Hlavní obsah

Nejen auta, na trhu kvůli válce chybí i motorky

Foto: Pixabay.com

Stejně jako aut je nedostatek i motocyklů.

Reklama

Cena pohonných hmot je stále rekordně vysoká a osobní auta dále zdražují. Část lidí proto přesedá na skútry a motorky, těch je ale na trhu málo. Zejména kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Článek

Nová i ojetá auta každým měsícem zdražují. Ceny pohonných hmot se od března drží nad hranicí 40 korun za litr. Pro některé řidiče se tak otevírá nová alternativa – motocykly. Zájem o ně je v současnosti vysoký, potvrzují prodejci.

Stejně jako u aut, i v továrnách na motorky chybí díly. Může za to jak pandemie, tak i současný konflikt na Ukrajině, kvůli kterému se zpřetrhalo mnoho dodavatelských řetězců. S koncem pandemie se situace ohledně výroby motorek začala zlepšovat, teď ale hrozí komplikace vlivem ruské invaze, říká pro Seznam Zprávy Klára Smržová, jednatelka Smrž Moto, který je licencovaným prodejcem Kawasaki či Hondy.

„Poslední dva roky nebylo v podstatě co nabídnout. Motocykly nebyly, jakmile se naskladnily, byly v ten moment zase pryč. Předobjednávky se přijímaly velkou dobu dopředu. Teď lidé využívají toho, že lze motocykl koupit, jsou po pandemii hladoví a zároveň mají peníze, které chtějí investovat,“ vysvětluje současnou situaci Smržová.

Vzhledem k vysokým nákladům spojeným s cestováním lidé hledají alternativy k autům, především při přepravě ve městě. Největší zájem je aktuálně o skútry a cestovní motorky.

Zvýšený zájem je u skútrů, protože to je alternativa k ježdění do města za relativně málo peněz.
Miroslav Vraný, vedoucí marketingového oddělení Autocentrum Barth

Skútry mají nižší spotřebu a snáze se s nimi parkuje. Podle Smržové se ale nedá říct, že by se motorky kupovaly více na úkor aut.

„Zvýšený zájem je u skútrů, protože to je alternativa k ježdění do města za relativně málo peněz. Dostupnost motorek se liší značka od značky,“ popisuje zájem o konkrétní typy motocyklů Miroslav Vraný, vedoucí marketingového oddělení Autocentrum Barth.

Vzhledem k omezené možnosti cestování v posledních dvou letech se zvedá zájem i o cestovní motorky. Cestování je populární a lidé se vrací na motorky, aby procestovali Evropu, vysvětluje Smržová. „Je to pohodlnější, lacinější a asi je to také větší dobrodružství než sednout do auta,“ dodává.

Zvýšený zájem o motorky ale není na úkor automobilů. Například skútry mohou být podle Vraného alternativou, auto ale nenahradí. Lidé, kteří se rozhodují o koupi motocyklu, o něm většinou nepřemýšlí jako o svém primárním transportním prostředku, jedná se spíše o zábavu nebo praktickou pomůcku právě například do města.

Reklama

Doporučované