Hlavní obsah

Jak se nenapálit při slevovém šílenství Black Friday

Foto: Shutterstock.com/angellodeco

Ilustrační foto.

Reklama

Tak jako každý rok, i letos čeká obchodníky a zákazníky po celém světě slevová akce Black Friday. Populární je i u nás, ale ne vždy se v ní vyplatí nakupovat.

Článek

Letošní Black Friday vychází na 25. listopadu, většina obchodníků však akci prodlužuje na celý předcházející týden. Na slevy tak můžete narazit už v pondělí jednadvacátého a také po celý následující víkend.

Slevová mánie vrcholí dalším slevovým dnem, takzvaným Cyber Monday, jak se v USA přezdívá pondělí po Černém pátku. U nás sice takovou tradici nemá, ale popularita obou slevových dní v českém on-line prostředí roste.

Co je to Black Friday?

Černý pátek se do celého světa rozšířil ze Spojených států, kde má tradici již od 70. let a přichází vždy po Dni díkůvzdání. Většina obchodů při něm výrazně zlevní své zboží. V USA v tento den pravidelně propuká davové šílenství, kdy se před obchody tvoří dlouhé řady a lidé se o ty nejlepší slevy mnohdy i perou. Tento den bývá považován za neoficiální start vánoční nákupní sezony, protože ho mnoho lidí využívá k sehnání co nejlevnějších vánočních dárků.

K nám se tato akce dostala teprve nedávno a rozhodně nemá takový rozměr jako v anglosaských zemích, i přesto se dá v rámci českého Black Friday narazit na výhodné nabídky.

Na jaké kejkle s „výhodnou cenou“ dát pozor?

I letos se obchodníci připravují na opravdu velké slevy, které se v některých případech vyšplhají až na osmdesát procent. Je však nutné dát si pozor, z jaké ceny se sleva počítá, a jestli je opravdu tak výhodná, jak se na první pohled zdá.

Někteří obchodníci totiž slevu počítají z doporučené maloobchodní ceny, která už dávno nemusí platit. Výrobek se tak mimo Black Friday může prodávat dokonce levněji.

Dalším trikem k vytvoření iluze výhodné slevy je krátkodobé navýšení ceny těsně před akcí, vyplatí se tedy ceny monitorovat nějakou dobu dopředu.

Kdy přijde konec falešných slev?

Slevám-neslevám měla zabránit nová směrnice Evropské unie, která nařizuje obchodníkům vždy uvádět nejnižší cenu, za kterou byl v posledních třiceti dnech produkt prodáván. Pokud je výrobek na trhu kratší dobu, pak je obchodník povinen uvádět cenu od začátku uvedení do prodeje.

Slevu tedy bude možné vytvořit pouze z nejnižší nabízené ceny za posledních třicet dní. Tímto by se mělo předejít podvodnému navyšování cen těsně před slevami. V Česku však tato novela stále čeká na schválení Senátu, na férovější slevy si tedy budeme muset počkat minimálně do začátku příštího roku.

Různé podvodné praktiky kontroluje také Česká obchodní inspekce. Během loňského Black Friday, tedy 26. listopadu 2021, provedli podle mluvčího ČOI Jiřího Fröhlicha inspektoři třicet tři kontrol slev a akčních cen. Porušení zákona zjistili ve dvanácti případech, právní moci zatím nabylo šest pokut ve výši 156 500 korun.

Na co se přichystat, aby vás Black Friday nezaskočil?

  • Vyhlédněte si obchody, ve kterých chcete nakoupit, dopředu, většina obchodníků inzeruje slevy už nyní.
  • Ověřujte ceny, vyhnete se tak podvodným slevám. Použít se dají například různé srovnávače cen, například Zboží.cz, nebo dlouhodobé sledování vývoje cen.
  • Sepište si seznam věcí, které opravdu potřebujete nebo chcete.
  • Pokud vás něco opravdu zaujme a cena se vám líbí, nevyčkávejte příliš dlouho, některé výrobky mizí opravdu rychle.
  • Stanovte si rozpočet, abyste nepřekročili své finanční možnosti.
  • Pokud nakupujete na e-shopu, ověřte si jeho spolehlivost například v recenzích.

Reklama

Doporučované