se zbytkem pomoci čeká do začátku topné sezony. O tzv. úsporném tarifu se ale mluví už od poloviny února. Nyní návrh prošel Sněmovnou, Senátem a podepsal jej i prezident – nyní na tento „podvozek“ přijdou konkrétní čísla formou vyhlášky.

Doplnili jsme informace o návrhu MPO na podobu tarifu.

Reklama

Doporučované