Hlavní obsah

Energie jsou nejlevnější od roku 2021. Někteří to už brzy poznají v peněžence

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny energií klesly na úroveň z roku 2021. Těžit z toho budou především lidé se spotovými produkty, kterých v minulém roce přibylo. Pokud ale pokles vydrží, pocítí ho všichni zákazníci.

Článek

Energie se nyní na burze obchodují za nejnižší cenu od roku 2021. Cena plynu klesla pod 30 eur, cena elektřiny se pohybuje kolem 80 eur za MWh.

„Na trhu vidíme pozitivní vývoj a snižující se tržní ceny energií, ale na druhou stranu trh stále ještě není úplně stabilní a je citlivý na politické zprávy a vývoj. Nemusí v tuto chvíli jít jen o situaci v Rusku a na Ukrajině, ale například i o situaci v Hormuzském průlivu,“ říká místopředseda představenstva E.ON Energie Jan Zápotočný.

Podle odborníků současný pokles cen energií ovlivňují tři základní faktory. Zásadním hybatelem je cena plynu, která ovlivňuje i cenu elektřiny. Navíc je v Evropě plynu dostatek, tuzemské zásobníky jsou naplněny ze tří čtvrtin. „Plyn je do nich nakoupený. Máme de facto přebytek zdrojů, což cenu drží kolem 30 euro. Tato cena ale pravděpodobně půjde nahoru,“ říká ředitel poradenské společnosti v energetice EGÚ Brno Michal Macenauer.

Ceny ale tlačí dolů také ekonomická nejistota. „Ta snižuje poptávku po energiích a tlumí tedy ceny, což je dobře. Ale byl bych nerad, kdybychom vstupovali do období nějaké dlouhodobější ekonomické krize. Pokud to tak bude, bude to významně srážet ceny dolů,“ říká ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Pokles způsobuje také nízká cena emisní povolenky, která klesla na hodnotu kolem 60 eur za kus (tunu CO2), což má podstatný dopad na cenu elektřiny. „Její cena velice úzce souvisí s ekonomickou aktivitou. Část energeticky intenzivního průmyslu totiž uvažuje o tom, že se odstěhuje z Evropské unie,“ vysvětluje důvody Gavor.

Dodavatelé energií budou díky poklesu na velkoobchodních trzích nakupovat pro své zákazníky mnohem levněji než před rokem. „Startovací pozice byla loni na dvojnásobku. Elektřina byla na 200 eur, plyn na 100 eur za MWh, a to jsme tehdy považovali za úspěch,“ říká Gavor.

Podle něj se mohou velkoobchodní ceny na nízké úrovni ještě část roku udržet. Pokud se tak stane, projeví se pokles také v cenách pro koncové spotřebitele. „Ti dodavatelé, kteří mají na rok 2024 z většiny nakoupeno, budou snižovat pouze opatrně. S cenami pro nové zákazníky ale budou muset jít dolů, aby reagovali na konkurenci,“ říká Gavor.

„Platí, že budeme vývoj cen bedlivě sledovat i v tomto roce a případně jej promítneme i do ceníků pro naše zákazníky. Část elektřiny pro zákazníky nakupujeme i na krátkodobých trzích, nicméně většinu pořizujeme na forwardech,“ říká mluvčí ČEZ Alice Horáková. (myšleno na forwardových trzích, kde se uzavírají smlouvy o nákupu nebo prodeji komodity v budoucnosti, ale za cenu stanovenou v současnosti)

Dá se předpokládat, že v tomto roce budou ceny spíše stabilní a minimálně by neměly růst, ale asi se nedají úplně očekávat výrazné poklesy.
Jan Zápotočný, místopředseda představenstva E.ON Energie

Obchodníci nyní hovoří o pozitivním výhledu do budoucna. „Dá se předpokládat, že v tomto roce budou ceny spíše stabilní a minimálně by neměly růst, ale asi se nedají úplně očekávat výrazné poklesy. Bude pak zajímavé sledovat, jak se budou odvíjet ceny pro nadcházející zimu a rok 2025, kde by se trend klesajících cen mohl projevit více,“ popisuje Zápotočný.

Jako první letos snížila ceny pro nové zákazníky společnost Centropol. Nabízí fixaci elektřiny na 1,5 roku za 3303 Kč za MWh bez DPH (3996 Kč s DPH), což je cena, kterou dodavatelé nabízeli v posledním čtvrtletí 2021.

„Cena samozřejmě může jít také nahoru, stačí výrazněji pozitivnější výhled výkonnosti evropské ekonomiky. Při ceně silové elektřiny 3300 Kč je důležitější rychlost, tedy kdy tuto cenu můžete fakticky čerpat, než to, zda za dva měsíce náhodou neušetříte ještě 100 Kč za MWh,“ říká marketingový ředitel Centropolu Jiří Matoušek.

Z poklesu cen budou těžit především menší a střední firmy dodávající energie, protože sázejí na krátkodobější nákupní strategii. „Tato situace jim nahrává. Jsou ve výhodě a mohou razantněji zlevňovat. Soutěž o nové zákazníky bude docela ostrá a předpokládám, že akviziční nabídky budou ještě nižší než nyní,“ popisuje Gavor.

Ceny navázané na krátkodobé nákupy jsou od loňského roku vůbec nejníž ze všech produktů nabízených na trhu. Zákazníci si toho všímají a krátkodobé produkty s fixací ceny na jeden měsíc poptávají častěji (v tomto případě jde o spotové ceny, tedy okamžité ceny, jaké jsou v danou chvíli nákupu).

„Zájem o naše spotové a měsíční cenové tarify stále roste. Zákazníci jsou již více informovaní a na spotové a měsíční cenové tarify si již vytvořili vlastní názor. Uvědomují si, že se energetický trh mění a přináší jim nové možnosti. Oceňují to zejména domácnosti s fotovoltaikou a průběhovým měřením,“ říká Jan Szabó, energetický expert společnosti bezDodavatele.

Měsíční fixace jsou nyní asi o čtvrtinu levnější než běžné produkty. Produkty navázané na krátkodobý trh však nejsou bez rizika. Na výkyvy cen reagují téměř okamžitě, a pokud velkoobchodní ceny vzrostou, zákazníci to pocítí ihned. Právě to se dělo v průběhu roku 2022, kdy byly ceny energií na maximech, a zákazníci na spotu proto platili astronomické částky.

Čistě spotové produkty jsou navíc pro domácnosti bez průběhového měření zakázány kvůli ochraně zákazníka. Na produkty s měsíční fixací se však omezení nevztahuje.

Přesto se loni na krátkodobých trzích podle Operátora trhu s elektřinou (OTE) zobchodoval rekordní objem elektřiny. Většina těchto nákupů však byla realizována pro podnikatele s velkými odběry. „Růstový trend také koresponduje s růstem výroby z obnovitelných zdrojů, které se téměř ze 100 procent na těchto trzích obchodují,“ dodává Szabó.

Díky vysokým cenám fixovaných produktů a očekávanému poklesu velkoobchodních cen byl v loňském roce zájem o spotové produkty rozhodně vysoký.
Jakub Odložilík, ředitel TEDOM energie

Pro firmy podobné produkty nebyly novinkou, přišly jim však na chuť i domácnosti. „Obrovský zájem jsme registrovali a registrujeme u domácností. Díky vysokým cenám fixovaných produktů a očekávanému poklesu velkoobchodních cen byl v loňském roce zájem o spotové produkty rozhodně vysoký. Zvýšený zájem registrujeme také u menších firem, které tomuto způsobu nákupu energií přišly na chuť teprve v poslední době,“ popisuje ředitel TEDOM energie Jakub Odložilík.

Předpokládá, že forwardové ceny elektřiny se ustálí pod úrovní 100 eur za MWh a u plynu na 40 eurech za MWh. Ceny na spotovém trhu by se pak pohybovaly ještě níž – 70 eur u elektřiny a 30 eur za MWh u plynu.

Reklama

Doporučované