Hlavní obsah

Praha bude rozhodovat o miliardové pomoci Pražské plynárenské

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Pražská plynárenská je podobně jako další dodavatelé plynu pod tlakem vysokých cen komodity.

Reklama

Dvoumiliardová půjčka Pražské plynárenské a prohlášení vůči bankám, že hlavní město plně stojí za svým podnikem. Přesně o tom se bude v Praze rozhodovat hned po Velikonocích. Firma je pod tlakem kvůli cenám plynu.

Článek

Pražští radní budou mít pravděpodobně hned po Velikonocích na stole naléhavou záležitost v podobě finanční pomoci městskému podniku Pražské plynárenské. Šéf firmy Martin Pacovský měl kvůli tomu na magistrátu minulý týden prezentaci, v níž představitele metropole přesvědčoval o potřebě kapitálové injekce ve výši dvou miliard korun. Rada bude rozhodovat také o patronátním prohlášení. To je měkčí forma záruky pro banky, i když garance to v pravém slova smyslu není.

Zatímco pražská opozice poukazuje na nefungující byznys, vedení Prahy ubezpečuje, že se nic dramatického neděje a viní opozici z nahánění bodů před zářijovými komunálními volbami. V každém případě je to poprvé, co se veřejně řeší problémy velkého energetického podniku patřícího mezi dodavatele poslední instance. Pražská plynárenská totiž zásobuje plynem a elektřinou kolem 425 tisíc odběrných míst.

„Na provoz peníze Pražská plynárenská určitě má. Pád firmy nehrozí. Společnost má navíc otevřené úvěrové linky u bank. Pokud jde o potřebu posílení kapitálu, tak to teď na trhu řeší všichni, jen u Pražské plynárenské je to vidět díky tomu, že je to městský podnik. Navíc je to vděčné téma pro opozici,“ řekl radní Jan Chabr (TOP 09).

Právě pražští opoziční politici poukazují na to, že v Pražské plynárenské všechno v pořádku není. Podle šéfa klubu zastupitelů ANO Ondřeje Prokopa je situace ve firmě hluboce znepokojivá. Zároveň však dodává, a v tom je zajedno s dalšími představiteli opozice, že Pražské plynárenské navzdory obtížné situaci nehrozí pád, nebo dokonce insolvence.

„Po změnách v představenstvu jsme byli dlouhodobě ubezpečováni o pokračování dobře vedené společnosti s tím, že firma i nadále bude přispívat do rozpočtu hlavního města částkou alespoň 500 milionů korun, jak bylo v posledních letech zvykem. Opak je pravdou,“ uvedl Prokop.

Plyn pod tlakem

Podle Chabra jsou ale informace o údajném prodělku Pražské plynárenské za minulý rok typickým šumem, který se kolem společnosti v současnosti šíří. Podle předběžných výsledků měla společnost naopak vydělat kolem jedné miliardy korun.

Faktem ale je, že to byla právě Pražská plynárenská a vedení Prahy, kdo se v březnu obrátil na vládu s naléhavým varováním, že hrozí pád dalších dodavatelů energií a že v obtížné situaci jsou i dodavatelé poslední instance. Mimo jiné kvůli tomu, že od drahého plynu se odvíjejí také vysoké jistiny, které dodavatelé skládají u státního operátora trhu s energiemi OTE a na burzách.

Na provoz peníze Pražská plynárenská určitě má. Pád firmy nehrozí. Společnost má navíc otevřené úvěrové linky u bank.
Jan Chabr, zastupitel a radní hlavního města Prahy za TOP 09

Právě to jsou náklady, na které si podle Chabra musela Pražská plynárenská půjčit u bank. „Možná z toho pramení fámy, že firma nemá na provoz,“ dodal radní.

Z jednání Pražské plynárenské, města a bank ale přesto vzešla potřeba finančních institucí mít od Prahy černé na bílém, že za svým podnikem plně stojí. Proto bude rada po Velikonocích kromě dvoumiliardové půjčky řešit také patronátní prohlášení ve prospěch Pražské plynárenské. Není to v pravém slova smyslu záruka, kterou by si banky mohly v případě úvěrového selhání firmy uplatnit. Pro peněžní ústavy je patronátní prohlášení jakýmsi ujištěním akcionáře, že za svou dceru „dává ruku do ohně“.

Plnění zásobníků na zimu

Zatímco na patronátní prohlášení stačí schválení v radě, půjčku bude muset ještě odsouhlasit zastupitelstvo. Podle firmy jsou dvě miliardy potřeba na naplnění zásobníku plynem před příští topnou sezónou.

„Uvedená suma dvě miliardy korun je určena na plnění zásobníků na zimní sezonu 2022/2023, přičemž pokud by uvedené bylo nakonec řešeno jiným způsobem, nebyla by čerpána,“ sdělil mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Zatím totiž není jasné, jestli se do financování nákupu plynu do zásobníků zapojí i stát, případně jak velká finanční zátěž zůstane na dodavatelích. Aby plynaři měli před příští zimou požadované zásoby, musejí podle Vránka začít vtláčet plyn do zásobníků nejpozději v květnu.

Pražská plynárenská patří mezi dodavatele poslední instance, kteří zvláště po loňském pádu Bohemia Energy přebírali 900 tisíc odběratelů této společnosti. Na Pražskou plynárenskou z toho připadlo přibližně 45 tisíc zákazníků. Pro ně firma musí nakupovat plyn na trhu za aktuální vysoké ceny.

„Pro zákazníky v režimu dodavatele poslední instance jsme museli z pochopitelných důvodů nakupovat na aktuálním trhu, přičemž ceníky pro odběratele v režimu DPI jsou pod kontrolou Energetického regulačního úřadu,“ dodal zástupce Pražské plynárenské.

Také běžným odběratelům, s výjimkou zákazníků se zafixovanými cenami, firma od listopadu již třikrát zvedla ceny. Naposledy na začátku dubna v průměru o 15,7 procenta.

Reklama

Doporučované