Hlavní obsah

Jaký bude rok 2024. Lídři byznysu předpovídají

Foto: Škoda Auto, ČSOB, EY, Seznam Zprávy

Předpověď na rok 2024 od lídrů českého byznysu.

Reklama

SZ Byznys se zeptaly pěti výrazných osobností českého byznysu, co přinese rok 2024. Tady jsou jejich odhady.

Článek

Nebude to snadný rok, ale měl by být veselejší než ten letošní. I díky pádu inflace a nižším úrokovým sazbám. Na druhou stranu však lidem „zatopí“ konsolidační balíček.

Před velkou výzvou stojí vláda – zvládnout nespokojenost lidí s klesající životní úrovní. Důležité je, aby česká ekonomika razantně přešla na produkci s vyšší přidanou hodnotou, zaměřila se na rychlé přijímání inovací a zlepšila svou energetickou bezpečnost.

Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ

Foto: Seznam Zprávy

Jaký bude rok 2024 – pro celé Česko i pro vaši firmu?

Myslím, že rok 2024 bude pro všechny klidnější, než byl rok letošní. Celá Evropa si prošla akutní energetickou krizí, kterou vyvolalo Rusko svým útokem na Ukrajinu a následný prudký růst cen plynu i elektřiny.

Evropa i Česká republika ukázaly, že dokážou rychle a účinně reagovat. Podařilo se nám diverzifikovat dodávky plynu, například z terminálů LNG, což situaci významně uklidňuje. Dále ČEZ uzavřel smlouvy na dodávky jaderného paliva od amerického a francouzského dodavatele. Očekávám, že uklidňování situace v energetice bude pokračovat i v příštím roce. Potřebujeme se teď soustředit na to, abychom zajistili i ve střednědobém a dlouhodobém horizontu dodávky energií za dostupnou cenu.

Příští rok čeká ČEZ řada klíčových rozhodnutí a kroků. Zejména výběr vítěze tendru na nový jaderný zdroj v Dukovanech, pokračování práce na malých modulárních reaktorech, výstavba obnovitelných zdrojů i začátek kompletní transformace modernizace českého teplárenství, které odchází od uhlí.

Co budou v příštím roce největší výzvy ? Co bude ve světě byznysu rozhodovat o úspěchu?

Pro úspěch bude klíčová právě rozhodnost a odvaha, se kterou musíme postupovat kupředu. Energetika se mění a je třeba konat. Dodávky energií za dostupné ceny jsou předpokladem konkurenceschopnosti celého průmyslu a my teď budeme muset činit rozhodnutí, která ovlivní českou energetiku na desítky let dopředu.

Nemůžeme připustit situaci, že by byla energie v okolních státech dlouhodobě levnější než u nás. Potřebujeme zejména urychlit povolovací procesy ve výstavbě obnovitelných zdrojů. Dále musíme významně pokročit při budování jádra. Tyto kroky jsou zásadní pro prosperitu Česka a budoucnost našich dětí.

Dušan Kunovský, majitel Central Group

Foto: Seznam Zprávy

Jaký bude rok 2024 – pro celé Česko i pro vaši firmu?

Jsem životní optimista, proto věřím, že příští rok bude veselejší než ten letošní. Inflace by se měla podstatně snížit, dolů by měly jít i úrokové sazby. Bytovému trhu pomůže i snížení sazby DPH z 15 na 12 procent a díky krokům ČNB budou levnější a dostupnější hypotéky. Už letos budou naše prodeje bytů o polovinu vyšší než loni a pro příští rok očekáváme další výrazné oživení poptávky po novém bydlení.

Doufáme také, že to trochu nakopne i stavebnictví, které si aktuálně prochází výraznou krizí kvůli odložení většiny investičních projektů. Pro nás bude velmi důležité i to, zda se podaří vyřešit problémy s novým stavebním zákonem. Bez toho hrozí, že se zhroutí systém povolování nové výstavby a nastane kolaps.

Co budou v příštím roce největší výzvy? Co bude ve světě byznysu rozhodovat o úspěchu?

Pro vládu bude asi největší výzvou zvládnout širokou nespokojenost lidi s jejich klesající životní úrovní kvůli celkové drahotě a nervozitě na trhu. Z pohledu byznysu obecně je zásadní schopnost přizpůsobit se změnám, kterých bylo v posledních pár letech opravdu hodně. Kdo nebyl schopen se podívat na věci novýma očima a doslova „obrátit mozek“, má teď velké problémy.

Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY Česká republika

Foto: Seznam Zprávy

Jaký bude rok 2024 – pro celé Česko i pro vaši firmu?

Vypadá to, že rok 2024 nebude patřit mezi úplně snadné roky, a to i v případě, že se nepřihodí nic nepředvídatelného. Posledních několik let nám všem ukázalo, jak moc mohou se vším, na co jsme zvyklí, zahýbat události, na které se nelze připravit, dokonce i ty, které se stanou daleko za hranicemi České republiky.

Kromě ne zrovna příznivé ekonomické situace dojde od Nového roku také k velkým legislativním změnám v mnoha oblastech včetně daňových předpisů nebo zákoníku práce. To všechno má vliv na to, jak fungují firmy, jak se mění spotřebitelské zvyklosti a podobně. V EY se na rok 2024 díváme mírně optimisticky a těšíme se na komplexní projekty pro naše klienty.

Co budou v příštím roce největší výzvy? Co bude ve světě byznysu rozhodovat o úspěchu?

Největší výzvou bude rychlost, s jakou se firmy dokážou vyrovnat se změnami, jak efektivně zavedou nové inovace, jak využijí technologie a změní své fungování tak, aby byly konkurenceschopné. Pro úspěch firmy však už dlouho nestačí jen výborné finanční výsledky, kromě toho zákazníci, ale také dodavatelé a zaměstnanci očekávají, že společnosti budou fungovat udržitelně, že budou mít pozitivní vliv na svět okolo. Moc firmám přeju, aby úspěšné byly, protože to má zásadní vliv na úspěch naší ekonomiky a na to, jak se nám tu žije.

Aleš Blažek, generální ředitel skupiny ČSOB

Foto: Seznam Zprávy

Jaký bude rok 2024 – pro celé Česko i pro vaši firmu?

Rád bych popřál všem, aby v nadcházejícím roce prožívali období plného zdraví, štěstí a radosti. Předpokládáme, že rok 2024 přinese v České republice zlepšení ekonomické situace a nálady ve společnosti. I když toto zlepšení bude zpočátku spíše křehké, mělo by nabývat s časem na intenzitě.

Ve skupině ČSOB budeme i v roce 2024 intenzivně pracovat na zvyšování kvality života našich klientů – lidí i firem – a usilovat o naplnění jejich finančních potřeb a přání. Neustále inovujeme a rozvíjíme naši virtuální asistentku Kate, kterou si jen v aplikaci ČSOB Smart vyzkoušelo přes milion klientů.

ČSOB dlouhodobě financuje největší část trhu s bydlením a vidíme, že lidé mají chuť bydlet ve vlastním a už nechtějí odkládat pořízení nemovitostí. Dále budeme pomáhat klientům v jejich investicích a pojištění jejich rizik. Podporujeme české firmy ať již financováním, poradenstvím, či mnoha jinými produkty. Tato oblast je pro nás jednou z nejdůležitějších priorit a považujeme ji za stěžejní pro úspěch celé České republiky.

Co budou v příštím roce největší výzvy? Co bude ve světě byznysu rozhodovat o úspěchu?

Největší výzvou pro českou ekonomiku bude z mého pohledu zmírnění bolestné inflace a obnovení růstu hrubého domácího produktu. Určitě pomůže, když ve společnosti přibude víc pozitivní atmosféry a vzájemné důvěry, protože to přispěje ke zlepšení celkové nálady a k restartu celé ekonomiky.

Důležité je, aby česká ekonomika razantně přešla na produkci s vyšší přidanou hodnotou, zaměřila se na rychlé adaptování inovací a zlepšila svou energetickou bezpečnost a udržitelnost. To je pro Česko cesta, jak neztratit konkurenceschopnost v mezinárodním porovnání. Obrovskou příležitostí pro změnu je digitalizace a správné využití umělé inteligence. V této oblasti jsme velmi aktivní a budeme v této aktivitě důsledně pokračovat.

Klaus Zellmer, předseda představenstva Škoda Auto

Foto: Seznam Zprávy

Jaký bude rok 2024 – pro celé Česko i pro vaši firmu?

Rok 2024 bude pro všechny velmi náročný, zejména finančně. I když se inflace v Česku v posledních měsících postupně zmírňuje, stále patří k nejvyšším v celé Evropské unii.

Navzdory velké finanční zátěži jsme vynaložili značné finanční úsilí na protiopatření: zvýšili jsme tarifní mzdy a vyplatili našim zaměstnancům velkou a zaslouženou prémii. Zaměstnanci jsou naším největším aktivem. Z hlediska personalistiky bude mít znatelný dopad nedávno schválený vládní konsolidační balíček, a to jak finanční, tak administrativní.

Co budou v příštím roce největší výzvy ? Co bude ve světě byznysu rozhodovat o úspěchu?

Geopolitická situace zůstane nestálá a my budeme i nadále pružně a pragmaticky reagovat na potenciální nová rizika. Přestože se problémy s dodávkami polovodičů výrazně zmírnily, budeme i nadále bedlivě sledovat dodavatelské řetězce.

Pokud jde o naše modelové portfolio, poptávka po našich vozidlech na zahraničních trzích zůstává vysoká. Na druhé straně je pravda, že rostoucí finanční zátěž, ať už z důvodů zvyšujících se daní, nebo inflace, bude mít dopad i na automobilový trh, mimo jiné v podobě klesající ochoty nakupovat nové automobily.

Dalším důležitým aspektem je narůstající konkurence. I proto je zřejmé, že musíme zvýšit efektivitu a produktivitu, aby naše společnost mohla při přechodu na elektromobilitu prosperovat.

Reklama

Doporučované