Hlavní obsah

Obrazem: Rakev, květák, Cipísek. Uhádnete, o jaké tradiční profesi je řeč?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Špekáček, špek, špekoun - tři slova pro jednu z nejtradičnějších českých uzenin. Jednu várku lze vyrobit za necelé čtyři hodiny.

Reklama

Jsou silní, zruční a ve znaku mají lva se širočinou. Řeč je o řeznické profesi, v níž jsem strávila jeden den. Už vím, že rakev je vozík na sekanou a květák síťka na hlavu. Řezníci toho ale znají mnohem víc, podívejte se.

Článek

Mája, kočka, Malásek – řezníci mezi sebou používají řadu slangových výrazů, kterými se mezi sebou dorozumívají tak, aby v běžném provozu pracovali co nejrychleji. Není divu, například 14 řezníků v čakovickém hypermarketu Globus za den vyrobí i několik tun uzenářských výrobků. Vše tak musí svištěť a specifická mluva to usnadňuje.

„Některé výrazy jako třeba debrecíny pro debrecínské párky či špek a špekoun pro špekáčky se využívají ve všech řeznictvích, ale třeba Pumpík pro paletovací vozík nebo Bludišťák pro paštiku s telecím masem se využívá jen u nás a řezníci z jiných provozů by tomu nerozuměli,“ vysvětluje Pavel Holeček, šéf více než 200 řezníků všech hypermarketů Globus.

V den, kdy jsem nastoupila na směnu, zrovna pršelo, takže se vyrobilo „jen“ 200 kilogramů špekáčků a celkově tuna uzenářských výrobků. Ke konci týdne to může být až trojnásobek. V galerii se dozvíte například to, jak vypadá rakev, květák, Bludišťák či vyhazovač, na co se používá kočka, Cipísek či stromeček a dozvíte se například to, proč se musí do špekáčků přidávat led. (Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazujícím počet dalších snímků, pozn. red.)

+46

Reklama

Doporučované