Hlavní obsah

Holport miliardáře a těžaře kryptoměn je v troskách, viní se z podrazů

Foto: Callisto Network, Seznam Zprávy

Miliardář Petr Otava (vlevo) a podnikatel Vladimír Vencálek jsou hlavními protagonisty sporu o projekty datových center.

Reklama

Na jedné straně byly projekty datových center, na druhé straně se mělo bohatnout na kryptoměně Callisto a aplikacích běžících na jejím blockchainu. Místo společného byznysu ale mezi hlavními protagonisty propukl ostrý konflikt.

Článek

Ještě před nedávnem byl podnikatel Vladimír Vencálek označován za jednoho z nejvýznamnějších těžařů kryptoměn v České republice. Plánoval výstavbu datových center stejně jako byznys založený na blockchainu Callisto Network a kryptoměně Callisto. A to ve spolupráci s velkými jmény tuzemského byznysu.

Nyní se ale Vencálkovo podnikání dostalo pod silný tlak obchodních partnerů a investorů v čele s miliardářem Petrem Otavou a jeho skupinou MTX. Investoři jsou nespokojení se stavem projektů datacenter i se situací okolo kryptoměny Callisto, jejíž hodnota se výrazně propadla.

Část investorů dokonce Vencálka a jeho firmy obvinila z podvodu. Naopak Vencálek tvrdí, že je to on, kdo byl poškozený bývalými partnery, kteří se ho údajně pokoušejí obrat o majetek.

Přitom ještě v dubnu 2022 vše vypadalo ideálně. Skupina MTX Group miliardáře Petra Otavy oznámila vstup do Vencálkova holdingu Invictus Development. Celkový objem předpokládaných investic tehdy MTX vyčíslila na jednu miliardu korun.

„Spolupráce se skupinou MTX Group nám poskytuje stabilního partnera a zkušenosti s rozsáhlými projekty a významným způsobem zvyšuje rychlost expanze plánovaných data center na evropský trh,“ pochvaloval si loni na jaře Vencálek v tiskové zprávě vydané MTX Group.

Blockchain

Blockchain je technologií umožňující lidem, aby si prostřednictvím internetu bezpečně vyměňovali nebo vytvářeli záznamy bez prostředníka (například notáře, banky, správce databáze). Na jeho provozu se totiž místo centrálního správce podílejí přímo jeho uživatelé. Každý se může zapojit jak přímo do ověřování transakcí (u těžby kryptoměn), tak do hlídání těch, kdo v daném blockchainu transakce ověřují.

Místo spolupráce konflikt

Po necelém roce ale bylo všechno jinak. Otavova skupina využila většinového podílu ve společných firmách určených na budování datových center a Vencálka odvolala z jejich orgánů.

„V průběhu spolupráce na datových centrech jsme zjistili, že pod jeho (Vencálkovým – pozn. red.) vedením došlo k řadě pochybení a nesrovnalostí, které jsme následně verifikovali expertními posudky a forenzním auditem. Je otázkou, která teprve bude řešena, zda se tak dělo omylem, či úmyslně, ale výsledek spolupráce s ním je určitě velkým zklamáním,“ uvedl David Bečvář, místopředseda představenstva MTX Group.

Rozčarování neskrývá ani další z investorů Zbyněk Kareš, spoluzakladatel přední tuzemské přepravní firmy CS Cargo.

„Byl jsem od samého začátku obelhán stejně jako ostatní investoři a věřitelé pana Vencálka a jeho firem. Dnes se na to bohužel nejde dívat jinak než jako na podvodný případ s burzou FTX,“ sdělil Kareš.

Samotný Vencálek však příčiny situace popisuje zcela jinak. Přestože má ve firmách na výstavbu datacenter stále podíl, tvrdí, že v podstatě neprávem přišel o kontrolu nad těmito společnostmi. A tím i nad projekty datacenter v Sokolově a Kladně.

Stopka pro financování

„Do dnešního dne neznám jediný důvod mého odvolání,“ řekl Vencálek. „Partneři porušili dohody a z toho nám vznikly škody v řádu stovek milionů korun,“ dodal s tím, že je připravený peníze vymáhat.

Vencálek navíc viní miliardáře Otavu z toho, že zastavil financování společných projektů, a tím dostal do problémů firmy stavějící datová centra.

„Zastavení financování datacenter je samozřejmě plně v souladu s právem a je jen důsledkem jednání pana Vencálka. Je zcela nepochybné, že podstatné informace předané investorům a akcionářům nebyly úplné ani pravdivé,“ reagoval Bečvář z MTX Group.

Vedle projektů datových center má případ ještě druhou větev. Týká se kryptoměny Callisto a aplikací, které Vencálkovy firmy vyvíjely na blockchainu Callisto Network. Do této části Vencálkova byznysu prostřednictvím jedné z jeho firem investovaly nižší desítky movitých českých investorů. Podle informací od Vladimíra Vencálka to bylo kolem 90 milionů korun.

Jenže hodnota kryptoměny Callisto se dramaticky propadla. Její aktuální cena je jen zlomkem hodnot z loňského roku, což mezi investory vyvolalo značnou nevoli.

Insolvenční návrhy

Situace se vyostřila v září. Tehdy bývalí Vencálkovi partneři podali insolvenční návrh na dvě jeho firmy, konkrétně Invictus Development a Invictus Mining. O zahájených insolvenčních řízeních a sporech Otavy s Vencálkem již informoval také deník e15.

„Dlužník nepostupuje v rámci investic řádně, když tyto nejsou dostatečně diverzifikovány a jejich podstatná část byla použita na nákup vysoce rizikové virtuální kryptoměny Callisto Network,“ popsal jeden z věřitelů ve zveřejněné přihlášce své pohledávky do insolvenčního řízení s Invictus Mining.

„Současně dlužník (Invictus Mining – pozn. red.) o své činnosti neposkytoval jakékoliv informace. Lze shrnout, že se dlužník nejen odklonil od smluvních ujednání a smlouvu ve znění jejích dodatků podstatně porušil, ale rovněž mě jako investora uvedl v omyl,“ napsal dále jeden z věřitelů.

Mezi věřiteli je i šéf největší advokátní kanceláře Havel & Partners Jaroslav Havel. „Patřím se svou drobnou investicí do měny Callisto a fondu Invictus Mining mezi skupinu zhruba 20 investorů poškozených pány Vladimírem Vencálkem a Karlem Fillerem. Podle nám dostupných informací svěřené peníze použili v rozporu s dohodami a v rekordním čase naši investici zcela znehodnotili. V současné době spolu s některými dalšími poškozenými kompletujeme informace pro právní postup vůči oběma pánům,“ sdělil Havel.

Vencálkova firma insolvenční návrh odmítla a označila za šikanu. „Dlužník má za to, že by soud měl návrh odmítnout pro jeho šikanózní povahu, popřípadě zamítnout pro absenci znaků úpadku dlužníka jak ve formě platební neschopnosti, tak ve formě předlužení,“ reagovala společnost ve vyjádření zaslaném do insolvenčního rejstříku.

Insolvenční návrh pak Vencálkova společnost dala do přímé souvislosti s bojem o ovládnutí projektů datacenter, o něž se v současnosti technologický podnikatel Vencálek přetahuje s miliardářem Otavou.

Reklama

Související témata:
Invictus development
Callisto Network (CLO)
Vladimír Vencálek

Doporučované