Hlavní obsah

Konec levných časů. Komu končí fixace, připlatí si až dvojnásobek

Foto: Pixabay.com

Zvýšení cen elektřiny pro zákazníky předpovídají i další dodavatelé.

Reklama

Zvýšení cen energií čeká i klienty alternativních dodavatelů. Zatím u nich platí ceníky z loňska, největší šok zažijí ti, kterým v roce 2022 končí fixace.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Dominantní dodavatelé energií v Česku své ceníky platné od ledna již zveřejnili. Ostatní dodavatelé se na zdražení teprve připravují.

Nejvíce se zvýšení cen elektřiny a plynu dotkne nových zákazníků a těch, kterým skončí fixace z minulých let. Oproti nim si méně připlatí odběratelé s produkty na dobu neurčitou. Navýšení cen se letos vyhnou jen klienti, kterým fixace přetrvává i v roce 2022 – samozřejmě pokud jejich dodavatel tlak vysokých cen unese a nezopakuje scénář Bohemia Energy.

„Ceny pro právě přicházející zákazníky vycházejí spíše z aktuálních cen na velkoobchodních trzích, a pokud budou růst, budeme vydávat nové ceníky. Jiná situace je s cenami pro zákazníky stávající, kteří i v roce 2022 budou mít ceny nižší,“ říká člen představenstva Centropol Energy Jiří Matoušek.

Podle ředitele alternativního dodavatele energií Yello Michala Kuliga zatím nelze říct, jak budou nové ceníky vypadat, protože cena komodit na burze se stále zvyšuje. „Pro zákazníky ale lze očekávat nárůsty ve stokorunách za MWh,“ říká Kulig.

Energetický trh je v současné době značně rozkolísaný a obtížně předvídatelný. „Platí, že i v roce 2022 budou ceny pro stávající zákazníky nižší než ceny pro zákazníky právě přicházející. Pokud zákazníkovi končí fixovaná cena, jako dodavatel s ním počítáme i pro další smluvní závazek a nakupujeme energie dopředu. To je hlavní důvod nižších cen na trvale rostoucím trhu,“ říká Matoušek.

I u menších dodavatelů lze očekávat vysoký nárůst jak u elektřiny, tak u plynu. „Řada z nich nepromítla nárůsty z loňského roku, tudíž letos očekáváme dramatické zvýšení cen pro konečné zákazníky,“ vysvětluje Kulig.

DodavatelCena MWh bez DPHCena MWh včetně DPH
Centropol Energy – produkt Bez závazku2 872 Kč3 475 Kč
Yello – produkt Yello Watt3 990 Kč4 828 Kč
Yello – produkt Yello Double4 090 Kč ve dne a 3 790 Kč v noci4 949 Kč ve dne a 4 586 Kč v noci

Společnost Yello u svých produktů zatím ponechává ceníky z loňska. MWh elektřiny v produktu Yello Watt vyjde na 3 990 Kč bez DPH a na 4 828 Kč s daní. V dvoutarifním produktu Double, který zohledňuje „noční proud“, stojí MWh ve dne 4 090 Kč bez DPH (4 949 Kč včetně DPH) a po večerce odběratel zaplatí 3 790 Kč za MWh bez DPH (4 586 Kč s DPH).

Určitě lze očekávat dramatické navýšení u kontraktů uzavřených před dvěma lety, kde může dojít i k dvojnásobnému zdražení.
Michal Kulig, ředitel dodavatele Yello

Také u Centropolu platí stávající ceníky. „Cena silové elektřiny v ceníku na dobu neurčitou v sazbě d01 a d02 činí 2 872 korun bez DPH za MWh a fixní plat 83 korun bez DPH,“ říká Matoušek. Cena za MWh elektřiny s DPH tak zákazníka vyjde na 3 475,12 Kč.

Navýšení cen se nedotkne zákazníků s fixovanou cenou. Dramatický nárůst však pocítí po skončení fixace. „Jak budou postupně končit fixované kontrakty, tak se budou měnit ceny. Určitě lze očekávat dramatické navýšení u kontraktů uzavřených před dvěma lety, kde může dojít i ke dvojnásobnému zdražení,“ vyčísluje Kulig.

Ceny elektřiny a plynu na burzách v roce 2021 strmě rostly, což se propsalo i do faktur domácností a firem. Letos by však odběratelé nižší ceny čekat neměli. „Ceny energií v roce 2022 nebudou klesat a budeme muset více než kdy jindy šetřit na jejich spotřebě,“ předpokládá Matoušek.

Například dodavatel Armex Energy svým zákazníkům nabízí spotový produkt, jehož cena je navázaná na burzu. To znamená, že odběratelé zdražení pocítí okamžitě. „Pokud jde o cenu, pak nadále věříme i spotovému produktu. Jakmile flotila amerických tankerů přivezla zásobu zkapalněného plynu, ceny za megawatthodinu okamžitě klesly pod 100 eur. To znamenalo okamžitou úsporu pro naše zákazníky,“ popisuje Zdeněk Mráz, obchodní ředitele Armex Energy.

Právě vysoký nárůst cen neunesla řada menších dodavatelů energií. Jen loni jich skončilo 13 a letos je následují další. Podle Kuliga může tento trend pokračovat i nadále. „Kvůli nejisté situaci na trhu a vysokým požadavkům na cash flow může dojít ke konci některých dalších dodavatelů,“ myslí si.

Do cen elektřiny se negativně projevuje například spekulace s emisními povolenkami. „Za posledních 14 dní cena emisní povolenky vyrostla o 10 eur na přibližně 88 eur za tunu oxidu uhličitého, a opět tak atakuje hranici 90 eur. To je skoro třikrát víc než loni touto dobou,“ popisuje Matoušek. Podle něj ceny trvale zvedá i pokračující dekarbonizace v Evropě.

Stále ale bohužel platí, že si budeme muset zvykat na nový cenový standard a na to, že energie už nebudou tak dostupné, jako bývaly před zpřísněním limitů na snižování oxidu uhličitého.
Jiří Matoušek, člen představenstva společnosti Centropol Energy

Zároveň jsou ceny tak vysoké, že se dá jen těžko předvídat, jaký typ produktu se kdy vyplatí. „Nelze říct, zda fixovat, nebo raději na kratší dobu přijmout smlouvy na dobu neurčitou. Smlouvy na dobu neurčitou lze totiž rychleji vypovědět v případě poklesu ceny,“ upozorňuje Kulig.

Podle Matouška by mohla v závěru zimních měsíců klesnout alespoň cena plynu, který elektřinu také zdražuje. „Jeho aktuální cena na velkoobchodním trhu pro rok 2022 je zhruba 90 eur, tj. 2 200 korun. Stále ale bohužel platí, že si budeme muset zvykat na nový cenový standard a na to, že energie už nebudou tak dostupné, jako bývaly před zpřísněním limitů na snižování oxidu uhličitého,“ dodává.

Velkoobchodní ceny ovlivnila i poptávka po energiích kvůli oživování průmyslu po pandemické pauze. Dále se na nich podepisuje i tuhá zima a odklon od jádra a uhlí v Německu.

Reklama

Doporučované