Hlavní obsah

Osvěžení na příděl. Lidé čekají u bazénů fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Češi se znovu naplno vrátili na koupaliště. Areály hlásí výbornou návštěvnost, na některých místech musí lidé dokonce čekat u vchodu, až se uvolní místo.

Článek

„Snad to vydrží,“ pochvaluje si rozjezd léta Pavel Košnar, předseda představenstva Asociace bazénů a saun v rozhovoru pro SZ Byznys. Podle něj by se letos po třech pandemických letech mohli dostat k lepším tržbám.

Na některých místech je zájem tak velký, že se všichni zájemci o bazén dovnitř nedostanou.

„Někdy je to trochu problematické, lidé jsou nespokojení a dožadují se jít dovnitř, ale legislativa je zavazující,“ vysvětluje Pavel Košnar a doporučuje ověřit si kapacitu a naplněnost koupaliště předem na internetu.

Zažíváte nejlepší sezónu po dlouhé době?

Sezóna začala úplně výborně, ač tedy v předchozích letech bývalo teplo a koupací počasí už od května, letos sezóna začala v půli června. Teplé počasí drží, návštěvnost koupališť je velká.

Dá se to říct i tak, že po letech se vracíte k plnému provozu a předcovidovým číslům?

Ano, pokud tento způsob léta bude pokračovat, tak bychom se mohli vrátit na předcovidová čísla návštěvnosti a tržeb.

Lidé si stěžují, že na některých koupalištích musejí čekat před turnikety, protože je areál úplně plný. Je to časté?

Okamžitá návštěvnost na koupalištích je přesně stanovená vyhláškou, kde se přímo říká, že kapacita areálu je přímo odvozena od velikosti vodní plochy. A provozovatelé toto musí kontrolovat. Nutno však říct, že aktuální počet návštěvníků se stále mění, lidé odcházejí i přicházejí během dne.

Někdy je to trochu problematické, lidé jsou nespokojení a dožadují se jít dovnitř, ale legislativa je zavazující. Provozovatelé jsou na to připravení, mají různé elektronické systémy, které návštěvnost měří a počet volných míst obvykle vidí na tabuli hned u vchodu.

Vyplatí se počkat chvíli u turniketů?

Rozhodně bych doporučil chvíli počkat, to se ostatně i děje. Důležité je také si předem zjistit, zda areál nabízí i kratší vstup, například jen na dopoledne, nebo třeba na dvě hodiny. Pokud totiž existuje jen celodenní vstup a už dopoledne je plno, tak tam moc velká naděje není.

Jaká je aktuální kvalita vody? Na řadě přírodních koupališť se už koupat nedoporučuje, ať už kvůli sinicím nebo parazitům cerkáriím.

Samozřejmě horko obecně má na kvalitu vody velký vliv. Čím je voda teplejší, tím je náchylnější na organické znečištění. Nicméně troufnu si říct, že všichni naši provozovatelé jsou připraveni na teploty vzduchu 35, 37 stupňů Celsia a dokážou vodu upravovat a udržovat v kvalitě.

Kvalitu vody návštěvník okamžitě pozná, když je zakalená, není vidět na dno, tak je jasné, že je něco špatně. Zájmem provozovatelů je udržovat vodu čistou, aby se jim lidé vraceli.

O kolik zdražilo vstupné?

Od června se průměrně zdražovalo na koupalištích od pěti do 20 procent. Tak jako zdražilo úplně všechno, zejména elektrická energie a voda, tak se muselo zdražit i v těchto areálech. Čekali jsme to horší, to musím říct, ale ceny energií se naštěstí stabilizovaly.

Vyžadují lidé platby kartou?

Obecně je platba kartou pro provozovatele nevýhodná, protože musíte odvádět poplatek za uskutečněnou platbu. A ten poplatek by se měl promítnout do ceny vstupného. Jenže ještě více zdražovat se teď nikomu nechce.

U venkovních koupališť je to ještě složitější v tom, že koupaliště je otevřené jen na sezónu, maximálně na tři měsíce, takže nakupovat terminály se provozovatelům nevyplatí.

Například koupaliště u velkých aquaparků karty přijímají, protože fungují celoročně, ale koupaliště u nás v Benešově nad Ploučnicí, která má čtyři a půl tisíce obyvatel, tam my v dohledné době určitě nebudeme zavádět placení kartou, protože co bychom s tím terminálem zbytek roku dělali.

Nepřilákalo by to více lidí?

Když to řeknu příkladem, tak z dvaceti lidí se tři zeptají. A když někdo potřebuje, pokladní vygeneruje QR kód a nebo je poblíž bankomat.

Reklama

Související témata:

Doporučované