Hlavní obsah

Finské aerolinky začaly vážit pasažéry. A těm se to líbí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Finské aerolinky začaly kromě kufrů vážit i pasažéry a jejich příruční zavazadla. Zatím na dobrovolné bázi, získaná data chtějí použít pro lepší určení váhy letadla. Běžně se váha odhaduje pouze na základě průměrných hmotností.

Článek

S tím, že si aerolinky před odletem pro jistotu převáží jejich kufr, řada cestovatelů počítá. V Helsinkách se ale nově můžete nechat zvážit i vy se svým batohem. Od pondělí tam totiž letecká společnost Finnair sbírá data, která jí pomohou lépe odhadnout váhu letadla. V rámci toho se pasažéři mohou dobrovolně nechat zvážit, a to společně se svým příručním zavazadlem.

Dobrovolníků se ke zvážení během prvních tří dnů přihlásilo 600, což aerolinku trochu překvapilo. Všichni, kteří se do programu zapojí, dostanou na památku štítek na kufr. „Naši zákazníci to zatím berou velmi pozitivně. Byli jsme docela překvapeni, že se lidé chtějí zúčastnit,“ řekla deníku The Guardian mluvčí společnosti Suvi Aaltonenová.

Zatímco váhu všech ostatních položek, jako jsou velká zavazadla nebo veškeré vybavení pro let, letecké společnosti přesně znají, hmotnost pasažérů a jejich příručních zavazadel se počítá na základě průměrných hmotností potvrzených Úřadem pro civilní letectví. Použít mohou také standardní hmotnosti definované Evropským úřadem pro bezpečnost letectví EASA nebo použít své vlastní měření, jehož výsledky si musí nechat potvrdit.

Průměrná hmotnost cestujících podle studie z EASA z let 2021 a 2022 byla 76,3 kg. Průměrné příruční zavazadlo pak vážilo 7,7 kilogramu. Co se týče hmotnosti žen a mužů, průměrná cestující vážila 67,5 kilogramu a muž 82,2 kilogramu.

Finnair používá od roku 2018 průměrnou hmotnost stanovenou na základě vlastních měření, úřady ale vyžadují, aby tyto údaje byly každých pět let aktualizovány. Vzhledem k tomu, že předchozí měření byla provedena v letech 2017 a 2018, nastal čas nasbírat nová čísla.

Kolik kdo váží, se nikde neeviduje

Pasažéři podle Finnairu nemusí mít strach, že by se jejich váha někde šířila nebo byla někde spojena s jejich jménem či jinými osobními údaji. Hodnoty se shromáždí a použijí se k průměrným výpočtům potřebným pro bezpečný provoz letů.

„Zaznamenáváme celkovou hmotnost a základní informace o zákazníkovi a jeho příručním zavazadle, ale nežádáme například jméno nebo číslo rezervace. Celkovou hmotnost vidí pouze pracovník zákaznického servisu, který pracuje na měřicím místě, takže se můžete studie zúčastnit bez starostí,“ uvádí v tiskové zprávě společnosti Satu Munnukkaová, vedoucí pozemních procesů.

Měření budou probíhat v únoru a následně v dubnu a květnu. Výsledky poté odevzdá místnímu leteckému úřadu. Váhy bude následně používat pro výpočty vyvážení a zatížení letadel v letech 2025 až 2030.

Reklama

Doporučované