Hlavní obsah

Německá investice miliardáře Vohánky zkrachovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Martin Vohánka, zakladatel a hlavní akcionář Eurowagu.

Reklama

Platební společnost JITpay, do které před půldruhým rokem investovala skupina Eurowag tuzemského byznysmena a filantropa Martina Vohánky přes 300 milionů korun, spadla do insolvence.

Článek

Potíže německé firmy JITpay, která nabízí faktoringové služby logistickým firmám napříč Evropou, vyvrcholily na konci března. Tuzemský byznysmen Martin Vohánka, který ovládá prosperující firmu Eurowag, do ní předloni zainvestoval 14,3 milionu eur (zhruba 360 milionů korun). Získal za to 9,99procentní podíl s tím, že v příštích letech měl firmu ovládnout celou.

Situace však nabrala jiný směr. Okresní soud v Braunschweigu na konci března jmenoval předběžného insolvenčního správce společnosti JITpay GmbH, holdingové společnosti skupiny JITpay.

„Skupina Eurowag pokračuje v jednání s ostatními zúčastněnými stranami, aby zjistila dopad na naši investici, jejíž ocenění k 31. prosinci 2023 bylo nulové,“ uvedla firma bez dalších podrobností. Mluvčí Eurowagu Zuzana Kačanová se k případu nechtěla kvůli citlivosti dále vyjadřovat.

Vohánkova firma loni v červenci uplatnila kupní opci na získání dalšího 18,01procentního podílu, který byl v procesu schvalování německým úřadem pro dohled nad finančním trhem (BaFin). Letos v březnu však transakci zrušila.

V té době už bylo jasné, že firma JITpay má problémy. „Společnost Eurowag doručila ostatním akcionářům společnosti JITpay oznámení o ukončení opce z důvodu nesplnění určitých podmínek týkajících se finančního stavu společnosti JITpay,“ uvedla firma Eurowag.

Nejistá budoucnost

Eurowag nyní vyhodnocuje další postup, protože financování pohledávek, které zajišťovala JITpay, hraje v její digitální nabídce zákazníkům důležitou roli. „Společnost Eurowag pokračuje v jednáních s ostatními zúčastněnými stranami společnosti JITpay a bude vyhodnocovat možnosti budoucí spolupráce týkající se společnosti JITpay a v rámci odvětví,“ dodala firma.

Hodnotu celé investice ve výši 15,5 milionu eur (393 milionů korun) však už odepsala.

JITpay se soustředila na digitalizaci celého procesu fakturace a zaměřovala se hlavně na kamionovou přepravu, podobně jako Eurowag. Za celou dobu existence se jí však nedařilo dosahovat zisku a poslední ránu jí zřejmě zasadily vysoké úrokové sazby, které zadluženým firmám podstatně zvýšily náklady na dluh.

Firma na svých stránkách uvádí, že pracuje na „úplném převzetí společnosti JITpay největším akcionářem, bankou Volksbank Brawo“.

Společnost W. A. G. Payment Solutions, vystupující pod názvem Eurowag, byla založena v roce 1995 a je celoevropskou integrovanou platformou pro platby a mobilitu zaměřenou na komerční silniční dopravu. Vohánkův byznys se specializuje na bezhotovostní služby na cestách, včetně pohonných hmot, mýtného a vratek DPH. Společnost sídlí v Praze a má celkem 18 poboček po celé Evropě a na Blízkém východě a disponuje rozsáhlou klientskou základnou přes 15 tisíc zákazníků po celé Evropě.

S akciemi Eurowagu se od listopadu 2021 obchoduje na londýnské burze. Cena akcií od té doby však klesá. Z tržní kapitalizace firmy, která na začátku přesahovala miliardu liber (30 miliard korun), je nyní hodnota firmy 462 milionů liber (necelých 14 miliard korun).

Solidní zisky

Vohánkově firmě se přitom daří. Za loňský rok jí vyrostly tržby o 34 procent na 256,5 milionu eur (6,5 miliardy korun). Hrubý provozní zisk EBITDA si zachoval vysokou marži jako v předchozím roce 42,4 procenta a zvýšil se o 33 procent na 108 milionů eur. I přes pozitivní výhled cena akcie po oznámení klesla.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

JITpay ještě nedávno obsluhovala přes 2000 zákazníků po celé Evropě a v pobočkách ve Švýcarsku, Polsku, Rumunsku a Barceloně pro ni pracovala stovka zaměstnanců. Společnost se sídlem v Braunschweigu vlastní faktoringovou licenci regulovanou BaFin a do partnerství přináší své know-how v oblasti digitalizace a financování spolu se silnou zákaznickou základnou z Německa a Polska.

Reklama

Doporučované