Hlavní obsah

Letité pravidlo při stavění padlo. Desetina navíc dnes už nestačí

Foto: Stavario

Kdo si dnes staví bydlení, neví, kdy a za jakou cenu se mu ho povede dokončit. Část lidí musí přehodnocovat své původní plány.

Reklama

Lidé, kteří začali stavět, zažívají šok. Ceny materiálů stouply tak, že některým z nich nestačí na dostavění vyčleněné peníze. Část lidí proto musí měnit stavební projekty za pochodu.

Článek

Pan Petr si se ženou plánovali splnit životní sen – na důchod si postavit velkou vícegenerační chalupu, kde by mohly pobývat i jejich děti s rodinami. Ač měli na projekt vysokou rezervu, přesto ho budou muset výrazně omezit nebo i zastavit.

„Pozemek jsme si koupili před rokem i s projektem oceněným na pět milionů. Hypotéku jsme dostali na 6,5 milionu a vypočítali jsme si to tak, že kdyby něco zdražilo, maximálně můžeme utratit 10 milionů korun. Když se však měla stavební firma na sklonku loňského roku pustit do práce, řekla, že to vyjde na 15 milionů, a další firma to odhadla dokonce na 17 milionů,“ popisuje muž bydlící v okolí Mladé Boleslavi, jak vysoké nové kalkulace byly.

I když oba manželé navrhli postavit jen jedno nadzemní patro, cena stavby by činila 11, respektive 12 milionů korun, což už si nemohli dovolit. „Nyní jsme ve fázi, kdy se rozhodujeme, zda celý projekt výrazně zmenšíme a projdeme novým stavebním řízením, nebo pozemek i s plánem prodáme, nebo zda to odložíme a budeme nuceni zaplatit pokutu za nevyčerpanou hypotéku,“ konstatuje 57letý muž.

Jaká varianta nakonec zvítězí, pan Petr nyní neví, ale se situací je smířený. „Je to smůla. Poctivě pracujeme a šetříme a je možné, že si náš sen nakonec nesplníme. Ale když se vžiji do situace uprchlíků z Ukrajiny nebo situace mladých rodin, které si vzaly hypotéku a nyní jim nemohou stačit peníze na to, aby dostavěly, tak se na naše potíže dívám trochu s nadhledem, i když nás to samozřejmě mrzí,“ dodává.

U pana Petra byl rozdíl v ocenění projektu dělaného v minulosti s nedávnou kalkulací stavebních firem extrémní, avšak data z Českého statistické úřadu ukazují, že i růst průměrné ceny všech stavebních prací a materiálových vstupů byl v posledních měsících nebývale prudký, a to zvláště u stavebních materiálů. Zatímco mezi lednem 2018 až červnem 2021 rostly každý měsíc meziroční přírůstky cenových indexů materiálu v řádu několika procent, od loňského července se přehouply nad deset procent a letos v lednu a únoru se podle statistiků už pohybovaly kolem dvaceti procent.

Pokud stejný vývoj cen porovnáme s rokem 2015, pak je růst cenových indexů v posledních měsících ještě markantnější. U stavebních prací dosahuje téměř 27 procent a u materiálů 34 procent. Zdražuje totiž takřka vše.

Podle investiční skupiny Trigema, jež se zaměřuje na developerskou a stavební činnost, situace na Ukrajině v podstatě okamžitě zvýšila ceny ropy a plynu, následkem čehož zdražila i doprava a některé důležité materiály.

„Nahoru jdou ceny betonu, betonových výztuží (až o 80 %), cihel (až 30 %), OSB desek (až 70 %). Stoupají i ceny komodit, jako jsou třeba nikl a hliník. Velmi strmě rostou ceny oceli i železa, kterých je na trhu akutní nedostatek,“ vypočítává Petra Martínková z developerské skupiny.

Významně rostou také ceny cihel, a to podle společnosti NeoBauTrade právě proto, že stouply ceny energií, hlavně plynu. Ačkoliv hlavní vstupní surovinu tvoří u cihel jíl a příměsi, jako třeba dřevěné piliny, majoritní složku výrobních nákladů nečiní.

Strach lidí z toho, co bude, dělá polovinu růstu všech cen, protože lidé se snaží předzásobit a nakupují i to, co nyní nepotřebují.
Josef Beneš, Stavario

„Běžně se k pálení cihel používá plyn, který tvořil donedávna zhruba 50 až 60 procent výrobních nákladů. Se zvyšující se cenou plynu roste i cena za tento stavební materiál. V důsledku aktuální situace nepředpokládáme, že by cena za plyn, tedy ani za cihly, v dohledné době klesala, ba právě naopak,“ uvádí Rostislav Koritar, projektový manažer společnosti NeoBauTrade, která dodává cihly ze Srbska, jež má s Ruskem dlouhodobý kontrakt na dodávky plynu za předem definované ceny, a tak zatím ceny zvyšovat nemusela.

Velkou otázkou podle něj je, jak se bude situace vyvíjet s ohledem na sankce uvalené na ruskou ekonomiku. „Pokud by došlo k zastavení dodávek plynu do Evropy, dopadne to zejména na průmyslové firmy. Vlády budou preferovat použití dostupného plynu pro vytápění domácností a jako první od jeho dodávek odstřihnou výrobní společnosti,“ dodává Koritar.

Podle Josefe Beneše ze společnosti Stavario, jež nabízí software pro řízení staveb, roste cena cihel také proto, že jich je na trhu nedostatek. Ten vyvolal fakt, že výrobci dodávají přednostně na velké developerské projekty a na individuální výstavbu v současnosti už tolik cihel nezbývá, a poptávka tak významně převyšuje nabídku. Vedle toho však významně roste také cena dřeva, které se dováželo z Ruska a je ho nedostatek, a armovacího železa, jež se používá například pro zpevnění základových desek.

„Tam tvoří velkou část ceny také energie. Navíc významným dodavatelem surovin (šrot, železná ruda) je právě Ukrajina, která teď prakticky nic nedodává. Minulý týden tak byly také stopnuty objednávky armovacího železa a nebylo jej možné ani objednat. Ceny se podle odhadů během tohoto týdne zvýší v průměru o 30 procent a pravděpodobně to není konečné,“ říká zakladatel Stavaria Beneš.

Podle něj však má významný vliv na růst cen stavebních materiálů všeobecná panika. „Strach lidí z toho, co bude, dělá polovinu růstu všech cen, protože lidé se snaží předzásobit a nakupují i to, co nyní nepotřebují. To dále zvyšuje poptávku a posiluje růst cen,“ říká majitel stavební firmy.

Anketa

Stavíte nebo plánujete v následujících 12 měsících stavět?
Ano
40,8 %
Ne
59,2 %
Celkem hlasovalo 4131 čtenářů.

Situaci ve stavebnictví dále zhoršuje odliv dělníků, kteří se vracejí bojovat na Ukrajinu, takže kromě nedostatku některého stavebního materiálu a jeho rostoucích cen se bude stavebnictví zakrátko potýkat ještě s větším nedostatkem dělníků než v minulosti. Dříve například trvalo postavit klasický zděný domek 4+1 o velikosti 150 metrů čtverečních 10 až 14 měsíců, nyní to jsou zhruba dva roky a kvůli nedostatku lidí se může tato doba dále prodlužovat.

Dlouhé čekání a nejistota z toho, zda lidé budou kvůli nárůstu cen schopni dokončit své stavby, podle Beneše negativně ovlivňuje chuť Čechů pouštět se do nových projektů. I z dat analytiků ze společnosti Seznam.cz je patrné, že stavitelský apetit návštěvníků internetu za poslední měsíc značně polevil.

„Co se týče stavebních materiálů, zdá se, že jde o oblast, kde se Češi chystají šetřit. Pokles hledanosti všech stavebních materiálů jako celku je o 25 procent slabší než před rokem,“ říká Tereza Fukátková, manažerka týmu analytiků Seznam.cz.

Ten, kdo se přece jen do stavby i v dnešní době pustí, musí mít podle architekta Jana Kasla připravenou na dostavění mnohem vyšší rezervu než dříve.

„Zatímco před rokem byla rozumná finanční rezerva ceny stavby kolem 10 procent, dnes už je to i 40 procent a smiřujeme se s tím, že to může být i horší. Nejen kvůli inflaci, ale i cenám některých materiálů. Navíc nárůst ceny není jediným problémem, dalším je nedostatek některých surovin a zpožďování dodávek jak v důsledku pandemie covidu-19, tak nedávného prudkého růstu cen energií a nově i války na Ukrajině,“ říká za JK Architekti Kasl, který zároveň předsedá České komoře architektů (ČKA).

Podle něj se však situace v horizontu letošního roku nezlepší, i když se možná cenová hladina usadí, avšak na úroveň jako před třemi či pěti lety se nevrátí. Co se týče nových projektů, platí však podle Kasla to, že lépe už bylo a odkládání nemá příliš velkou cenu.

„Spíš je dobré zvážit, jaký prostor lidé skutečně potřebují. Odhadovat dnes něco je náročné, ale rekonstrukce bydlení – přestavba či nástavba –, ta dává smysl vždy,“ je přesvědčen předseda ČKA.

Reklama

Doporučované