Hlavní obsah

O změnách daní bude jasno na jaře, říká ministr financí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

O změnách podle Stanjury ještě rozhodnuto není, návrh chce mít hotový na jaře.

Reklama

Vládní koalice diskutuje o tom, které daně zvedne – podle ministra financí bude definitivně jasno na jaře.

Článek

Cigarety, pivo, nebo třeba benzin. Položky, které se ocitly v hledáčku vládní koalice. O případné úpravě systému DPH bude jasno na jaře. V debatě na Primě to dnes řekl ministr financí Zbyněk Stanjura s tím, že hlavním důvodem ke změně je zjednodušení daňového systému. „Tohle není snaha vyřešit schodky rozpočtů,“ dodal.

Už v minulých dnech se objevily informace, že místo snížených dvou sazeb 10 procent a 15 procent by od příštího roku měla být pouze jedna. Buď ve výši 13 procent, nebo 14 procent. „Při jedné sazbě 13 procent by to bylo mírně deficitní pro státní rozpočet, při 14 procentech je to přesně naopak,“ okomentoval dnes Stanjura s tím, že ve snížené sazbě mají zůstat položky se sociálními a zdravotními důvody. Upozornil, že 11 procent zemí EU má vyšší sazbu než Česká republika.

„Je to opatření, o kterém přemýšlíme, a nevím, jestli ho navrhneme. To rozhodnutí ještě nepadlo,“ dodal Stanjura.

Bývalá ministryně financí a současná předsedkyně klubu hnutí ANO Alena Schillerová v debatě úvahy o změnách DPH kritizovala. Podle ní hrozí zdražování například knih nebo léků. Na to Stanjura kontroval tím, že u léků stále zůstávají ochranné limity. Dále Alena Schillerová vládě vyčítala, že o návrhu nediskutuje s opozicí. Stanjura k tomu uvedl, že o něm bude diskuze, až bude mít návrh vypracovaný.

DPH tvoří jeden z nejdůležitějších příjmů státního rozpočtu. Předloni stát vybral 463,3 miliardy korun. Za prvních 11 měsíců loňského roku už výběry vzrostly na 487,7 miliardy korun.

Reklama

Doporučované