Hlavní obsah

„Naprosto idiotské.“ Zaměstnanec padlé banky komentuje kroky svého šéfa

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

CNN vyzpovídala zaměstnance padlé banky Silicon Valley Bank. Podle něj ústav zkrachoval, protože výkonný ředitel mluvil o problémech moc brzy. Podle něj šlo o hloupý krok, který banku dostal do ještě větší nejistoty.

Článek

Pro krach Silicon Valley Bank (SVB) je třeba najít viníka a zaměstnanci bankovního domu ho už našli, ukazují prstem na výkonného ředitele Grega Beckera. Podle nich umožnil, aby se banka zapsala do historie jako druhý největší bankovní bankrot v USA.

Napsala to redakce CNN, která vyzpovídala jednoho ze zaměstnanců SVB. Toho ohromilo, že Becker veřejně přiznal rozsah finančních potíží banky před tím, než v soukromí shromáždil potřebnou finanční podporu na jejich překonání. Kvůli tomu se následně rozšířila mezi lidmi panika a zákazníci se snažili vybrat všechny peníze ze svých účtů.

„Naprosto idiotské,“ řekl pod podmínkou anonymity zaměstnanec, který pracuje v oddělení správy aktiv. „Byli velmi transparentní. Je to přesný opak toho, co normálně vidíme při skandálech. Ale jejich transparentnost a přímočarost je dostala do úzkých,“ dodal.

Becker se svým týmem minulý týden řekli, že se snaží navýšit kapitál bankovního ústavu o 2,25 miliardy dolarů. Také však uvedli, že jde o pouhou naději a žádný pevný závazek. A zároveň k pozitivní zprávě připojili informaci, že banka přišla o 1,8 miliardy dolarů.

SVB slouží jako klíčový věřitel technologických startupů. Proto zprávy o jejím krachu vnesly do celého Silicon Valley vlnu strachu. Minulý čtvrtek se akcie Silicon Valley Bank propadly o 60 procent hned po tom, co si zákazníci vybrali 42 miliard dolarů. Na konci obchodního dne měla SVB záporný zůstatek ve výši přibližně 958 milionů dolarů.

„Lidé jsou prostě šokováni tím, jak je generální ředitel hloupý,“ konstatuje zaměstnanec banky. Fascinuje ho, jak někdo, kdo podniká 40 let, nedokáže v tichosti získat dvě miliardy dolarů. „Nasedněte na tryskáč a odleťte do Kuvajtu jako všichni ostatní a předejte jim kontrolu nad třetinou banky,“ říká s nadsázkou zaměstnanec.

SVB na žádosti o komentář nereagovala, ale Becker se údajně zaměstnancům za tuto situaci omluvil.

Zbytečný krok vyvolal hysterii

Generální ředitel Institutu pro vedení společností (CELI) na univerzitě Yale, Jeff Sonnenfeld, souhlasí s kritikou mířenou na vedení SVB. „Někdo zapálil sirku a banka vykřikla: ‚Hoří!‘ Spustili tak poplach z menších obav společnosti jen kvůli zájmu o transparentnost a poctivost,“ uvádějí Sonnenfeld a Steven Tian, ředitel výzkumu CELI pro CNN.

Sonnenfeld a Tian míní, že oznámení o navýšení kapitálu ve výši 2,25 miliardy dolarů ve středu večer bylo zbytečné a zároveň nebylo ani nutné současně zveřejňovat ztrátu 1,8 miliardy dolarů. Takový úder pochopitelně vyvolal všeobecnou hysterii. Myslí si, že vedení SVB mohlo oznámení odložit o týden nebo dva, a snížit tak jeho dopad.

V reakci na bleskovou snahu o záchranu banky, prezident Joe Biden naznačil, že americké úřady budou pečlivě zkoumat všechny strany zapojené do jejího pádu. „Jsem pevně odhodlán pohnat viníky k plné odpovědnosti,“ uvedl Biden v prohlášení. Chce také dále pokračovat v posilování dohledu a regulace větších bank, aby se Spojené státy do podobné situace už nedostaly.

Silicon Valley Bank

  • Silicon Valley Bank (SVB) byla komerční banka se sídlem v Kalifornii. Patřila mezi top 20 bankovních institucí ve Spojených státech a neporušovala žádné předpisy nebo regulace. SVB se specializovala na bankovní služby pro venture kapitál neboli financování startupů. Mezi klienty banky v roce 2022 podle SVB patřilo 44 procent všech venture startupů v USA.
  • Finanční potíže přišly po růstu úrokových sazeb, který vedl k poklesu cen dluhopisů, do nichž banka překlápěla část klientských vkladů. Minulý týden v pátek banka zkrachovala.

Nicméně Sonnenfeld a Tian si myslí, že šéf Fedu Jerome Powell, kterého do funkce vybral Donald Trump a potvrdil ho v ní současný prezident Joe Biden, a jeho kolegové nesou přinejmenším část viny.

„Nemělo by být pochyb o tom, že kolaps banky Silicon Valley byl přímým důsledkem vytrvalého a nadměrného zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu,“ myslí si Sonnenfeld a Tian.

Fed v boji s inflací zvyšuje úroky, což tlačí dolů hodnotu dluhopisů, se kterými Silicon Valley Bank pracovala. Zároveň se s dražšími penězi přesměrovaly finanční toky, takže se část startupové scény ocitla bez financování. Nicméně ale na oba tyto problémy měla SVB více než rok času se připravit.

Reklama

Doporučované