Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesá. Firmy mají 13 tisíc míst pro uprchlíky z Ukrajiny

Foto: Profimedia.cz

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,5 procenta.

Reklama

Nezaměstnanost dál klesá a pracovních míst přibývá, firmám se je stále nedaří obsazovat. V budoucích měsících ale zřejmě trend ovlivní uprchlická krize ve spojitosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Článek

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,5 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v lednu. Bez práce bylo 263 433 uchazečů o zaměstnání, zhruba o 3600 méně než v předchozím měsíci. Naopak počet volných pracovních míst je více, zaměstnavatelé jich v únoru nabízeli 363 917, v lednu to bylo asi o 12 200 méně. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Analytici podobný vývoj předpokládali.

Loni v únoru byla míra nezaměstnanosti 4,3 procenta a v únoru 2020, tedy před začátkem epidemie koronaviru, činila tři procenta.

„Pokud jde o výhled do dalších měsíců, bude se vše odvíjet od aktuální pandemické situace a s tím spojených přijatých bezpečnostních opatření. Do vývoje se s největší pravděpodobností promítne i válečný konflikt na Ukrajině,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Zaměstnanci ÚP podle něj komunikují se zaměstnavateli, kteří nabízí volná pracovní místa pro migranty z Ukrajiny a oslovují další s dotazem, zda nemají zájem je přijmout. I zaměstnavatelé se obracejí na pracoviště ÚP ČR a nová místa hlásí. „V současné době evidujeme téměř 13 000 takových pozic,“ doplnil.

„České firmy neřeší potíže s nezaměstnaností, ale naopak s chybějícími zaměstnanci. O manuální pozice i specializované experty se firmy přetahují a nedá se očekávat, že by v letošním roce měla nezaměstnanost nějakým způsobem růst. Naopak firmy nedostatek pracovníků považují za největší hrozbu letošního roku, což vyplynulo i z našeho průzkumu mezi generálními řediteli CEO Survey. Otázkou je, jak letos může ovlivnit situaci vývoj na Ukrajině. Nelze vyloučit, že příliv vlny válečných uprchlíků českému pracovnímu trhu paradoxně prospěje. Lidé z Ukrajiny budou chtít pracovat a i přes počáteční jazykovou bariéru velmi snadno práci najdou, a to napříč odvětvími,“ řekla Andrea Linhartová Palánová, expertka na řízení lidských zdrojů PwC Česká republik.

Reklama

Doporučované