Hlavní obsah

Ceny plynu vyskočí. Pocítí to i ti, kterým se zdražení dosud vyhýbalo

Foto: Shutterstock.com/Jin Odin

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) budou pro mnohé budoucí ceny energií šokem.

Reklama

Rostoucí ceny plynu v následujících měsících zasáhnou i ty, kterým se zatím vyhýbaly. Dodavatelé energií už pro své zákazníky chystají nové ceníky. Nestabilita na trzích společnostem ztěžuje odhadovat, kam cena bude směřovat.

Článek

Letos končí dlouhodobé smlouvy na dodávky energií statisícům lidí. Dodavatelé domácnostem nabídnou nové kontrakty, do kterých však nakupovali elektřinu a plyn za vysoké ceny. Tyto odběratele tak čeká cenový skok, ale nárůst se nevyhne ani ostatním.

Nárůst ceny plynu bude pro mnoho lidí tvrdý. Koho ještě nedohnalo zdražování plynu, tak se tak určitě stane na podzim.
Petr Čambala, řídící konzultant EGÚ Brno

„U elektřiny bude nárůst ještě tlumený cenou za distribuci,“ říká Petr Čambala, řídící konzultant EGÚ Brno, který varuje, že nové produkty budou velmi drahé. Cena za distribuci elektřiny tvoří ve vyúčtování přes polovinu celkové ceny a částečně tak rozmělňuje cenový růst komodity.

„Nárůst ceny plynu bude pro mnoho lidí tvrdý. Koho ještě nedohnalo zdražování plynu, tak se tak určitě stane na podzim, protože zemní plyn v zásobnících, který je teď nakupovaný a uskladňovaný, je drahý plyn,“ vysvětluje Čambala.

Před růstem cen energií, který může nastat v následujících měsících, varoval minulý týden ve svém projevu i premiér Petr Fiala (ODS). „Vážení spoluobčané, víte, že k vám chci být maximálně otevřený. Nárůsty cen energií, které nás čekají v dalších měsících, budou pro mnohé z vás šokem,“ uvedl.

Velkoobchodní ceny plynu strmě rostou od loňského podzimu. Na začátku října překonal hranici 109 eur, v prosinci pak na spotu jeho cena vyskočila na 177 eur za MWh. Od začátku války na Ukrajině cena plynu na evropských trzích ještě více kolísá, především kvůli výhružkám ze strany Ruska ohledně zastavení dodávek suroviny do Evropy. V březnu dokonce cena překonala rekord 251 eur.

Změna prodejní ceny zemního plynu pro část našich zákazníků (…) proběhne s velkou pravděpodobností, vzhledem k situaci, od září.
Miroslav Vránek, mluvčí Pražské plynárenské

Nyní se cena zemního plynu drží nad 90 eury. „Burzovní výhled indikuje malý růst, který bude pokračovat i v roce 2023. Zatím se tedy zdá, že by cena plynu měla být v rámci nového normálu relativně stabilní. K hodnotám z minulých let se ale vracet nebude,“ vysvětluje Michal Kulig, ředitel dodavatele energií Yello.

Své zákazníky na nárůst cen plynu proto připravují i energetické firmy. „Změna prodejní ceny zemního plynu pro část našich zákazníků, kteří využívají základní ceník Standard a produkty na něj přímo navázané, proběhne s velkou pravděpodobností, vzhledem k situaci, od září,“ říká mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Ceník plynu měnila Pražská plynárenská naposledy na začátku června. Od září dodavatel chystá i některé nové produkty. „Před zimní sezonou nelze, vzhledem k současnému vývoji, vyloučit zvýšení prodejní ceny zemního plynu. Aktuálně je celá věc ještě ve fázi přípravy a analýz,“ sdělil Vránek.

Dodavatelé si vzhledem k nepříznivé situaci na evropských trzích netroufají předpovídat, kam se ceny energií mohou dostat a jaké zdražení mohou klienti čekat. „Jen v průběhu června cena plynu na evropských trzích narostla o 50 procent. V tuto chvíli jsou proto jakékoliv seriózní odhady prakticky nemožné,“ říká mluvčí innogy Pavel Grochál.

Vývoj se ale jistě promítne i do cen produktů. „U smluv na dobu neurčitou to zatím bohužel na nějakou stabilizaci nevypadá, volatilita na velkoobchodních trzích je stále kvůli nejistotě okolo dodávek ruského plynu obrovská,“ říká Grochál.

V případě innogy také končí každý měsíc v roce určité skupině zákazníků dlouhodobá smlouva. „Vzhledem k tomu, co se na evropských energetických trzích dělo v posledním roce, musí zákazníci počítat se skokovým nárůstem ceny,“ upozorňuje Grochál.

Pražská energetika naposledy upravovala ceny plynu od května, kdy se domácnostem zvýšily zálohy průměrně o 30 procent. „Další zvyšování cen zatím neplánujeme, nicméně právě vzhledem k turbulentní situaci na velkoobchodním trhu nelze úpravu cen vyloučit,“ říká mluvčí PRE Karel Hanzelka.

PRE však má jednotky tisíc zákazníků, kteří mají fixované ceny plynu. „Konce fixací jsou víceméně rovnoměrně rozloženy do celého roku, na podzim může jít o stovky, nanejvýš nižší tisíce zákazníků s končící fixací,“ uvádí Hanzelka.

Společnost Yello naposledy zvedla ceník v květnu, ale aktuálně opět dochází k růstu cen komodity. „Proto lze očekávat úpravu cen. Situaci nyní analyzujeme, proto konkrétní termín ani výši nevíme,“ říká Kulig.

Energetická politika Ruska může s cenou zemního plynu ještě zahýbat, ale na křivku budou tlačit i další faktory. „Situaci také zásadním způsobem ovlivní počasí, tedy jak studená bude zima,“ dodává Kulig.

Dopady drahých energií by od října mohl zmírnit alespoň úsporný tarif, který na pomoc domácnostem chystá vláda. Konkrétní sleva se bude odvíjet od typu tarifu a spotřeby elektřiny či plynu. Úspory se projeví na fakturách zákazníků hned ve formě nižších záloh, které pravidelně platí.

„Už dnes orientačně prověřujeme naše systémy, abychom zvládli energetické příspěvky operativně promítnout ve prospěch všech domácností,“ říká Grochál. Zatím však přesné parametry úsporného tarifu neznají. Vláda může s výší slevy ještě hýbat podle vývoje situace.

Reklama

Doporučované