Hlavní obsah

O firmu s licencí ČNB se válčí za pomoci ochranky i exekutorů

Foto: Daniel Novák

Budova v Praze 10 na Kubánském náměstí, v níž sídlí společnost Fair Credit Czech.

Reklama

O společnost Fair Credit Czech vedou boj dvě znepřátelené skupiny byznysmenů. Obě tvrdí, že padlou úvěrovou firmu vlastní.

Článek

U vstupu do kanceláří společnosti Fair Credit Czech postává ochranka. Pečlivě kontroluje osoby, které chtějí vstoupit. Je to výraz ostrého boje mezi byznysovými skupinami o kontrolu firmy, která má licenci České národní banky na poskytování spotřebitelských úvěrů.

Hlavní strany konfliktu se obviňují z pokusů o nepřátelské převzetí firmy. Aktuálně není jasné, kdo Fair Credit Czech reálně kontroluje. Jedna strana konfliktu poslala do Fair Creditu exekutory, druhá odpověděla insolvenčním návrhem.

V obchodním rejstříku se majitel Fair Credit Czech jen za poslední měsíc změnil hned dvakrát.

Nejdříve se 12. října objevila v rejstříku jako nový vlastník úvěrové firmy společnost Rosebary Capital & Investments. Je to paradoxně stejná společnost, která nechala v září na Fair Credit Czech poslat exekutory. Jako akcionář společnosti Rosebary Capital & Investments je zapsaný podnikatel Ivo Krsek.

Již 25. října se však údaje o vlastnictví Fair Credit Czech v rejstříku opět změnily. Jako nový majitel byla zapsána firma eMedic Global podnikatele Jaroslava Ptáčka.

Insolvence proti exekuci

Po této změně se v insolvenčním rejstříku objevil insolvenční návrh podepsaný samotnou firmou Fair Credit Czech. Obecně platí, že insolvenční řízení ruší účinky exekuce. Na vyvolání insolvenčního řízení s firmou upozornil deník E15.

Redakce SZ Byznys dala prostor pro vyjádření všem zúčastněným stranám. Podílník Rosebary Capital & Investments Krsek si vyžádal otázky e-mailem, poté na ně však již nereagoval.

Redakci se podařilo získat vyjádření jeho klíčového obchodního partnera Jana Fišera ze společnosti Grimastar, která vystupovala jako věřitel Fair Credit Czech. V létě Grimastar sice postoupil pohledávky na Rosebary Capital & Investments, v kauze je však nadále aktivní.

Obě strany konfliktu hájí svůj postup tím, že se jejich protivník snažil z Fair Credit Czech vyvést majetek. A zároveň popírají, že by se samy vyvádění jakýchkoliv aktiv dopustily.

„Podle mých informací byla exekuce obranou proti tomu, aby ze společnosti docházelo k odčerpávání finančních prostředků,“ řekl Fišer z Grimastaru.

„Insolvenční návrh jsem podal na doporučení právních zástupců kvůli tomu, abychom firmu ochránili proti dalším útokům,“ reagoval majitel eMedic Global Jaroslav Ptáček.

Kdo je tady majitel?

Obě strany tvrdí, že jsou právoplatným majitelem Fair Credit Czech. Zároveň svého protivníka viní z pokusů o nepřátelské převzetí firmy.

Aktuální situace je taková, že Rosebary Capital & Investments ve spolupráci s Janem Fišerem z Grimastaru fyzicky kontrolují kanceláře Fair Credit Czech v Praze 10 na Kubánském náměstí. A to za pomoci speciální ochranky střežící vstup do prostor firmy.

Na druhou stranu je eMedic Global aktuálně zapsaný jako vlastník Fair Credit Czech. A podle informací SZ Byznys takto komunikuje i s Českou národní bankou, pod jejíž dohled Fair Credit Czech spadá.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma skupin soupeřících o společnost Fair Credit Czech.

Situace se však může rychle opět změnit. Městský soud v Praze vydal 3. listopadu usnesení, podle něhož se má do rejstříku opět zapsat vlastnictví firmou Rosebary Capital & Investments. A to kvůli tomu, že podle soudu panují pochybnosti o obsahu listin, na jejichž základě došlo k zapsání poslední změny vlastníka. Rozhodnutí však není pravomocné, lze se proti němu odvolat.

„Z obsahu rejstříkového spisu je zřejmé, že otázka, kdo je jediným společníkem zapsané osoby (Fair Credit Czech, pozn. red.), je sporná,“ stojí ve soudním usnesení podepsaném vyšší soudní úřednicí Pavlínou Moravcovou. „Za této situace bude třeba ke zjištění, kdo je jediným společníkem zapsané osoby, provést dokazování,“ uvádí dále usnesení.

Různí prodejci

Obě strany si stojí za tím, že jsou jejich vlastnické nároky na vlastnictví úvěrové firmy Fair Credit Czech oprávněné. Pramenem sporu je však fakt, že každá z nich kupovala finanční společnost od někoho jiného.

V případě Rosebary Capital & Investments to byla transakce s brněnskou firmou Ekonprofi. Ta byla do října zapsaná jako jediný společník Fair Credit Czech.

Jenže podnikatel Jaroslav Ptáček a jeho firma eMedic Global argumentují právními dokumenty z letošního jara, že Fair Credit Czech převzala firma White Cluster. A to navzdory faktu, že se tato změna neobjevila v obchodním rejstříku.

„Společnost jsem kupoval od vlastníka (společnosti White Cluster, pozn. red.), což jsem si několikastupňově ověřil,“ uvedl šéf eMedic Global Ptáček.

Jenže podle jeho protivníků z Rosebary Capital & Investments se firma White Cluster nikdy skutečným majitelem Fair Credit Czech nestala. Tvrdí, že z transakce kvůli nezaplacení ceny sešlo. To však Ptáček z eMedic Global popírá.

Aktéři v pozadí

V rámci boje o Fair Credit Czech se začínají objevovat také informace o aktérech v pozadí byznysové války.

Podle zjištění redakce SZ Byznys s firmou Rosebary Capital & Investments úzce spolupracuje právě Jan Fišer ze společnosti Grimastar. Mimo jiné se podílel na povolání speciální ochranky ke dveřím do kanceláří Fair Credit Czech.

Fišer byl v roce 2021 odsouzený kvůli svému angažmá v kauze související s výstavbou fotovoltaické elektrárny Ševětín. Aktuální čelí obžalobě a soudu kvůli podezření z dalšího majetkového trestného činu. Vinu ve všech případech popřel. Fišer je navíc jako fyzická osoba v insolvenci.

Fišerovým protivníkem je v této kauze podle informací SZ Byznys lobbista Tomáš Horáček. Na jeho angažmá ukázal i právní dokument zveřejněný v insolvenčním rejstříku ze strany Rosebary Capital & Investments.

Horáček je klíčovým aktérem kauzy se zmanipulovanými zakázkami ve Fakultní nemocnici Bulovka. Vinu přiznal a se státním zástupcem uzavřel dohodu o vině a trestu. Horáčkovo vyjádření k jeho roli v případu Fair Credit Czech se zatím redakci nepodařilo získat.

Fair Credit Czech patřil původně do skupiny Fair Credit ovládané podnikatelem Martinem Nejedlým. Dříve měl ve společnosti podíl rovněž byznysmen Petr Stuchlík. Ten však jako podílník odešel v roce 2018, když se za ANO ucházel o post pražského primátora.

Hospodaření klíčových firem z holdingu bylo v posledních letech ztrátové. Přesto skupina pokračovala v získávání nového kapitálu od drobných investorů prostřednictvím půjček, směnek a investičního fondu.

V roce 2022 však problémy Fair Creditu vyhřezly naplno a z jeho bankrotu se stala bezprostřední hrozba.

Zhruba v září 2022 se na scéně objevila společnost Grimastar. Přišla za investory z firem okolo Fair Creditu s nabídkou, že od nich pohledávky postupně vykoupí. Fišerem zastoupená firma slibovala splatit tyto závazky během deseti let.

Kauza bývalé skupiny Fair Credit na Seznam Zprávách

Reklama

Doporučované