Hlavní obsah

Slunečný kraj přeje solárům. Na jihu Moravy musí posilovat síť

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Distributor EG.D chce proinvestovat o téměř dvě miliardy Kč více než loni, aby umožnil lidem připojovat nové obnovitelné zdroje. Někde už se počítá s výkonem solárů vyšším, než má jaderná elektrárna.

Článek

Minulý rok byl pro provozovatele distribuční soustavy EG.D náročný z pohledu připojování velkého počtu solárních elektráren. Distributor elektřiny proto musel dokonce některé žádosti o připojení zdroje s přetokem odmítat. A zájem o připojení nových výroben do sítě pokračuje i letos.

Loni EG.D zprovoznilo kolem 330 MW výkonu fotovoltaických elektráren a 37 MW ostatních zdrojů, kam spadají bioplynové stanice, kogenerační jednotky a malé větrné elektrárny. Oproti tomu v roce 2022 bylo na území jižních Čech, jižní Moravy a Vysočiny připojeno 103 MW ve FVE a 17 MW v ostatních elektrárnách.

Kapacita zasmluvněného výkonu, na který jsou už uzavřeny smlouvy a který má být připojen do sítě, v příštích letech podle EG.D výrazně vzroste. „Bude dosahovat v řádech vyšších stovek MW v ročním připojení,“ říká Libor Kolář, vedoucí rozvoje sítí EG.D.

Nyní je největší rezervovaný výkon v Sokolnicích a Otrokovicích v Jihomoravském kraji, kde jde o 2400 MW, což odpovídá dvěma blokům jaderné elektrárny. Samozřejmě jde o špičkový výkon za příznivého počasí. Hrozí proto vyčerpání možností pro připojení dalších zdrojů.

Náš odhad je, že se budeme letos i v dalších letech držet kolem 500–600 žádostí o připojení týdně.
Libor Kolář, vedoucí rozvoje sítí EG.D

Počet žádostí o připojení nových zdrojů do soustavy byl loni rekordní. „Situace, která kulminovala na přelomu let 2022 a 2023, kdy jsme řešili kolem 1100 žádostí zákazníků týdně, se snížila na polovinu. V posledních měsících se držíme v objemu kolem 600 žádostí o připojení týdně,“ uvedl Kolář.

Na této úrovni by se měl počet žádostí ustálit. „Náš odhad je, že se budeme letos i v dalších letech držet kolem 500–600 žádostí o připojení týdně,“ dodává Kolář.

Vyššímu počtu zdrojů v síti se musí distributor přizpůsobit. Proto letos bude objem investic do modernizace a posílení distribuční sítě stoupat. Celkové investice EG.D se vyšplhají na 10,1 miliardy Kč. Loni to bylo 8,2 miliardy, v roce 2022 proinvestovala 6,7 miliardy Kč.

Nyní je pro EG.D klíčové, aby šlo nové elektrárny připojit. Na úrovni vysokého a nízkého napětí chce EG.D tento rok vybuduje 5500 staveb jako rozvodny, trafostanice a pokládky kabelů v každým kraji, do nějž jeho distribuční území zasahuje. V každém kraji EG.D proinvestuje jednu až 1,5 miliardy Kč.

Území EG.D ale zasahuje i do menší části Olomouckého kraje. „V okresu Prostějov se bavíme jen o stovkách milionů Kč,“ říká proto vedoucí správy sítě EG.D Bohdan Důbrava.

Výstavbu však zpomalují majetkoprávní spory. Od začátku roku je však v platnosti nový liniový zákon, který by měl vybudování některých staveb ulehčit.

Novinky v legislativě by mohly pomoci například u chystané rozvodny Prostějov–západ. „Vlastníme pozemek pro výstavbu rozvodny od roku 2019. V současné době máme nevypořádaný poslední pozemek z důvodu dědického řízení. V případě, že se nedokážeme dohodnout s vlastníkem, chtěli bychom využít novely liniového zákona a jít cestou mezitímního rozhodnutí, abychom mohli stavět,“ říká Důbrava s tím, že tato rozvodna pomůže na území aglomerace Prostějova připojovat nové zdroje.

Další výzvou pro distributory je také instalace smartmeterů, neboli chytrých elektroměrů, které musí začít zavádět od poloviny letošního roku. Ze zákona mají distributoři tuto povinnost u odběrných míst se spotřebou nad šest MWh. „Rozhodli jsme se, že půjdeme nad rámec a budeme je implementovat do všech dvoutarifních měření. Letos bychom se chtěli dostat na desítky tisíc,“ říká místopředseda představenstva EG.D Pavel Čada. Do roku 2030 by mělo EG.D nainstalovat 800 tisíc smartmeterů.

Reklama

Doporučované