Hlavní obsah

„Nastal scénář soudného dne,“ varují britské pivovary před drahými energiemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com/Tom Jastram

Více než 70 procent britských hospod nepřežije zimu. Ilustrační foto.

Reklama

Britští nezávislí pivovarníci vyzvali tamní vládu, aby zasáhla a zachránila je. Průzkum totiž ukázal, že více než 70 procent hospod nepřežije zimu, pokud se nepodaří snížit enormní ceny energií.

Článek

Nezávislí pivovarníci ve Velké Británii odeslali dopis ministru financí Nadhimu Zahawimu. Vyzvali v něm vládu Jejího Veličenstva k okamžitému zásahu a varovali, že kdysi prosperujícímu průmyslu hrozí „vážná nejistota“. Upozornil na to britský list The Guardian.

„Vstoupili jsme do jednoho z nejtěžších období pro pivovarnický sektor,“ uvedla Společnost nezávislých pivovarníků. „Malé pivovary hlásí, že jejich účty za energie se zdvojnásobují nebo ztrojnásobují, což ohrožuje jejich budoucí schopnost vařit pivo.“

Pivovarníci dodali, že dopady rostoucích účtů za energie ještě umocňují další potíže – pokles prodeje kvůli šetřícím domácnostem, nedostatek vybavení, jako jsou sudy, plechovky a plyn CO2, a špatná úroda chmele, která vyšponovala jeho ceny.

Podle průzkumu pro odbornou publikaci Morning Advertiser více než 35 procent provozovatelů uvedlo, že se jejich náklady na energie zdvojnásobily, zatímco 30 procent čelí jejich trojnásobku. Jeden z provozovatelů dokonce uvedl, že mu dodavatel nabídl téměř šestkrát vyšší náklady na energie než v jeho stávající smlouvě.

Téměř tři čtvrtiny respondentů pak uvedly, že by si toto zvýšení nemohly dovolit.

Heath Ball, generální ředitel společnosti Frisco Group, která provozuje tři hospody v jihovýchodní Anglii, uvedl, že hospody čelí „scénáři soudného dne“. „Tato krize s účty za energie přichází v době, kdy se podniky snaží vzpamatovat z pandemie, a myslím, že představuje ještě větší hrozbu pro přežití hospod,“ řekl listu Morning Advertiser.

Dodal, že ani provozovatelé, kteří si mohou dovolit platit zvýšené ceny, nové smlouvy nedostávají, protože je sektor považován za „vysoce rizikový“. Dodal, že vláda musí „najít řešení této situace hned, jinak bude čelit hromadnému zavírání hospod a restaurací“.

Snižte nám daně

Pivovarníci a provozovatelé hospod žádají vládu, aby zasáhla a zabránila dalším škodám, a to snížením DPH a podnikatelských sazeb, omezením cen energií pro malé podniky a dotacemi na technologie obnovitelných zdrojů, které by pomohly snížit spotřebu energie.

Sdružení nezávislých pivovarů (Society of Independent Brewers) zastupuje přibližně 700 nezávislých řemeslných pivovarů ve Velké Británii, včetně londýnského Five Points Brewing, velšského Magic Dragon Brewing a yorkshirské Gorilla Brewing Company.

Sdružení uvedlo, že během koronavirové pandemie přišlo o práci asi 160 malých pivovarů a že nejméně 40 dalších muselo zavřít letos. Ti, kteří přežili, se dostali do situace, kdy jejich dluhy činily v průměru 30 000 liber (necelých 900 tisíc korun) a museli je začít splácet.

V dopise ministru Zahawimu pivovarníci neskrývali znepokojení nad zpožděním zavedení politiky „úlevy při čepování“, tedy 5% snížení cla na pivo prodávané v hospodách, které v loňském rozpočtu oznámil exministr financí a jeden z kandidátů na premiéra Rishi Sunak.

V červenci ministerstvo financí oznámilo, že výsledek revize daně z alkoholu bude zveřejněn až na podzim.

„Vzhledem k tomu, že se podniky vytasily se všemi prostředky, aby přečkaly pandemii, byla by to parodie, kdyby další naše místní, malé a nezávislé pivovary musely nyní nadobro zavřít kvůli krizi s náklady na energie, zboží a podnikání,“ uvedl Nik Antona, šéf spotřebitelské organizace Camra (Campaign for Real Ale).

V posledních měsících se ve Velké Británii opakovaně objevují varování před dopadem rostoucích cen energií na britské malé podniky, přičemž údaje Federace malých podniků (FSB) ukazují, že více než polovina firem očekává v příštích 12 měsících stagnaci, snížení tržeb nebo krach.

Na malé britské obchodníky, kteří zaměstnávají přibližně 16 milionů lidí, se v současné době nevztahuje strop pro ceny energií, který omezuje částku, kterou mohou dodavatelé účtovat domácnostem.

Údaje Národního statistického úřadu ukazují, že ve druhém čtvrtletí letošního roku se počet britských podniků snížil o 20 200, což je největší pokles za posledních pět let. „Bez pomoci nám hrozí ztráta celé generace podniků, pracovních míst a potenciálu,“ zhodnotila chmurný výhled předsedkyně FSB Tina McKenzieová.

Reklama

Doporučované