Hlavní obsah

„Počasí je proti nám.“ Úrazy na ledu hrozí i vánočním kurýrům

Foto: Pixy.org

Ledovka a námraza jako brzda vánočních kurýrů. Některé zásilky se kvůli počasí mírně zpozdí. Ilustrační foto.

Reklama

Ledovka a silná námraza působí problémy dopravním společnostem. Středa je posledním dnem, kdy největší přepravci garantují dodání do Vánoc. Varování před ledovkou meteorologové prodloužili i na čtvrtek.

Článek

Typický předvánoční shon s tisíci aut křižujícími republiku s posledními vánočními balíčky bude letos kvůli počasí ještě náročnější. V horských oblastech sníh, po celém Česku ledovka i riziko silné námrazy, které potrvá minimálně do čtvrtka.

„Počasí nám doručování komplikuje, zejména na severu Čech,“ říká Matyáš Vitík, mluvčí České pošty. „Jedna věc jsou silnice, kde situace není tak špatná, druhá věc jsou chodníky, které jsou často pokryté vrstvou ledu. Pro listovní pěší doručovatele je to velký problém, při kterém jde často o zdraví. Část zásilek proto může mít zpoždění.“

Také ředitel dalšího z největších přepravců, Pavel Včela z GLS, potvrzuje, že vánoční sezóna je kvůli počasí velmi náročná.

„Naštěstí mají naši řidiči nákladních souprav hlavních linek dostatek zkušeností a nedostali se do žádné pasti. Ohromný kus práce odvádějí i naši kurýři a kurýrky, kteří s dodávkami doručují stále více než 95 procent balíků do druhého dne. Někdy dokonce příjemce i překvapíme, že jsme se k němu dostali, jako například tento týden kastelána hradu Houska,“ popsal Pavel Včela pro SZ Byznys.

„Počasí nám letos úplně nepřeje,“ souhlasí Milan Loidl, marketingový ředitel společnosti PPL. „Díky úsilí našich zaměstnanců, řidičů, obsluze PPL Parcelshopů však situaci zvládáme. Úplně aktuální čísla potvrzují, že nás ledovka mírně zabrzdila, ale nezastavila. Počet zpožděných zásilek počítáme na jednotky procent, do Vánoc budou doručeny,“ hlásí další z významných hráčů na trhu.

„Za poslední dva roky přišlo sněžení vždy až po Vánocích, letos nám začalo práci komplikovat dříve,“ říká pro Seznam Zprávy Jakub Úlovec za společnost Messenger. Podle něj nejnáročnější byl už předchozí týden. „Obzvlášť potom kalamita z minulého pátku, která zasáhla hlavně Moravu a Slezsko. Bohužel docházelo k neplánovaným zpožděním, ale naši kurýři situaci v dopravě bezpečně zvládli.“

Na to, zda letošní sezóna co do počtu zásilek překoná rekordy předchozích let, nemají oslovené společnosti jednotný názor.

„Z hlediska objemů balíků je letošek zcela srovnatelný, u přepravy do výdejních míst nebo přeshraniční přepravy dokonce zaznamenáváme silný nárůst,“ hlásí například za společnost GLS její šéf Pavel Včela.

Až budou v lednu jasná celková čísla za rok 2022, je možné, že vánoční dodávky překoná listopadová slevová akce Black Friday.

„I když se dá říci, že letos možná překvapivě vzhledem k ekonomické situaci padají rekordy, tak pouze oproti běžným, necovidovým rokům. V rámci pandemie totiž panovala bezprecedentní situace, kdy byly zavřené kamenné obchody, což se nyní neděje. I přesto jsme 19. prosince přepravili více než 500 tisíc balíků, což je zhruba dvakrát více než mimo sezónu, a tento den překonal i letošní Black Friday,“ hodnotí generální ředitel DPD Miloš Malaník.

„Meziročně rosteme, byť ne takovým tempem jako v posledních dvou covidových letech. Zároveň se potvrzuje obliba Black Friday. Počet balíků po této slevové akci byl pro PPL nakonec vůbec největší za celý rok a pravděpodobně už nebude překonán,“ uvedl Milan Loidl za PPL.

A do třetice spíše pesimistický odhad Matyáše Vitíka z České pošty: „Letošní Vánoce nebudou rekordní, lidé šetří, méně objednávají a vrátili se do kamenných obchodů. Absolutních špiček z covidového období nedosáhneme.“

Co s nedoručenými dárky?

Zásilky, které se z různých důvodů nepodaří kurýrům doručit včas, tedy před Štědrým dnem, budou uloženy na depech. Takový postup volí většina přepravců.

Na depech si je bude možné vyzvednout osobně ještě na Štědrý den, obvykle v dopoledním čase. Pokud je zásilka uložena v samoobslužném boxu, je možné ji vyzvednout 24. prosince, i kdykoli během dalších svátečních dnů. Kurýři pak znovu vyrazí do ulic 27. prosince.

Reklama

Doporučované