Hlavní obsah

Manažeři v „mamutí“ kauze zmizelých iPhonů vypnuli datové úložiště

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Datové úložiště e-shopu Mamut.cz mohlo obsahovat důležité informace o tom, co se stalo se 107 tisíci iPhony. Cloud ale nechali manažeři vypnout.

Reklama

V kauze e-shopu Mamut se nehledá jen 107 tisíc zmizelých iPhonů. Vypařila se též data, která si obchod ukládal na cloud u sesterské firmy. Dohodu o vypnutí úložiště podepsali manažeři Mamutu a firmy Plus4U z koncernu Unicorn.

Článek

V obří kauze e-shopu Mamut.cz a 107 tisíc zmizelých iPhonů se stále neví, kde zařízení skončila, ani kde je několik miliard korun za zmizelou elektroniku.

Přitom hned na začátku případu vyšetřovaného Národní centrálou proti organizovanému zločinu, došlo k vypnutí datového úložiště, které obchodu provozovala jeho sesterská firma Plus4U Net.

O byznysu Mamutu a na něj napojených firem stále chybí řada důležitých informací. Není třeba stále jasné, jak a kam vlastně mohlo 107 tisíc iPhonů a 361 tisíc sluchátek AirPods zmizet, stejně jako za ně získané peníze. O to překvapivější je vypnutí cloudu.

„Ukončení jakékoliv smlouvy těsně před zahájením insolvenčním řízení podléhá zvýšenému zkoumaní ze strany insolvenčního správce. O to více to platí pro ukončení smlouvy o provozu datového úložiště, kdy tato smlouva byla ukončena dohodou. Toto ukončení smlouvy považuji za velmi nestandardní, protože v celém řízení se potýkám s nedostatkem informací a důkazů,“ sdělil pro Byznys SZ insolvenční správce Mamutu Pavel Fabian.

Obchod Mamut, respektive jeho provozovatel firma Mammoth, patří do skupiny Plus4U, kterou ovládá stejně jaké celý koncern Unicorn miliardář Vladimír Kovář starší. Unicorn však tvrdí, že o machinacích okolo Mamutu nic nevěděl a sám je podvedený.

Firma Plus4U přímo ovládající Mamut se ostatně letos v březnu, tedy na samotném počátku kauzy, obrátila na policii kvůli podezření z podvodu. A byl to samotný Mamut (respektive jeho provozovatel firma Mammoth), kdo na sebe na konci března podal insolvenční návrh.

O co jde v kauze Mamut

E-shop Mamut provozovala firma Mammoth ze skupiny Unicorn miliardáře Vladimíra Kováře staršího. Přes Mamut putovalo do navázaných firem J.A.E. a SBJ Trade podnikatele Břetislava Janouška velké množství elektroniky značky Apple. Janoušek měl významný vliv na dění v Mamutu. Na přísunu telefonů, sluchátek a dalších zařízení do Mamutu se výrazně podíleli operátor T-Mobile a společnost J&T Leasing.

Na sklonku roku 2022 ale Janouškovy firmy přestaly platit a Mamut upadl do finančních problémů. V prvním pololetí roku 2023 vyústila situace v krach Mamutu. Zároveň se zjistilo, že chybějí nejen 107 tisíc iPhonů a 361 tisíc sluchátek AirPods, ale i peníze za ně utržené.

T-Mobile a J&T Leasing hlásí škody v miliardách korun. Samotný Unicorn, do jehož koncernu Mamut patří, se označil za oběť podvodu. Kauzu vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Detektivní práce

Společnosti Plus4U a Mamut vyvolaly trestní a insolvenční řízení, tedy procesy, jejichž zdar logicky odvisí od dostupnosti informací. Paradoxně to ale byli právě vrcholoví představitelé Plus4U a Mamutu, kdo krátce po vypuknutí kauzy umožnil vypnutí datového úložiště. To přitom mohlo obsahovat důležité informace pro objasnění případu.

„V celém insolvenčním řízení se potýkám s nedostatkem informací a důkazů. Je to v podstatě detektivní práce. Mám za to, že na předmětném datovém úložišti může být komunikace dlužníka s obchodními partnery, objednávky, faktury, naskenované smlouvy, respektive databáze smluv, předávací protokoly, pohyb zboží. Tedy velmi důležité důkazy a informace, které by mohly přispět k rozklíčování mnoha otázek a ke zvýšení uspokojení věřitelů. V neposlední řadě by tyto informace a důkazy mohla využít policie,“ uvedl insolvenční správce Mamutu.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma vazeb okolo firem Mammoth, Plus4U a Unicorn.

Zástupci Mamutu na otázku, jaká data byla na úložišti, neodpověděli. Mluvčí Plus4U v odpovědích na otázky redakce SZ Byznys hlavně zaútočila na věřitele, s nimiž má nyní Plus4U silně pošramocené vztahy.

„Tvrzení o nedostupnosti či ztrátě dat je účelovou difamační argumentací věřitelů, kteří se snaží těmito kroky zakrýt svoji roli v rámci spáchaného podvodu,“ reagovala mediální zástupkyně Plus4U Aneta Havlová.

Stejně jako obě společnosti neodpověděly na dotaz ohledně dat na cloudu, nechaly bez odpovědi i otázku, proč úložiště zrušily jen krátce po zahájení insolvenčního a trestního řízení. Firmy rovněž nesdělily, co se stalo s daty na cloudu poté, co byla smlouva o provozu úložiště ukončena.

Privátní dokumenty

Z posledního zveřejněného zápisu věřitelského výboru e-shopu vyplývá, že o data z cloudu se zajímal také insolvenční správce Mamutu. Odpověď Plus4U Net na žádost správce je součástí veřejného insolvenčního spisu společnosti Mammoth, která obchod Mamut.cz provozovala.

Přestože je firma Plus4U Net sesterskou společností Mamutu, v odpovědi insolvenčnímu správci uvádí, že nemá a nikdy neměla přístup k soukromým dokumentům Mamutu. Ten si měl úložiště spravovat sám, zatímco Plus4U jen poskytovala online prostor.

„Smlouva byla s účinností ke dni 31. března 2023 ukončena dohodou smluvních stran, a to z důvodu insolvence dlužníka (firmy Mammoth – pozn. red.). V návaznosti na kroky dlužníka z přelomu března a dubna tohoto roku, kdy dlužník přestal hradit za služby systému a následně podal dlužnický insolvenční návrh, jevilo se jako logické, že žádná ze stran smlouvy s ohledem na insolvenci dlužníka nadále nemá zájem na trvání smlouvy,“ stojí v odpovědi firmy Plus4U Net správci Mamutu.

Ukončení smlouvy bylo podle Plus4U Net v dané situaci logickým krokem odpovídajícím péči řádného hospodáře. Data Mamutu byla následně podle Plus4 Net přepsána daty jiných uživatelů cloudu.

„Samozřejmě v majetkové podstatě jsou finanční prostředky pro to, abychom hradili služby datového úložiště i po prohlášení úpadku. Na straně dlužníka tedy nebyl ekonomický důvod smlouvu ukončovat,“ reagoval na dotaz SZ Byznys insolvenční správce Mamutu Fabian.

Manažerské podpisy

Redakce SZ Byznys zkoušela u Mamutu i Plus4U zjistit, kdo vlastně ukončení smlouvy u cloudu podnítil. Ale ani na tuto otázku se zatím nepodařilo získat odpověď.

Podle zjištění redakce je pod dohodou o ukončením kontraktu za Plus4U Net podepsaný předseda představenstva David Kimr. Ten je nejen šéfem Plus4U, ale i vrcholovým manažerem celého Unicornu. Tedy sesterské skupiny Plus4U.

Kromě Kimra podepsal dokument o ukončení provozu datového úložiště za Plus4U Net ještě další člen představenstva Ivo Růžička. Za Mamut dohodu uzavřeli oba jednatelé Jan a Ondřej Měřinští.

Podpis jednatelů Mamutu na dohodě o zrušení cloudu s informacemi e-shopu kontrastuje s faktem, že si v červenci při výslechu u insolvenčního soudu nemohli vzpomenout na řadu důležitých věcí ohledně Mamutu. Týkalo se to zejména vztahů e-shopu s firmami J.A.E. a SBJ Trade.

Společnosti SBJ Trade a J.A.E. hrají v kauze klíčovou roli. Právě do těchto společností směřovala přes Mamut elektronika Apple za účelem jejího dalšího pronájmu nebo splátkového prodeje. A právě z těchto firem se nakonec ztratila. Není však dosud jasné, na základě jakých smluv obě firmy z Mamutu odebíraly a kdo všechno o tom věděl.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma obchodních vazeb okolo e-shopu Mamut.cz.

Firmy SBJ Trade a J.A.E. ovládá Břetislav Janoušek. Právě tento bývalý šéf knihkupeckého řetězce Neoluxor je v případu jednou z nejdůležitějších postav. Organizoval tok zboží do Mamutu i z Mamutu. Loni byl Janoušek dokonce součástí manažerské platformy nazvané Top Management sdružující významné postavy celého koncernu Unicorn.

Z pohledu policie je v kauze vedle jednatelů e-shopu Janoušek hlavním podezřelým. Policie tak Janouškovi i jednatelům Měřinským zajistila nemovitosti, nikdo ale zatím obviněný nebyl.

Zvláštní krok Mamutu a Plus4U v podobě vypnutí cloudu se stal novou rozbuškou v již tak vyhroceném vztahu věřitelů Mamutu společností J&T Leasing a T-Mobile s Kovářovým Unicornem. Operátor T-Mobile a později i J&T Leasing zajišťovaly přísun iPhonů a další elektroniky do Mamutu. T-Mobile i J&T Leasing se ale dušují, že netušily nic o tom, že zařízení směřují z Mamutu ještě někam jinam.

Vztahy s hlavním podezřelým

Faktem však je, že manažeři T-Mobilu a J&T Leasingu kvůli obchodům s Mamutem intenzivně komunikovali s Břetislavem Janouškem. Unicorn popisuje jejich vztahy s Janouškem jako klíčové pro rozpletení celé kauzy.

Kvůli případu skončil šéf J&T Leasingu Vlastislav Nešetřil. Podle něj se tváří v tvář takovémuto průšvihu jinak zachovat nešlo. Zároveň ale trvá na tom, že to byla J&T Leasing, kdo se stal obětí podvodu. Firma by podle Nešetřila nic do Mamutu nedodávala, pokud by neměla uzavřenou smlouvu s Mamutem, že drtivá většina zařízení má jít do koncernu Unicorn. Plus4U a Unicorn se hájí tím, že o takové smlouvě nevěděly.

Už i tak dost napjaté vztahy J&T a T-Mobilu s Unicornem se kvůli nyní kvůli novým informacím o vypnutí cloudu ještě více vyhrotily. Na jednání věřitelského výboru v polovině listopadu udělal advokát J&T Leasingu z vypnutí úložiště jedno z hlavních témat.

„Zástupce J&T Leasingové společnosti v této souvislosti považuje za zarážející, že smlouva s Plus4U Net byla ukončena zpětně po dni zahájení insolvenčního řízení,“ stojí v publikovaném zápisu z věřitelského výboru.

„Jednání směřující k ukončení smlouvy s Plus4U Net je tak mimořádně nestandardní. Zástupce J&T Leasingové společnosti považuje za vhodné, aby insolvenční správce prověřil okolnosti ukončení Smlouvy s Plus4U Net, zajištění zálohy dat a zda nedocházelo na straně dotčených osob ke snaze zamezit přístup k informacím ohledně řízení dlužníka a nakládání s jeho majetkem,“ píše se dále v dokumentu o jednání věřitelského výboru.

Reklama

Doporučované