Hlavní obsah

Firma si „schovala“ 10 miliard obličejů. Dostala pokutu 500 milionů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Clearview AI, která se zabývá technologiemi pro rozpoznávání obličejů, podle britského úřadu porušila zákony o ochraně údajů. Firmě tak hrozí pokuta ve výši 17 milionů liber.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Australské firmě, která má databázi s údajně více než deseti miliardami snímků obličejů, hrozí pokuta ve výši 17 milionů liber (515 mil. Kč) za nakládání s osobními údaji ve Spojeném království.

Úřad britského komisaře pro informace (ICO) uvedl, že má značné obavy z Clearview AI, jejíž software pro rozpoznávání obličejů používá policie. Úřad proto vyzval společnost, aby přestala zpracovávat britské osobní údaje a vymazala všechny, které má.

Podle společnosti byla tvrzení regulátora „fakticky a právně nesprávná“. Clearview proto zvažuje odvolání a „další kroky“, informoval server BBC.

Podobnou situaci zažila společnost už v Austrálii, kde podle tamních úřadů porušila zákon o ochraně soukromí. I v tomto případě však firma požaduje přezkoumání rozhodnutí.

Systém využívala britská policie

Systém Clearview AI umožňuje uživateli (například policistovi, který se snaží identifikovat podezřeléhoú nahrát fotografii obličeje a najít shodu v databázi miliard obrázků, které nástroj shromáždil z internetu a sociálních médií. Systém pak uživateli poskytne odkazy, na kterých se snímky objevily.

Firma policejním složkám tvrdila, že je její služba podobná systému vyhledávání tváří od Googlu.

Britský komisař pro informace ale ve svém prohlášení uvedl, že databáze společnosti Clearview pravděpodobně zahrnuje „podstatný počet lidí ze Spojeného království“, jejichž data mohla být shromážděna, aniž by o tom věděli.

Služby Clearview AI podle BBC využívaly i některé britské orgány, společnost ale o všechny britské zákazníky přišla.

Podle ICO firma zřejmě nedodržela zákony o ochraně údajů Spojeného království. Konkrétně se údajně provinila:

  • Selháním při spravedlivém zpracování informací občanů Spojeného království.
  • Neexistencí procesu, který by zastavil uchovávání dat na dobu neurčitou.
  • Neexistencí zákonného důvodu pro shromažďování informací.
  • A neinformováním lidí ve Spojeném království o tom, co se děje s jejich daty.

„Mám vážné obavy, že osobní údaje byly zpracovány způsobem, který nikdo ve Spojeném království neočekával,“ uvedla pro BCC britská komisařka pro informace Elizabeth Denhamová.

Dodala, že britská legislativa nezastaví efektivní využívání technologií k boji proti zločinu. „Aby se však poskytovatelé technologií mohli těšit z důvěry veřejnosti a důvěry ve své produkty, musí zajistit, aby byla respektována a dodržována právní ochrana lidí,“ vysvětlila Denhamová pro BBC.

Facebook od rozpoznávání obličejů upustil

Rozhodnutí úřadu je zatím předběžné. ICO uvedlo, že jakákoli prohlášení Clearview AI budou pečlivě zvážena, než bude v polovině příštího roku vydáno konečné rozhodnutí.

Hoan Ton-That, výkonný ředitel Clearview AI, řekl, že je velice zklamaný postojem britského úřadu.

„Moje společnost a já jsme jednali v nejlepším zájmu Spojeného království a jejich lidí tím, že jsme pomáhali orgánům činným v trestním řízení při řešení ohavných zločinů na dětech, seniorech a dalších obětech bezohledných činů. Shromažďujeme pouze veřejná data z otevřeného internetu a dodržujeme všechny standardy ochrany soukromí a zákona,“ řekl Ton-That pro BBC.

Od rozpoznávání obličejů dávají ruce pryč i velké technologické společnosti. Například Facebook začátkem listopadu oznámil, že již nebude používat software pro rozpoznávání obličejů k identifikaci obličejů na fotografiích a videích. On-line nástroje a vyhledávače, které využívají technologie pro rozpoznávání obličeje, ale nadále fungují.

Reklama

Doporučované