Hlavní obsah

Kdyby hlasovala Česká elita, platili bychom eurem

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

SZ Byznys vyhlašují žebříček Česká elita.

Reklama

SZ Byznys spouštějí nový barometr nálady mezi podnikateli. Firmy v anketě odpovídaly na tři otázky o euru, ekonomických vyhlídkách a počínání Fialovy vlády.

Článek

SZ Byznys uspořádaly první ročník žebříčku Česká elita. V něm se sešlo sto podniků pod domácí kontrolou, seřazených podle odhadu jejich tržní hodnoty. Kdo zvítězil, bylo jasné v listopadu, dnes první ročník vyvrcholil slavnostním večerem v pražské Kunsthalle.

Šéfové a majitelé firem také SZ Byznys odpovídali na tři anketní otázky – tou první bylo případné zavedení eura, které v novoročním projevu vyzdvihl prezident Petr Pavel. Čeští podnikatelé jsou pro zavedení společné evropské měny.

Převaha příznivců eura je dokonce jednoznačná, kladných odpovědí ohledně vstupu do eurozóny se sešlo čtyřikrát víc než záporných. Nejčastěji s odůvodněním, že pro firmy působící v zahraničí by euro přineslo méně administrativní zátěže a že Česko se k jeho přijetí tak jako tak už zavázalo před 20 lety při vstupu do EU.

Otázky dostali vlastníci nebo manažeři všech firem v žebříčku, odpovědělo jich 53. Zbytek se zdržel hlasování nebo ponechal některou z otázek bez odpovědi s odůvodněním, že se nechtějí míchat do politiky.

U otázky, jak velké zhoršení nebo zlepšení ekonomických podmínek podnikatelé čekají v letošním roce, měli mírnou převahu optimisté. Zhoršení oproti loňskému roku čeká třetina firem, zlepšení víc než polovina.

Očekávání se ale různí, u otázky, jak bude zhoršení či zlepšení velké, se sešly odpovědi od minus do plus 30 procent. Pokud by se všechny odpovědi zprůměrovaly do jednoho čísla, tak český byznys pro letošní rok očekává zlepšení o tři procenta.

Různí se i názory na působení Fialovy vlády. V anketě se sešly známky od jedna minus do pětky, takto krajní hodnocení ale zvolily jen dvě firmy. Nejčastější známkou byla trojka, průměr vyšel 3,05.

„Největším přínosem je jasná podpora Ukrajině. Vláda by ale měla lépe komunikovat základní priority,“ uvedl na vysvětlenou ke svým známkám zakladatel firmy Jablotron Dalibor Dědek.

Ukrajina se ale v odpovědích objevovala spíš zřídka, častěji se respondenti drželi ekonomických témat. „Přínosem je snaha o vyrovnaný rozpočet,“ doplnil spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva. Další pochvalné reakce směřovaly k zvládnutému evropskému předsednictví, ke změnám v důchodovém systému nebo k nově zavedené možnosti účtovat v eurech.

Vedle špatné vládní komunikace si podnikatelé nejčastěji stěžují na nenaplnění slibů ohledně škrtání dotací a zeštíhlování státu, jednotlivě se objevily také výčitky ohledně rušení EET nebo nejasné signály ohledně možné transformace ČEZ a znejišťování investorů na burze. „Stačí, aby si vláda uvědomila, kdo byli nebo jsou její voliči,“ uvedl ve slovním hodnocení šéf Linetu Tomáš Kolář.

Reklama

Doporučované