Hlavní obsah

Kompenzace cen energií může čerpat i jedna firma z holdingu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Na kompenzace pro energeticky náročné podniky by mohly mít nárok i sklárny. Ilustrační foto.

Reklama

Podniky čekají na schválení krizového rámce Evropskou komisí. Pak budou moci jednotlivé firmy získat maximálně 45 milionů korun, v případě náročných provozů až 200 milionů korun. A bude jedno, jestli jsou v holdingu, nebo ne.

Článek

Vláda se už minulý týden rozhodla zasáhnout proti drahým energiím, které vysávají rozpočty firem. Rostoucí náklady na elektřinu a zemní plyn by měl podnikům, kterých se netýká zastropování cen, kompenzovat stát.

Jakou částku stát na pomoc firmám vyčlenil?

Na pomoc firmám stát vyčlení 30 miliard Kč. Pomoc bude vycházet z Dočasného rámce Evropské komise, který je určen pro společnosti zasažené situací na Ukrajině.

Rámec definuje podmínky, podle nichž může stát firmám pomoci. „Jsme součástí jednotného trhu EU, což nám přináší spoustu výhod. Zároveň to ale znamená, že státní pomoc podnikům musí odpovídat unijním pravidlům veřejné podpory, případně různým speciálním režimům,“ říká mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Marek Vošahlík. Pomoc proto ještě čeká na schválení Evropskou komisí.

Pro koho je pomoc určena?

O kompenzace mohou žádat firmy podle toho, jak moc jsou energeticky náročné. Energetická náročnost je posuzována podle toho, pokud náklady na energie přesáhnou tři procenta hodnoty jejich produkce. Typicky mezi takovéto podniky patří chemičky, sklárny či hutě.

Žadatelem tak podle MPO může být podnikatelský subjekt v zemědělství, lesnictví, rybářství, těžebním a zpracovatelském průmyslu, který je připojen k distribuční soustavě vysokého či velmi vysokého napětí nebo jehož roční spotřeba plynu přesahuje 630 MWh.

Ostatní podniky budou mít na pomoc nárok, pokud se jejich náklady na energie vyšplhají na dvojnásobek. Srovnávat se bude období od 1. února do 31. prosince tohoto roku s průměrnými náklady na energie v minulém roce.

Jak vysokou podporu mohou podniky získat?

Výše maximální podpory se liší dle energetické náročnosti firmy. „Energeticky náročné podniky budou mít nárok až na 200 milionů korun, ostatní až na 45 milionů korun,“ upřesnil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), když kompenzace oznamoval kabinet.

Co je k získání podpory potřeba?

Firmy musí doložit, že se kvůli vysokým cenám energií dostaly do provozní ztráty. Alespoň polovina této ztráty musí být způsobena výdaji na energie. „Srovnávat se bude období od 1. února 2022 do 31. prosince 2022 s průměrnými náklady na energie v minulém roce,“ vysvětluje Vošahlík.

Energeticky náročné podniky pak budou mít nárok na podporu ve výši 50 procent způsobilých nákladů. U některých druhů odvětví bude možné, aby podpora dosáhla až 70 procent způsobilých nákladů.

Co když firma spadá do holdingu?

U firem v holdingu, které musí dokázat ztrátu, se ztráta počítá za jednotlivé společnosti, nikoli za celý holding.

To pro mnohé znamená úlevu. Například majitel společnosti Lasvit Leon Jakimič ve čtvrtek redakci SZ Byznys řekl, že celá jejich skupina ve ztrátě nebude – samotná sklárna však ano. „My letos jako skupina ve ztrátě nebudeme, ale v rámci holdingu máme sklárnu, která ve ztrátě bude – dosáhne na podporu?“ ptal se v článku.

Pomůže vláda podnikům ještě jinak?

Společností se také týká plošná pomoc, kterou vláda schválila již v srpnu. „Od letošního 1. října do konce příštího roku odpustí stát všem firmám poplatky za podporované zdroje energií,“ uvedl Vošahlík. To znamená slevu z každé spotřebované MWh elektřiny 599 Kč včetně DPH.

Co když se firmy nevejdou do parametrů pro získání kompenzací?

Podle Úřadu vlády se většina firem vejde do definice pro malé a střední podniky, pro které platí cenový strop elektřiny nastavený na 6,05 Kč za kWh elektřiny a 3,025 Kč za kWh plynu. Stejná pomoc je připravena i pro domácnosti, živnostníky a veřejný sektor, kterému energie za tuto cenu dodá státem určený obchodník. Zbytek firem může využít právě Dočasný rámec. MPO počítá, že takových bude asi osm tisíc.

Reklama

Doporučované