Hlavní obsah

Došly elektrocentrály. Lidé je kvůli ruským raketám posílají na Ukrajinu

Foto: Shutterstock.com

Výpadky elektrické energie, nedostatek plynu. Ukrajina se připravuje na zimu. Ilustrační foto.

Reklama

Obchody hlásí obrovskou poptávku po elektrocentrálách. Zařízení, které dokáže vyrobit elektrický proud, lidé ve velkém posílají na Ukrajinu.

Článek

Po kanystrech, plynových vařičích nebo levných svítilnách mají české obchody další obchodní trhák. Poptávka po elektrocentrálách vzrostla několikanásobně už po začátku války na Ukrajině letos na jaře. S nástupem zimy je o ně znovu zájem. Některé obchody hlásí vyprodáno.

„Ukrajina se dostává do problémů s infrastrukturou (Rusko ji dlouhodobě intenzivně bombarduje, pozn. red.) a je vidět, že ukrajinští spoluobčané, kteří tu žijí, nakupují elektrocentrály a snaží se je poslat domů,“ potvrzuje Petr Kočí, jednatel společnosti Bauhaus.

Z nabídky hobbymarketů tak toto zboží rychle mizí. „Elektrocentrál je nedostatek na trhu. Kdybychom jich měli ještě víc na skladě, prodalo by se všechno,“ říká šéf Bauhausu.

Levnější benzinové elektrocentrály jsou vyprodány například i na stránkách obchodů Hornbach nebo OBI.

„Zájem o elektrocentrály je v současné době velký. Nabízíme tento výrobek od dvou značek a všechny jsou nyní vyprodány. Dodávku zboží očekáváme koncem listopadu,“ uvedla na dotaz SZ Byznys Olga Dolínková, mluvčí společnosti HP Tronic Zlín, které patří síť prodejen a e-shop Datart.

„V naší nabídce můžete nalézt přenosné a multifunkční bateriové generátory, které lze použít jako nouzové napájení v domácnosti, nebo jako náhradní zdroj energie například při kempování. Bohužel, v tuto chvíli jsou všechny nabízené modely zcela vyprodané a jsou pouze na objednávku. Aktuální nedostatek je dán primárně omezenými zásobami ze strany výrobců i chystanými novými modely pro začátek příštího roku. Elektrocentrály s benzínovým pohonem v naší nabídce nemáme,“ informoval také Michal Navrátil, obchodní ředitel a jednatel společnosti Electro World.

Také e-shop Alza potvrzuje rostoucí zájem o elektrocentrály, stejně jako například kanystry. Čísel z letošního března však prodeje zatím nedosahují, říká jeho mluvčí Daniela Chovancová. „V říjnu se prodal téměř dvojnásobek elektrocentrál než v září. Nejvíce se prodávají benzínové elektrocentrály s výkonem do 2000 W. Některé produkty jsou již u nás vyprodané, avšak stále nabízíme několik alternativ,“ upřesnila.

Sílící útoky na ukrajinskou infrastrukturu přinášejí výpadky elektrického proudu i v oblastech na západě země, kde se aktuálně nebojuje. Tamním obyvatelům pomáhá řada neziskových organizací, kromě základních potravin nebo balené vody na místech, kde chybí potraviny, se zaměřují i na další nezbytné vybavení.

Organizace Člověk v tísni například vozí na Ukrajinu kamna, otop nebo finanční příspěvky, aby si tyto věci mohli pořídit přímo tam.

„Dodáváme také generátory, které se daly přímo na Ukrajině pořídit přibližně do začátku listopadu. Nyní jednáme s většími dodavateli v Česku, kteří by nám mohli zajistit dodávky benzinových generátorů (7–10 KWh) v řádu vyšších desítek kusů v jedné objednávce, které bychom pak dopravili na Ukrajinu pomocí nákladních aut,“ popsala pro SZ Byznys Jana Toužimská, jež koordinuje pomoc Člověka v tísni na Ukrajině.

Reklama

Doporučované