Hlavní obsah

Jižní Korea snížila výrobu čipů. Nejvíc za posledních 15 let

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Jihokorejští výrobci čipů se potýkají s globálně nižší poptávkou, a tak snížili výrobu nejvíc od finanční krize v roce 2008. Pro ekonomiku země jde o velkou ránu, čipový průmysl je totiž jedním z nejdůležitějších oborů.

Článek

Jihokorejská výroba čipů spadla na nejnižší úroveň od roku 2008, může za to klesající poptávka po polovodičích. Ta nakonec může trvat déle, než se Jihokorejci obávali.

Podle údajů jihokorejského statistického úřadu klesla výroba oproti předchozímu roku o 41,8 procenta, což je další zhoršení oproti lednovému poklesu o 33,9 procenta. Zásoby čipů se naopak zvýšily o 33,5 procenta, ale dodávky továrnám klesly o 41,6 procenta.

Výrobci čipů jsou důležitou součástí korejské ekonomiky, která je závislá na obchodu. V únoru měli 12% podíl na celkovém vývozu, píše agentura Bloomberg. Zhoršení globální poptávky po čipech zvyšuje ekonomické problémy země.

Korejští politici doufají, že ve druhé polovině roku dojde opět k oživení poptávky. Proto se nadále zaměřují na investice do polovodičů jako klíčového faktoru pro ekonomický růst. Ve čtvrtek korejský parlament poskytl firmám daňové úlevy na podporu investic, aby tím polovodičový průmysl posílili.

Mezi další hrozby pro korejský trh s čipy patří rostoucí obchodní napětí mezi USA a Čínou. Zároveň hrozí, že zvyšování úroků národních bank – součást boje proti vysoké inflaci – přinese hospodářskou recesi, která poptávku dál utlumí. Optimismus nepřidává ani série propouštění v IT sektoru na druhé straně Pacifiku. Technologické firmy v USA propustily dohromady přes sto tisíc lidí.

Celková korejská průmyslová produkce v únoru klesla více, než předpokládal medián průzkumu agentury Bloomberg, meziročně konkrétně o 8,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované