Hlavní obsah

Potraviny nezlevní. Vláda nedělá dost, říká šéfka potravinářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

„Potraviny nemohou zlevňovat, když všechny náklady prudce stoupají.“ Hostem SZ Byznys byla Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Řada rodinných firem zkrachovala, podniky zavírají pobočky. Ke zlevnění potravin není jediný důvod, když náklady tak rostou. „Vláda pro potravinářský sektor nedělá dost,“ kritizuje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory.

Článek

Zdražování jídla zatím není u konce. Ceny výrobců v sektoru zemědělství vloni vzrostly o téměř 32 procent, zdaleka ne vše se ale zatím promítlo do cen v obchodech.

„Snad koncem letošního roku uvidíme stabilizaci nákladů,“ odhaduje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory. „Náklady se zatím stále zvyšují, přitom nám spousta představitelů státu říká, že by se měly potraviny zlevňovat. My ale nevidíme důvody, proč by se měly zlevňovat, když všechno ostatní stoupá,“ argumentuje v rozhovoru pro SZ Byznys.

Češi podle zjištění Potravinářské komory omezili nákupy lahůdek, cukrářských výrobků, bonbonů i čokolády. Ceny vloni nejvíce vzrostly u základních potravin. Největší skok prodělala mouka, drůbeží maso, mléko nebo vejce.

Bylo by to i výš, nárůsty podle firem brzdí tlak řetězců, které se snaží držet ceny nízko. „Nemohou pořád vyrábět se ztrátou,“ hájí Dana Večeřová potravinářské firmy.

„Je pravda, že se nyní zastropovala energie, ale je potřeba se na to podívat i z toho pohledu, že cena je zastropovaná na mnohem vyšší úrovni než v okolních státech. A to znovu znamená zvýšené náklady a menší konkurenceschopnost českých firem,“ uvedla.

Komora potvrdila, že vzrostl počet firem, které krachují. „Bohužel ano, zkrachovala řada rodinných firem. I ty střední, třeba pekárny nebo uzenářství, problém je, že zavírají různé pobočky. Vím od Svazu měst a obcí i od Svazu českého tradičního průmyslu, že se zavírají i prodejny v menších obcích. To určitě není dobře,“ říká šéfka Potravinářské komory.

A kritizuje vládu, že by měla pomáhat víc. Jako příklad uvádí polské potravináře, kterým stát pomohl s cenami hnojiv a snížil DPH u potravin, rakouští výrobci zase platí za energie méně než Češi.

„Vláda by mohla dělat mnohem více a připadá mi, že pořád slyšíme jenom výmluvy, že něco nejde, že by to byla díra v rozpočtu a že se musíme řídit Evropskou unií,“ uvedla Dana Večeřová.

Reklama

Doporučované